Gezin

Hoog of laag opgeleid, wat maakt het uit? 'Mooier als we niet in hokjes denken'

04 april 2018 17:49 Aangepast: 04 april 2018 19:57
Beeld © ANP

Moeten we mensen niet gewoon 'opgeleid' noemen, in plaats van 'lager opgeleid'? Want dat klinkt best denigrerend, zeggen bezoekers van onze website. "We moeten echt af van het hokjesdenken."

Op Facebook vroegen we wat jullie vinden van de oproep van columniste Marianne Zwagerman. Zij vindt dat we moeten stoppen met mensen lager opgeleid te noemen. Ze zijn volgens haar 'praktisch opgeleid'. En dat is niet minder of slechter dan theoretisch opgeleid.

Honderden mensen reageerden hierop via onze Facebookpagina. Het overgrote deel van de reageerders is eensgezind en wil ook af van de termen laag en hoog opgeleid. 

Zo denigrerend

Zoals Carin van Kuijk. "Ik vind laag opgeleid zo denigrerend klinken", zegt Carin, die zelf de middelbare school niet heeft afgemaakt. "Maar dat maakt me niet dommer dan iemand die dat wél heeft gedaan. Je hebt verschillende soorten slim."

Carin is eigenares van de haak- en breiwinkel Cottons & More in Spijkenisse. Ze heeft drie kinderen, met verschillende opleidingen. "Mijn jongste kan goed leren, maar wil graag kok worden. Ze zit nu in het eerste jaar van het mbo. Ze gaat iets leren wat ze heel graag wil worden. En daar gaat het om: je moet iets doen waar je je gelukkig bij voelt."

Miniatuurvoorbeeld

Carin probeert mensen zo min mogelijk in hokjes te plaatsen.

Hokjes plaatsen

Toch denken we graag in hokjes, ziet ook Carin. "Blijkbaar vinden we dat makkelijk. Anders begrijpen we het maar moeilijk. Heel herkenbaar." Ze doet er zo min mogelijk aan mee. Haar suggestie voor betere termen? "Noem het gewoon opleiding. Zonder hoog of laag." Uit onze poll blijkt dat 65 procent de term 'laag opgeleiden' denigrerend vindt.

Bovendien kunnen we niet zonder elkaar, reageert Ingrid: 

Jong geleerd, oud gedaan

Frank van Gelder uit Steenwijk is het daarmee eens. Hij is vader van twee jonge kinderen en ziet al op het schoolplein dat kinderen elkaar in hokjes plaatsen; "Slim, dom, dik, dun; kinderen leren het al op jonge leeftijd. En als je anders bent, val je buiten de groep."

"Het is zo ingebakken in onze samenleving. We willen overal een stempel op drukken. Dat vinden we handig." Frank geeft toe: zijn vrouw heeft hij ook ontmoet via een datingsite 'voor hoog opgeleiden'. Hij vervolgt: "Maar waarom noemen we het praktisch opgeleid? Waarom hoger opgeleid? En niet gewoon: opgeleid? Het lijkt mij meer van belang dat je vakkundig en voldoende bent opgeleid om dat beroep uit te oefenen. Bovendien streven we naar één maatschappij. Dan moeten we stoppen met hokjesdenken."

Kortom: stoppen met de beklemmende hokjesgeest lijkt Frank een mooi en loffelijk streven. Cal Akkermans is het daarmee eens. Hij weet wel wie de termen hoog en laag heeft bedacht: "Echt een term verzonnen door iemand die alleen kan werken met zijn hoofd."

Meer op rtlnieuws.nl:
'Noem mensen met vmbo en mbo niet laag opgeleid'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore