Gezin

Second opinion na 'te laag' schooladvies: 'Mijn dochter kan meer dan vmbo-kader'

09 april 2018 17:28 Aangepast: 09 april 2018 17:42
Gisela Valk en dochter Rosanne waren het niet eens met de basisschool over het schooladvies. Beeld © RTL Nieuws

Rosanne (nu 14) had zichzelf wat slimmer ingeschat dan vmbo-kader. Toch was dat het advies dat ze in groep 8 kreeg. Haar ouders gingen het gevecht met de basisschool aan en lieten hun dochter een intelligentietest doen. Steeds meer ouders doen dat als ze het oneens zijn met het oordeel van de juf of de meester.

De strijd heeft ongeveer een half jaar geduurd, vertelt Gisela Valk, de moeder van Rosanne. "Jammer dat het zo moest lopen, maar wij vonden dat onze dochter meer in haar mars had dan vmbo-kader. En met een advies vmbo-t/havo heb je gewoon meer mogelijkheden."

Er zijn steeds meer ouders die hetzelfde besluit nemen als de ouders van Rosanne. Een groeiende groep ouders zoekt toevlucht tot intelligentieonderzoeken. De Landelijke Vereniging voor Studiebegeleidingsinstituten (LVSI), de Algemene Onderwijsbond (AOB) en de Vereniging Openbaar Onderwijs zien hierin een stijgende trend.

ZIE OOK: Groeiende groep ouders laat intelligentie kind testen na 'te laag' schooladvies

'Geen begrip meer voor school'

Uit de intelligentietest die haar ouders bij Rosanne lieten afnemen, kwam het niveau havo/vwo. Dat maakte voor de basisschool niet uit, die bleef vasthouden aan het eigen advies. 

"Daar hadden we op een gegeven moment geen begrip meer voor", zegt de moeder van Rosanne. "We hadden al aangetoond dat Rosanne door bijles vooruitgang had geboekt met haar talen en de test liet zien dat ze havo/vwo zou aankunnen." 

'Flabbergasted na mavo-advies'

Ook moeder Melanie liet haar dochter een intelligentietest doen. "In groep 7 gaf de juf een mavo-advies. We waren helemaal flabbergasted." De 10-jarige dochter van Melanie (ze wil de naam van haar kind liever niet noemen) zit nu in groep 8 en begint volgende week net als duizenden andere kinderen aan de eindtoets.

Toen het meisje net naar school ging, liep ze al snel anderhalve klas voor op haar klasgenoten, vertelt haar moeder. "Ze sloeg een klas over en daarna werd ze opeens heel gemiddeld. Mijn man en ik waren bang dat ze aan het onderpresteren was. We hebben wel eens gehoopt dat een keer een 1 zou halen. Maar ook al leert ze nooit ergens voor, dat gebeurt gewoon niet."

School schrok van de uitslag

Aan het begin van dit schooljaar besloot Melanie dat haar dochter maar een intelligentietest moest doen. "Die kostte meer dan 400 euro, dus daar begin je niet zomaar aan, maar we waren overtuigd van ons gelijk."

De test wees uit dat het 10-jarige meisje hoogbegaafd is en een IQ heeft van 148. Melanie: "De school schrok toen we met de uitslag kwamen. Hoe hebben we dit gemist?" Inmiddels krijgt Melanie alle medewerking. Haar dochter leert nu uit andere boeken en is al aangenomen op het tweetalige vwo. De uitslag van de eindtoets maakt eigenlijk niet meer uit.

Al 3 jaar op de havo

Voor Rosanne was dat destijds anders. Toen de eindtoets eraan kwam, begon voor haar de spanning te stijgen. Ze moest de toets goed maken, alleen dan zou de school het advies willen aanpassen. 

Dat is uiteindelijk gebeurd. Rosanne kreeg het advies vmbo-t/havo en kon naar de school waar ze zo graag heen wilde. Nu is ze drie jaar verder en doet ze havo. Dat gaat 'gewoon goed', zegt ze zelf. Haar moeder denkt daar net zo over. "Af en toe moet ze een beetje gestimuleerd worden, maar inderdaad, het gaat lekker."

'Zo moe van negativiteit'

Moeder Melanie weet natuurlijk nog niet of haar dochter op het tweetalige vwo op haar plek zal zijn. Wel is ze blij dat ze de test heeft laten doen. "Ik zie op sociale media hoe negatief er wordt gedaan over ouders die zich niet neerleggen bij het schooladvies. Dat zouden extreme mensen zijn die hun kinderen willen pushen. Ik word daar moe van. De juf is ook maar een juf. Ik geloof dat ze in 99 procent van de gevallen gelijk heeft, maar er is altijd een uitzondering."

Niet eens met het schooladvies, wat dan?

In groep 8 geeft de basisschool vóór 1 maart advies over het niveau van je kind. De school kijkt naar leerprestaties en aanleg en ontwikkeling. De middelbare school is verplicht het kind te plaatsen op het niveau dat de basisschool adviseert.

In april maken kinderen nog de eindtoets. Als nu blijkt dat je kind de toets beter heeft gemaakt dan verwacht, dan kun je alsnog bij de school om aanpassing van het schooladvies vragen.

Peter Hulsen, directeur van informatiepunt Ouders en Onderwijs, legde eerder uit aan RTL Nieuws wat je als ouder kunt doen als ook na uitslag van de eindtoets het schooladvies tegenvalt.

Meer op rtlnieuws.nl: