Gezin

Gelukkig samen ondanks vreemdgaan, dat kun jij ook

04 april 2018 10:45 Aangepast: 06 april 2018 09:47
Beyoncé en Jay-Z verwerkten hun leed door muziek.

De wereldsterren Beyoncé en Jay-Z zijn ondanks vreemdgaan en bedrog nog steeds bij elkaar en zingen de woede en vergeving van zich af. Maar hoe doen 'gewone' mensen dat? Kun je na vreemdgaan nog (gelukkig) bij elkaar blijven? Twee relatietherapeuten vertellen tegen RTL Nieuws hoe je dat doet.

Het is vandaag tien jaar geleden dat Beyoncé en Jay-Z elkaar het jawoord gaven, waarmee ze een veelbesproken huwelijk aftrapten dat bijna sneuvelde door ontrouw van de rapper. 

Hij hield het lang geheim, maar Jay-Z gaf vorig jaar in een interview met New York Times eindelijk toe dat hij vreemd was gegaan. Volgens de rapper kwam hij achter de oorzaak van zijn gedrag dankzij sessies met een therapeut. In 2014 berichtten verschillende media dat het echtpaar ook in relatietherapie zat.

Nu zijn de twee samen op tournee en lijkt alles weer koek en ei. Hoe doen ze dat?

Ongeloof, ontkenning, woede

Relatietherapeut Jean-Pierre van de Ven helpt in zijn kliniek koppels die met hetzelfde dilemma zitten als de twee wereldsterren. Volgens Van de Ven gaat iedereen anders om met het verwerken van vreemdgaan. "Ik merk vooral ongeloof, ontkenning en schuldgevoel bij de mensen die ik help. Maar natuurlijk ook woede bij de eerst nietsvermoedende partners over het schenden van hun vertrouwen."

Van de Ven geeft zijn cliënten alle ruimte voor het uiten van die emoties. "Mensen hebben wel een soort zelfreinigend vermogen, om op hun eigen manier over negatieve gebeurtenissen heen te komen."

Video: Jay-Z openhartig over privéleven

Jay-Z spreekt liefdevol over de relatie met dochter Blue Ivy en noemt zijn echtgenote zijn soulmate.

Vijftien gesprekken

Zijn collega Wilbert Kok (Nederlandse Vereniging voor Relatie- en Gezinstherapie) luistert altijd allereerst naar degene die bedrogen is. "Die moet voldoende ruimte krijgen om zijn of haar verdriet en teleurstelling te uiten. Ik vraag aan de bedrieger of hij daar aandachtig naar wil luisteren." Dat kan soms lang duren. Bij Kok duurt een relatietherapie gemiddeld vijftien sessies. Afhankelijk van de emotionele schade zelfs langer. 

"Vaak zegt de bedrogene dat het vreemdgaan nog te overleven is, maar dat het bedrog en het verzwijgen heel pijnlijk is geweest. Des te intiemer de band was met de andere partij en des te langer het geheim is gehouden, des te groter de emotionele schade." Hij zegt dat deze uitlaatklep wel essentieel is voor het kunnen verwerken van wat de bedrogene is overkomen. "De emoties kunnen dan hoog oplopen."

Muziek als uitlaatklep

Beyoncé en Jay-Z gebruikten allebei hun muziek als uitlaatklep. Voor de rapper was dat het album 4:44, voor zijn echtgenote was dat in 2016 Lemonade. In twaalf nummers en een bijbehorende korte film ging Beyoncé ruimschoots in op het vreemdgaan van haar man en haar verwerkingsproces.

Haar woede komt aan het begin van het album duidelijk naar voren in teksten als "Who the fuck do you think I am? You ain't married to no average bitch, boy" en "How did it come down to this, going through your call list? / I don't wanna lose my pride but I'ma fuck me up a bitch."

Alles op tafel

Kok laat een bedrogene zijn of haar ongenoegen uiten tot het allemaal op tafel ligt. Dan mag de andere partij het woord voeren. "Meestal moet de bedrieger zich oprecht verontschuldigen om verder te kunnen met het proces." Jay-Z doet dat in het titelnummer van 4:44. De woorden "I apologize" (ik verontschuldig me) komen zeven keer voor in het nummer. Hij zoekt vergiffenis voor onder meer het feit dat hij persoonlijk tekort zou komen.

Laag zelfbeeld

Maar de bedrieger krijgt van Kok ook volop de kans om zijn kant van het verhaal te vertellen. "Die zal vast niet zomaar de grens van een monogame relatie hebben overschreden", zegt hij. Van de Ven zegt dat het vreemdgaan meestal voor iets anders staat. "Denk aan problemen op persoonlijk niveau. Zoals het niet goed kunnen hechten aan de partner, een grote behoefte aan seks die binnen de relatie niet vervuld kan worden of een laag zelfbeeld."

Jay-Z gaf zelf toe dat hij vroeger niet wist hoe hij met zijn emoties moest omgaan. Dat leidde volgens hem tot het vreemdgaan. Later zinspeelde hij er op 4:44 op dat hij heeft geleerd van zijn fouten. Hij zei onder meer dat hij de pijn van zijn echtgenote pas begreep na de geboorte van tweeling Rumi en Sir, eind 2017.

Begrip en verzoening

Als de bedrogene begrip kan opbrengen voor het verhaal van de bedrieger, dan wordt aangestuurd op verzoening, vindt Kok. Ook Beyoncé zoekt dat op Lemonade. In Sandcastles zegt ze dat ze het weer wil proberen met haar echtgenoot. "And although I promised that I couldn't stay, baby / Every promise don't work out that way." En in de videoclip van het nummer All Night toont ze beelden van Jay-Z die speelt met dochter Blue Ivy, van hun huwelijk en van andere intieme momenten. "I've seen your scars and kissed your crime / Our love was stronger than your pride / Beyond your darkness, I'm your light."

De crux zit hem volgens Van de Ven in de welwillendheid van beide partijen. "Die eerste stap in de richting van een therapeut laat dat al zien. Je moet eraan willen werken en met elkaar door willen." Hij denkt dat tijd de grootste heelmeester is. "Vertrouwen terugwinnen kost tijd. Het duurt gewoon even om elkaar uit te leggen hoe het zover heeft kunnen komen, om op één lijn te komen."

Sterker verbonden

De relatie kan zelfs hechter en sterker worden doordat de geliefden samen een crisis hebben doorgemaakt. "Ze zijn sterker verbonden en pakken vaak samen nieuwe projecten op. Ik ken zelfs jonge mensen die hierdoor vastberadener worden en zich volledig committeren aan de relatie."

Sinds de aankondiging van de ON THE RUN II-toernee van het powerkoppel lijkt er geen vuiltje aan de lucht. Een bron dicht bij de familie zei tegen People Magazine dat ze er ontzettend opgewonden over waren. "Het kostte een heleboel inspanning om dit rond te laten komen. Het is de beste keus voor hun gezin." Het echtpaar werd afgelopen week nog lachend op een motorfiets gespot.

Het liftincident

De vader van Beyoncé lachte gisteren zelfs het incident tussen Solange en Jay-Z uit 2014 weg. De zus van de zangeres ging haar zwager toen te lijf in een lift. Beelden van het incident gingen viral en geruchten gingen dat onder meer de escapades van Jay-Z aan de aanval ten grondslag lagen. "Ik moest zo hard lachen. Zo is Solange nou eenmaal", zei Matthew Knowles.

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore