Gezin

Asscher roept werkgevers op zwangerschapsdiscriminatie te bestrijden

18 september 2017 06:59 Aangepast: 18 september 2017 07:05
Beeld © ANP

Zwangere vrouwen moeten niet anders worden behandeld op de werkvloer dan anderen. Goede werkgevers kijken verder dan negen maanden vooruit, zegt minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Hij roept hen in een nieuwe landelijke campagne op om iets te doen tegen discriminatie van zwangeren op de werkvloer. De campagne moet werkgevers niet alleen bewust maken van mogelijke zwangerschapsdiscriminatie, maar hen ook wijzen op het talent dat ze mogelijk laten lopen. 

Geen onnodige spanningen

"Zwanger zijn moet een feest zijn! En dus geen onnodige spanningen opleveren voor de moeder", zegt Asscher. "Vooral geen stress of ze haar baan misschien kwijtraakt, of haar contract nog wel verlengd wordt en of ze in de toekomst nog wel promotie kan maken. En bij sollicitaties mag een dikke buik natuurlijk ook absoluut geen reden zijn om iemand af te wijzen. Dat doen goede en moderne werkgevers niet. Die kijken verder dan negen maanden vooruit."

ZIE OOK: Zwanger en naar een festival? Let op: baby kan gehoorschade krijgen

Volgens het College voor de Rechten van de Mens heeft bijna de helft van de vrouwen op de een of andere manier te maken met zwangerschapsdiscriminatie. Ze krijgen geen baan, kunnen hun contract niet verlengen en geen promotie maken. En dat neemt niet snel af.

De campagne bestaat uit radiospotjes, online advertenties en acties op social media zoals LinkedIn, Twitter en Facebook. Op de website www.zeteenstreepdoordiscriminatie.nl worden tips gegeven over hoe werkgever en medewerkers samen tot goede afspraken kunnen komen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore