Gezin

Basisschool 't Echtenest heeft maar 36 leerlingen: 'We zijn erg blij met extra geld'

13 maart 2018 16:05 Aangepast: 11 april 2018 22:32
Leerlingen van 't Echtenest bouwen een hut. Beeld © 't Echtenest

De Drentse basisschool 't Echtenest heeft met 36 leerlingen moeite om het hoofd boven water te houden. Directeur Jaap Scheper is dan ook erg blij met de 20 miljoen euro extra die het kabinet aan basisscholen geeft. "Zo kunnen we de werkdruk verlagen."

​"Wij hebben te maken met combigroepen", legt directeur Scheper uit. "Op sommige dagen hebben we de kleuters apart, is er een middenbouwgroep en een bovenbouwgroep, maar soms zitten de groepen 1 t/m 4 en 5 t/m 8 zelfs bij elkaar."

Omdat je als docent dan te maken hebt met leerlingen van allerlei leeftijden en niveaus kan dat erg zwaar zijn, vertelt Scheper. "Je moet toch alle vakken zoals rekenen, taal en aardrijkskunde geven. Maar door al die niveauverschillen hebben leerlingen veel individuele aandacht nodig."

Oog voor kleine scholen

De afgelopen jaren had 't Echtenest te maken met dalende leerlingaantallen, doordat er geen nieuwe woningen in het Drentse Echten, vlak bij Hoogeveen, bijkwamen, vertelt de directeur. "Er wordt gebouwd in de grote kernen om Echten heen, maar niet in de kleine kern." 

Minister Slob van Onderwijs hoop dat door de extra investering de kleine scholen open kunnen blijven, zodat krimpgemeenten niet nog onaantrekkelijker worden voor jonge gezinnen. Scheper: "We zijn heel blij dat er nu een minister voor Onderwijs is die oog heeft voor de kleine scholen."

Extra handen in de klas

Het extra geld dat nu beschikbaar komt, wil de directeur vooral gebruiken voor meer handen in de klas. "We hebben nu vijf leerkrachten, dat willen we uitbreiden zodat er meer aandacht is voor de kinderen in de klas. We hebben nu een vakleerkracht gym, dat is heel prettig, want zo krijgen de kinderen goede lichamelijke opvoeding. Misschien kunnen we ook een leerkracht muziek aanstellen."

Meer op rtlnieuws.nl:
Kleine basisscholen krijgen er 20 miljoen euro bij

`