Gezin

Alissa (2) mag eigen iPad, maar Quinten (2) absoluut niet

06 april 2018 13:35 Aangepast: 06 april 2018 16:58
Alissa heeft haar eigen iPad. "Ze leert er een hoop van."

Is het slecht als je 2-jarige kind al met een tablet speelt? Nee, vindt moeder Wietske. "Mijn 2-jarige dochter heeft al haar eigen iPad. Ik wil ook weleens rust." Moeder Daisy moet er niet aan denken. "Ik voed mijn kinderen bewust zonder tablets en smartphones op."

Jonge kinderen van 2 jaar krijgen steeds vaker een scherm in hun handen gedrukt, blijkt uit onderzoek. Is dat erg of niet? En hoe houd je het dan tegen? Twee moeders met kinderen van 2 jaar aan het woord.

Alissa (2) heeft haar eigen tablet

Miniatuurvoorbeeld

Moeder Wietske: "Ik ben een alleenstaande moeder met twee kinderen. Alissa is de oudste van 2,5 jaar oud. Ze heeft al een tijdje haar eigen tablet. Een goedkope hoor, eentje van 70 euro. Waarom ik die aan haar heb gegeven? Alissa slaapt tussen de middag niet meer en ik moet soms even rusten om mijn andere kindje te voeden. Als ze achter een scherm zit heb ik even een momentje voor mezelf. Het is ook weleens fijn om even rustig op de wc te zitten."

Of Wietske zich dan schuldig voelt? "Nee. Ik kan Alissa niet de hele dag bezighouden. Bovendien leert ze er ook van. Ze kijkt bijvoorbeeld filmpjes op YouTube. Ze zingt liedjes, leert dansjes en speelt allerlei kindvriendelijke spelletjes. Dat vindt ze leuk en is goed voor haar. Ze speelt ook heus wel buiten hoor, ze leest en knutselt veel en ik heb boven op zolder een grote trampoline staan."

Wietske geeft toe dat er een nadeel is. "Ik wil niet dat ze er te lang mee speelt, maar ze wil hem niet altijd afgeven. Soms wordt ze dan boos en gooit ze met de tablet. Maar als ik wil dat ze stopt, moet ze luisteren."

Quinten (2) wordt schermvrij opgevoed

Miniatuurvoorbeeld

Moeder Daisy is een bewust tabletloze moeder: "Quinten is twee jaar maar krijgt absoluut geen tablet of telefoon om mee te spelen. Ik ben misschien ouderwets maar wil het moment dat hij achter een scherm gaat zitten zo lang mogelijk uitstellen."

Daisy denkt dat het ook gemakzucht is van ouders om hun kind achter een scherm te zetten. Hoe Daisy haar zoontje dan wel bezighoudt? "Hij speelt graag met blokken en met zijn auto's. En hij heeft zijn eigen drumstelletje, daar is hij uren zoet mee. Ook speelt hij graag in de tuin met de hond. Hij vermaakt zich uitstekend zonder schermen. Vraagt er ook nooit naar. Zolang hij er niet naar vraagt, krijgt hij niets. De televisie staat wel aan, maar dan kijkt hij maar twee programma.s. De Teletubbies en Nijntje."

Daisy ziet in haar omgeving veel kinderen met smartphones en tablets lopen. We leven dan ook in een samenleving waarin schermen steeds belangrijker zijn geworden. "Klopt. Maar daar hoef je nog niet zo jong mee te beginnen. Ik snap echt niet dat sommige kinderen al op zo'n jonge leeftijd hele dagen op een scherm zitten te staren. Daar leren ze echt niet veel van. Hun rekenen en schrijven gaat er zelfs door achteruit. En ze worden er minder sociaal door. Ik ben er echt voor om ze zo lang mogelijk lekker met speelgoed te laten spelen. En lekker buiten bezig te laten zijn."

Wat zegt de expert?

Krista Okma pedagoog: "Wees je bewust dat je kind van een tablet alleen te weinig leert. Jonge kinderen leren vooral offline. Als je kind toch weleens op een tablet zit, maak dan duidelijke afspraken. ​Het advies: kinderen tot 2 jaar een paar momentjes per week. Kinderen vanaf 2 jaar maximaal een half uur per dag. Vanaf 4 jaar maximaal een uur per dag.​ Als jonge kinderen tot 4 jaar een tablet gebruiken, dan moet je in die periode er vooral naast gaan zitten. Of stuur heel gericht: wat mag je kind wel en niet zien? Voorkom dat jonge kinderen onbewust doorklikken op verkeerde filmpjes."
 
Pas ook op met advertenties en sommige sites. "Geef geld uit aan verantwoorde media. Gratis bestaat niet. Gratis websites willen privacygegegens van je kinderen. Pas op met reclames en marketing. Kinderen zien het verschil niet tussen iets wat echt is en reclame."
 

Nog een nadeel, bijziendheid:

Uit een eerdere reportage die we maakten, blijkt dat te veel schermen niet goed is voor de ogen van kinderen.

Meer op rtlnieuws.nl