Kijken

Marvel Harris: een intiem portret

24 juli 2019 10:12 Aangepast: 24 juli 2019 14:58
Beeld © Marvel Harris

Op Videoland verschijnt vandaag de nieuwe documentaire van Jessica Villerius, over Marvel Harris. De 24-jarige fotograaf begon zijn leven als vrouw, en gaat tegenwoordig non-binair door het leven. Dat proces legt hij zelf op indrukwekkend eerlijke manier vast op de foto.

'Iets vastleggen op de de gevoelige plaat' heeft zelden zo waar geklonken als bij Marvel Harris. Want, zo vertelt hij aan Jessica Villerius, op de momenten dat hij niet weet hoe hij zijn emoties moet uiten, kan hij ze kwijt op de foto's die hij van zichzelf neemt. En: het creëert een bepaalde afstand tot die emotie. Alsof die zomaar uit zijn lijf op het fotopapier is overgesprongen en daardoor makkelijker is om mee om te gaan. 

Het is een van de inzichten die deze documentaire zo de moeite waard maken. Hoe is het om jezelf maar niet in lijn te krijgen met wie je bent? Hoe is het om in een wereld te wonen waar iedereen duidelijkheid eist over wie je bent, terwijl je dat zelf eigenlijk niet weet en liever ook niet wil vastleggen? 

Als Marvel 21 jaar is, valt er van alles op zijn plek. Na jaren therapie waar geen enkele behandeling voldoende aanslaat, blijft er voor Marvel iets niet kloppen: hij voelt zich namelijk helemaal geen vrouw. Tijdens de sessies lopen zowel hij als zijn therapeuten tegen nog een muur op: hij lijkt sommige vragen of uitspraken veel te letterlijk te nemen. Een onafhankelijk arts constateert bij Marvel uiteindelijk autisme en genderdysforie.

Marvel vertelt rond de zomer van 2017 aan iedereen die belangrijk voor hem is dat hij als man gezien wil worden en start zijn hormoonbehandeling. Daarna volgen de verwijdering van zijn borsten, baarmoeder en eierstokken. Een heftig proces, maar hij gaat het dapper aan.

Dat kan ook dankzij de mensen om hem heen. Zijn pragmatische moeder, die juist het gevoel had dat ze met de operaties haar kind terugkreeg, in plaats van dat ze een dochter verloor. Zijn stugge vader, die pijnlijk eerlijk is, maar toch ook bereid te veranderen. De dokters die Marvel en zijn moeder respectvol en serieus uitleggen wat de operaties inhouden. Zijn Zweedse vriendin, die hem laat zien dat non-binair zijn niet raar is.

Uiteindelijk hoopt Marvel met zijn foto's - waar hij een Zilveren Camera mee won - en met de documentaire van Villerius anderen te kunnen helpen. Zijn les is er een die iedereen wel kan gebruiken, of je nou binnen de standaard lijntjes kleurt, of er helemaal buiten: jezelf écht leren kennen, is soms pijnlijk en vereist moed - maar levert enorm veel moois op.

'Marvel Harris: alles is nu' is vanaf vandaag te zien bij Videoland.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`