Ga naar de inhoud
Gezin

Twee vaders en een moeder voor 'speeddate-baby' Kai: 'Met z'n drieën op pufcursus'

Christian, Marco en Marije met de kleine Kai. Beeld © Sarie mgh photography

Marije Severs (34) wilde graag een kindje, maar vond geen man om er eentje mee te krijgen. Via een speeddate ontmoette ze de twee vaders met wie ze baby Kai kreeg. "Wij zijn niet anders, we zijn een gezin vol liefde."

"Kai is de elfde speeddate-baby", vertelt Marije trots terwijl ze de acht maanden oude baby heen en weer wiegt. Ze weet nog goed hoe ze eind 2015 vaders Marco Peters (44) en Christian Gladel(49) ontmoette tijdens een speeddate-avond van stichting Meer dan Gewenst in een aula van een Amsterdamse school.

"Ik zie ons nog zitten aan die tafeltjes. Heel keurig geregeld allemaal. We hadden tien minuten per date, dan ging er weer zo'n belletje. Spannend was het. Ik had een rode kokerrok aan met een zwart truitje. Ik had echt mijn best gedaan." Lachend: "Als je de potentiële vaders van je kind gaat ontmoeten, moet je er wel goed uitzien."

Vriendelijk en open

De speeddate-evenementen die stichting Meer dan Gewenst organiseert, zijn uniek in de wereld. Organisator Sara Coster heeft zelf samen met een homostel twee kinderen. Ze zegt: "Er zijn nu zestien avonden geweest. Vooral in Amsterdam, maar we gaan ook naar andere plekken."

"Er is heel veel vraag naar de speeddates, zelfs uit Engeland en Denemarken. We hebben dit keer een wachtlijst voor de vrouwen. Ongeveer 80 procent van de deelnemers wil co-ouder worden. Dat zijn vooral homomannen en single vrouwen."

Tijd tikt door

Ook Marije wist al jaren dat ze moeder wilde worden, maar de vader van haar kinderen kwam maar niet op haar pad. Onderwijl tikte de klok door. Dan maar single moeder, dacht ze lange tijd. "Mijn vriendinnen steunden me, maar zeiden ook dat ik nog alle tijd had. 'Je vindt heus wel die man, je bent nog zo jong', zeiden ze." De gedachte aan het single-moederschap gaf ook veel stress. Hoe ging ze dat bolwerken naast een goede baan?

"Toen ik op een avond aan het googelen was, kwam ik het verhaal van Sara tegen over de speeddates. Ik wist meteen: dit is het voor mij."

Marije wilde graag met twee homomannen haar kinderwens in vervulling laten gaan. ;"Ik kom zelf uit een heel liefdevol gezin. Als je met een ander stel dat van elkaar houdt een kindje krijgt, is er ook die echte liefde in je gezin. Dat vind ik heel belangrijk."

Meeroudergezinnen

  • Een kind kan nu nog maar volgens de wet maximaal twee juridische ouders hebben.
  • Er is wel een advies in de maak waarin een kind maximaal vier juridische ouders kan hebben.
  • Er zijn steeds meer meeroudergezinnen. Hoeveel is onduidelijk, omdat het niet geregistreerd wordt.
  • De stichting Meer dan Gewenst organiseert speeddateavonden, onder andere voor mensen die een meeroudergezin willen.
  • Bij de meeste lesbische gezinnen met een bekende donor is er wel contact met de donor, maar is hij niet verantwoordelijk voor de opvoeding.
  • Er zijn ook gezinnen waarbij de opvoeding gedeeld wordt (co-ouderschap). Er is dan sprake van één gezin, maar er wordt in twee huizen gewoond. 
  • Volgens onderzoek blijft 80 procent van de lesbische stellen met bekende donor bij elkaar.
  • Van alle hetero huwelijken eindigt een derde in een echtscheiding.

Liefde op eerste gezicht

​Marco en Christian waren al jaren samen en wilden ook een kindje. "Maar we wisten niet hoe. Adoptie is ingewikkeld voor homostellen, bovendien waren we al te oud", zegt Marco. "Via Facebook lazen we over deze speeddates. Ik vond het doodeng en wilde het nog op het laatste moment afzeggen, maar ik was ook nieuwsgierig. Bovendien vonden we het ook belangrijk dat ons kindje een moeder heeft."

Was het liefde op het eerste gezicht tussen de drie? "Ja, maar dan puur op vriendschappelijke basis", zegt Marije. Na de speeddate volgden meerdere afspraakjes. Ze gingen uit eten, de kroeg in, samen op vakantie én ze ontmoetten elkaars families. 

Marije: "Ik weet nog heel goed dat we op een gegeven moment hebben afgesproken dat het serieus was en dat we voor elkaar zouden gaan. Een heel bijzonder moment was dat. Weet je wat ik zo mooi vind? Het is nooit Marco en Christian als stel tegen mij alleen. Het is altijd Marco, Christian en ik. Een heel liefdevol gevoel voor elkaar."

Miniatuurvoorbeeld

Christian (r) en Marije zijn de judirische ouders. Op papier heeft Marco (m) niets te zeggen. 

'Niemand vond het raar'

Kai werd verwekt met zelfinseminatie. Marije vertelt open: "Het sperma komt van Christian. Met een potje onder zijn armen stond hij eens bij mij aan de deur. Daar moesten we dan hard om lachen. Of ik bracht het sperma in na een avondje gezellig met elkaar thuis op de bank. Gewoon, met een spuit."

De derde keer was het raak. "Ik weet nog dat ik de zwangerschapstest deed en we het met z'n drieën gevierd hebben. Ongelooflijk, zo'n mooi moment." De zwangerschap deden ze ook met z'n drieën. Ze gingen alle drie op pufcursus en als ze naar de verloskundige gingen, stonden er drie stoelen klaar. "Niemand vond het gek of raar. We zijn ook nooit veroordeeld – al lieten sommige mensen weleens een stilte vallen."

Persoonlijk voorwoord

Toch was het ook niet altijd makkelijk. Bijvoorbeeld die keer dat ze bij de notaris zaten om een co-ouderschapsplan op te stellen. Dat maakte Marije heel verdrietig. "Omdat het zo zakelijk was. En omdat alles erop gericht was, dat de relatie het niet zou halen." Christian vond de oplossing. "Ik heb een persoonlijk voorwoord geschreven. Over liefde."

In Nederland is meerouderschap niet bij wet erkend. Christian en Marije zijn de juridische ouders van Kai; Marco heeft op papier niets te zeggen. Heel verdrietig, vindt Marco. "Vooral voor Kai. Als ik bijvoorbeeld bij de tandarts ben, mag ik officieel niets zeggen als er een ingreep nodig is. Pijnlijk."

Eigen huishoudens

Kai is nu acht maanden. "De helft van de tijd is Kai bij ons, de andere helft bij Marije", zegt Christian. Ze wonen niet in hetzelfde huis. "We willen onze eigen huishoudens houden. Bij elkaar in een huis wonen op verschillende verdiepingen zou in de toekomst mooi zijn."

Of ze niet bang zijn dat Kai op het schoolplein straks 'anders' is? "Kai is heel speciaal, maar niet anders. Heel veel gezinnen zijn uit elkaar, Kai woont in een gezin waarin drie mensen heel veel van elkaar houden en die voor hun leven bij elkaar willen blijven als beste vrienden. En hij heeft dan ook nog eens twee vaders. Met z'n drieën zijn we beter in balans." Christian vult aan: "We zijn zo dankbaar om Kai. Hij is zo'n mooi cadeau, dat we hem alle liefde zullen geven die we in ons hebben."

Marije is nu aan het daten. Met een man. Want die liefde, die wil ze nog altijd. En nog een kindje? "Ja graag. Met Marco als biologische vader. Dan is ons gezin compleet."

Op zondag 25 maart is de eerstvolgende speeddatebijeenkomst van Meer dan Gewenst. Meer info hier.

Meer op rtlnieuws.nl
Onderzoek of kind meer dan twee ouders mag hebben