Welkom

Achter de Schermen: Martijn Kardol

28 maart 2019 14:27 Aangepast: 29 maart 2019 11:50

Martijn Kardol won alle cabaretprijzen die er te vergeven zijn en zat aan tafel bij Twan's Late Night. Momenteel toert de cabaretier en radiomaker langs de theaters met zijn tweede voorstelling ‘Welkom’.

Welke Late Night Talkshow kijk je voor het slapen gaan?

"Eerlijk gezegd eigenlijk geen een. Als ik niet hoef op te treden slaap ik zelfs al rond die tijd. En als ik nog niet slaap, lees ik liever nog een stukje vlak voor ik ga slapen."

Wat is de beste Britse comedyserie?

"The Office. Grappig en pijnlijk tegelijk. Dat gevoel dat je met plaatsvervangende schaamte zit te kijken. Dat is heerlijk. Ik heb de Engelse versie van The Office in z’n geheel een keer of drie gezien. Zelfde geldt voor de andere series van Ricky Gervais trouwens. Extras en nu After Life, dat sinds kort op Netflix staat. Ook geweldig!"  

Welke recente film heeft indruk op je gemaakt?

"De laatste film die ik zag die diepe indruk heeft gemaakt was First Man over Neil Armstrong, de eerste man op de maan. Vooral hoe het kraken en piepen van die raket in beeld werd gebracht. Doodeng. Mijn afgeragde stadsfiets zag er stabieler uit dan dat."  

Thuis na een optreden, nog een serie kijken of gelijk naar bed?

"Dat ligt er een beetje aan hoe lang ik naar huis moet rijden. Meestal zit ik in de auto nog een beetje na te kicken van het optreden en ben ik tegen de tijd dat ik thuis ben moe genoeg om meteen te gaan slapen. Anders wil ik nog wel eens iets kijken in bed!"

TV op de slaapkamer?

"Was dat maar waar. Heel graag, maar ik woon momenteel zo klein dat ik überhaupt blij ben dat er een bed kan staan in de slaapkamer. Voor heel veel meer is er geen plek. Als ik groter ga wonen staat een tv op de slaapkamer hoog op mijn verlanglijstje."

Social media, verruwing of verrijking?

"Tja, allebei eigenlijk. Bij gebrek aan tv op de slaapkamer kijk ik vooral ‘s avonds in bed nog wel veel op social media. Meer uit gewoonte dan dat ik veel interessante dingen zie. Ik probeer eigenlijk vooral de positieve dingen ervan te zien, niet de negatieve."

Welke tv-programma’s wekken aggressie op?

"Ik kan van ongemakkelijke situaties op tv echt zitten schreeuwen voor de tv. Ongemakkelijke First Dates, lompe en ongemakkelijke boeren bij Boer Zoekt Vrouw, taalbarrières bij Ik Vertrek. Dat soort dingen. Ik kan dan echt zitten schreeuwen: Neeeeee oh mijn God, doe het niet! De buren moeten denken dat we ruzie hebben, maar eigenlijk kijk ik gewoon Boer Zoekt Vrouw."

Weleens een dating-app gebruikt?

"Zeker! Tinder en Happn allebei wel eens om te proberen en uiteraard om te kijken of ik enig succes zou hebben. Het viel me niet tegen, maar ik heb er verder nooit wat mee gedaan. Mijn vriendin heb ik analoog ontmoet via mijn werk."

Wat luister je in de file als je door wilt rijden, en wat als je stilstaat?

"Eigenlijk allebei hetzelfde. Zo veel mogelijk podcasts. Ik luister graag naar mensen die met elkaar praten, zodat ik me wat minder alleen voel in de auto. Dit klinkt triest. Is het ook. Maar ik ben fan van podcasts. Laatste die ik helemaal heb gebinged was de Brand in het Landhuis, gemaakt door Simon Heijmans voor Radio 1."

Hoe blijf je op de hoogte van het laatste nieuws?

"Ik lees heel veel online. Ook kranten. Eigenlijk blader ik elke krant wel minimaal een keer per week door via Blendle. En voor al het laatste fakenieuws zit ik op Facebook."

 

Martijn Kardol is tijdens zijn toer door het land met 'Welkom' onder meer op deze plekken te vinden. 

`