Gezin

'Betaald ouderschapsverlof van 6 weken voor mama's én papa's'

16 februari 2018 05:59 Aangepast: 28 februari 2018 13:22
Archieffoto Beeld © IStock

Het ouderschapsverlof moet worden uitgebreid. Dat concludeert de Sociaal-Economische Raad (SER) in een vandaag te verschijnen rapport. Mannen en vrouwen zouden op kosten van de overheid zes weken ouderschapsverlof moeten kunnen opnemen in het eerste halfjaar na de geboorte van hun kind.

Het nieuwe kabinet wil het ouderschapsverlof uitbreiden van twee naar vijf dagen met loondoorbetaling. Daarbovenop krijgen partners vijf weken aanvullend verlof voor 70 procent van het laatst verdiende loon. Dit is dus zes weken partnerverlof, betaald door werkgevers.

De SER vindt het voorstel in het regeerakkoord nog niet genoeg en pleit voor betaald ouderschapsverlof voor beide ouders na het zwangerschapsverlof van de vrouw: voeg het ouderschapsverlof, kraamverlof en partnerverlof samen tot één regeling die vanuit de overheid wordt betaald. Het is volgens de SER vooral belangrijk in het eerste halfjaar na de geboorte van het kind het betaalde verlof te stimuleren. Zo zouden vrouwen meer aan het werk moeten kunnen gaan en wordt de zorg voor kinderen gelijkwaardig verdeeld. 

Hoe is het verlof nu geregeld?

Een zwangere vrouw heeft in Nederland recht op 16 weken zwangerschapsverlof rond de geboorte van haar kind. De partner van de zwangere vrouw krijgt twee dagen betaald kraamverlof (ook wel vaderschapsverlof of partnerverlof genoemd). Die worden betaald door de werkgever. Daarnaast kan de partner ook nog drie dagen ouderverlof opnemen. Ook mogen ouders ouderschapsverlof opnemen na de geboorte van het kind, tot een kind acht jaar is. In sommige cao's is dit betaald, maar vaak ook niet. Is dat niet zo, dan moet je dit verlof dus wel zelf kunnen betalen. 

Regelingen zijn te ingewikkeld

RTL Nieuws sprak met Mariëtte Hamer, de voorzitter van de SER, over het advies ouderschapsverlof. "Er zijn veel verschillende ingewikkelde regelingen en elke regeling heeft eigen voorwaarden. Wij zeggen: maak er nu één heldere, goede regeling van die beschikbaar komt voor iedereen."

Het kabinet legt de kosten bij de werkgevers, dat wil de SER anders. "Wij denken dat we het voorstel van het kabinet beter kunnen maken en dat dit iets is dat we met elkaar moeten opbrengen uit de algemene middelen, dus uit belastinggeld."

Zes weken betaald verlof voor vaders

Hamer ziet vaak dat ouders worstelen met hoe ze in die eerste periode voor het kind moeten zorgen. "Omdat het vaak niet anders kan, blijft de moeder in de beginperiode thuis. De keuze die ouders in het begin maken heeft invloed op de jaren daarna, als de vrouw weer werkt. Wij vinden het belangrijk dat ook de vaders voor de kinderen kunnen zorgen."

Daarom stelt de SER voor om de eerste zes weken ouderschapsverlof in ieder geval voor de vaders betaald te maken en dit stapsgewijs door te voeren voor de moeders. "Zo kunnen beide partners in het eerste half jaar achter elkaar voor het kind zorgen."

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van