Ga naar de inhoud
Gezondheid

'Kind niet iedere dag in bad? Ouders voelen zich schuldig'

Beeld © iStock / Vladimir

Je kind nog even in bad of in de douche en dan hup naar bed, voor veel ouders met jonge kinderen is het een dagelijkse routine. Maar pas op, zegt dermatoloog Marjolein Leenarts. Want een dagelijkse schrobpartij is helemaal niet goed voor de huid van je kind.

"We zijn veel te schoon en dat is helemaal niet nodig", zegt Leenarts. Met behulp van een onderzoeksbureau stelde ze aan 1021 ouders vragen over het wassen van hun jonge (onder de twaalf) kinderen. Dat leverde bijzondere resultaten op. Zo gaf 68 procent van de ouders aan hun kind dagelijks te wassen.

'Funest voor huid van kindje'

Thumbnail

"In de wintermaanden doen we dat met veel warmer water en in combinatie met zeep, is dat echt funest voor de huid van je kindje", vertelt Leenarts. Vocht op de huid verdampt na het wassen en neemt vocht uit de huid mee, met uitdroging als gevolg. Veel zeep zorgt er ook nog eens voor dat het vette laagje dat de huid van je kind juist beschermt, wordt 'weggewassen'.

Uit het onderzoek van Leenarts blijkt verder dat een kwart van de ouders die hun kind niet iedere dag wast, dat slecht vindt van zichzelf. "Je iedere dag van top tot teen wassen en inzepen is er bij ons zo ingeslepen. We zien veel reclames op tv en social media, dan denk je op een gegeven moment dat het moet."

'Baby hoef je niet met zeep te wassen'

Maar zeker voor kleine kinderen is een dagelijks bad eerder slecht dan goed. De kans bestaat dat kinderen eczeem ontwikkelen, of zelfs allergisch worden voor bijvoorbeeld de parfum in de bad en doucheproducten . "Een baby hoef je helemaal niet met zeep te wassen, die ruikt van nature al heel lekker", zegt Leenarts.

Het belangrijkste advies: minder badderen, nog maar twee of drie keer per week en gebruik vaker een washandje, dat is al genoeg. Verder kun je als ouder kiezen voor een zeep zonder allerlei toevoegingen en parfum. Heeft je baby een hele droge huid, dan kun je een beetje badolie toevoegen aan het badwater.

Meer op rtlnieuws.nl:
Als vader met je kind in bad? Juist doen!