Gezin

Brussels homostel moet baby teruggeven aan biologische moeder

28 november 2017 15:05 Aangepast: 28 november 2017 19:59
(Archieffoto) Beeld © ANP

Bijna anderhalf jaar lang waren Manish en Michaël de adoptieouders van een prachtige zoon: Manaël. Maar de rechter maakte een eind aan dat gezinsgeluk. Het Brusselse homokoppel moet het jongetje afstaan aan de biologische moeder.

In 2016 kwam een droom uit voor de twee wensvaders via een Vlaams adoptiebureau. Die vonden een zwangere vrouw die haar kind na de geboorte wilde afstaan aan het homokoppel. 

'Eindelijk ouders'

Vijf dagen na zijn geboorte verhuisde het jongetje naar zijn nieuwe thuis. De vrouw tekende drie maanden later ook het benodigde document bij de notaris. "Eindelijk voelden we ons ouders", zegt Manish tegen de Belgische zender RTBF. Maar de Belgische rechtbank moest de adoptie nog wel even officieel bevestigen.  

En toen ging het mis: in de tussentijd bedacht de biologische moeder zich. Ze wilde haar zoon terug. Afgelopen zomer gaf de rechter haar gelijk. En volgens Belgische media hebben Manish en Michaël nu ook in hoger beroep aan het kortste eind getrokken: ze moeten Manäel binnenkort afstaan. 

Wekelijkse ontmoeting

Tot die tijd is er iedere week een ontmoeting tussen de vaders, de biologische moeder en de zoon. Zodat het jongetje vast kan wennen aan zijn nieuwe ouder.

Op Facebook schrijft het stel: "We voeden onze zoon nu al vijftien maanden op, sinds hij vijf dagen oud was. De enige familie die hij kent, zijn wij. Hij is aan ons gehecht. Hem van ons wegnemen kan zijn mentale gezondheid schaden." De mannen brachten hun verhaal in de media omdat ze andere adoptieouders willen waarschuwen. "Zolang de adoptie niet officieel is, hebben adoptieouders heel weinig rechten", zeggen ze. 

Hoe zit dat in Nederland?

In Nederland komt een situatie als deze eigenlijk zelden voor, zegt de Raad voor de Kinderbescherming. Maar dat wil niet zeggen dat het niet kan gebeuren.

Als hier een moeder haar kind na de geboorte af wil staan, gaat het kind eerst een maand of drie naar crisisopvang. In die tijd kan de biologische moeder zich nog bedenken. En als dat niet zo is, wordt haar gevraagd een document te ondertekenen dat ze haar kind wil afstaan. De baby wordt dan ondergebracht bij aspirant-adoptieouders.

Als die een jaar voor het kindje hebben gezorgd mogen ze een 'verzoek tot adoptie' indienen. Pas als de rechter dat heeft toegewezen zijn zij de nieuwe ouders. Tot die tijd kunnen de biologische ouders nog van gedachte veranderen. De rechter beslist dan wat het beste is voor het kind.

Meer op rtlnieuws.nl:
Rechter geeft draagmoeder gelijk: homostel uit Enschede moet baby afstaan

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`