Gezin

Dierentuin steeds duurder, maar we blijven gaan

18 mei 2018 07:35 Aangepast: 18 mei 2018 14:13
Beeld © ANP

Een bezoekje aan de dierentuin wordt steeds duurder. De prijs van een kaartje steeg de afgelopen vijf jaar gemiddeld met 17 procent. Toch laten we ons daar niet door tegenhouden: de bezoekersaantallen van Nederlandse dierentuinen blijven groeien.

RTL Nieuws vergeleek de huidige prijzen van alle dierentuinen die zijn aangesloten bij de Nederlandse vereniging van dierentuinen (NVD) met de prijzen uit 2012. Gemiddeld steeg de prijs van een kaartje voor een volwassene met 3 euro, met uitschieters van 5 of zelfs 9 euro.

ZIE OOK: Van hoofdprijs tot helemaal gratis: zo duur is een dagje dierentuin

Het weerhoudt Nederlanders er niet van om dierentuinen te bezoeken. De door de dierentuinen zelf opgegeven bezoekersaantallen groeiden in vier jaar zelfs met 11 procent.

Kost geld, kan gratis

Hoe komt het dat we steeds vaker naar de dierentuin gaan, ondanks dat het duurder wordt? "Een dagje uit kost nou eenmaal geld en dat vinden mensen niet erg", zegt Bart Stadhouders, docent Attractieparken en Dierentuinen aan de NHTV. "Ook stijgen de prijzen elk jaar een klein beetje, dus merk je het niet echt."

Voor wie niet zo'n grote portemonnee heeft en toch aapjes wil kijken, zijn er alternatieven. Zo is de gemiddelde entreeprijs bij dierentuinen net over de grens in Duitsland flink lager. En wie genoegen neemt met wat minder soorten dieren, kan in eigen land een aantal gratis parken bezoeken. 

'Blijven investeren'

De 17 procent die je meer betaalt dan vijf jaar terug, gaat vooral naar grote investeringen. Bijvoorbeeld naar nieuwe verblijven en het bouwen van attracties. "Mensen nemen geen genoegen meer met een simpele dierentuin. Bovendien is de dierentuindichtheid in Nederland hoog, dus er is veel concurrentie."

Dierentuinen willen zich onderscheiden. En volgens Stadhouders moeten dierentuinen blijven investeren om de huidige bezoekersaantallen te behouden.

Attractieparken

Ook een trip naar een attractiepark kan flink in de papieren lopen. RTL Nieuws verzamelde vorig jaar entreeprijzen van 53 attractieparken in Nederland en net over de grens in Duitsland en België. 

RTL Nieuws / Maartje Spieksma

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore