Ga naar de inhoud
Wat kijkt de Mol?

Achter de Schermen: Merel Westrik

Beeld © ANP Foto

RTL Nieuws-presentatrice Merel bleek dus de Mol te zijn. De nieuwsverslaafde Westrik zou graag wat vaker een boek lezen, als ze daar de rust voor had.

Hoe blijf je op de hoogte van het laatste nieuws?

“Iedere ochtend als ik wakker word, maak ik hetzelfde rondje op m'n telefoon. Ik begin met de app van RTL Nieuws, dan NOS Teletekst, NOS, Telegraaf, AT5, BBC News, CNN, de Volkskrant enzovoort. Ik surf op een werkdag de hele dag een beetje online. Ik ben nog steeds grote fan van Teletekst. Supersnel in vijf zinnen op de hoogte, dat is toch geweldig? Nadeel is dat de papieren Volkskrant thuis, op een enkel achtergrondverhaal na, alleen nog maar gescand wordt.”

Welke recent boek zou je iedereen aanraden?

“Ik zou graag vaker boeken lezen, maar heb er de rust nu niet voor. Wat ik doe, is het hele jaar door de titels die ik wel wil lezen opsparen en dan in een ruk uitlezen op vakantie. In dat stapeltje van zes, zeven boeken zit altijd een echte klassieker zoals Madame Bovary of Lolita. Al was Moby Dick van Herman Melville uitlezen op een zonnig eiland best een opgave.”

Verstand op nul: wat zet je aan?

“My Big Fat Gypsy Weddings over Ierse Travellerfamilies. Met de meest waanzinnige bruidsjurken met snoeren kerstverlichting erin. Heerlijk!”

Ben je je telefoon de baas, of is-ie jou de baas?

“Ik ben mijn telefoon de baas. Sommige mensen worden boos als je niet meteen terugappt of opneemt. Ik kan er gerust een week over doen om een bericht terug te sturen. De telefoon opnemen doe ik alleen als er tijd voor heb. Dan kan ik diegene tenminste ook normaal aandacht geven. Anders is het echt niet bij te houden.”

Welke Nederlandse spelshow vind je leuk genoeg om terug te kijken?

“Wie Is De Mol. We hebben alle afleveringen samen met de deelnemers teruggekeken. En ik heb ze nog een keer alleen teruggekeken, met de ondertiteling aan. Zodat ik ook de gefluisterde opmerkingen goed meekreeg.”

Social media: verruwing of verrijking?

“Zeker een verrijking. Neem nou Nikkie Tutorials, een meisje uit Uden dat met haar make-upadviezen tot in Verweggistan bekend is. Ik krijg berichtjes van meisjes van 10 jaar die ook graag bij het nieuws willen, en die stuur ik dan een berichtje terug. Social media geeft mensen een stem. En het is een extra manier om je te informeren en met de wereld om je heen in contact te komen.”

Heb je weleens een datingapp gebruikt? En beviel het?

“Nee. Ik heb weleens bij een vriendin meegekeken. Ik ken ze bij naam, maar that's it.”

Tv op de slaapkamer?

“Er staat er al eentje in de huiskamer. Als ik iets in bed wil kijken, gebruik ik m’n laptop.”

Waar luister je naar de in de file en wat als je lekker door wil rijden?

“Muziek om door te rijden heb ik niet nodig, gezien alle boetes. Ik luister naar een allegaartje van alle soorten stijlen en tijden. Op dit moment bijvoorbeeld Danny Vera, die staat op repeat, en Stu Larsen, Vagabond. Ik luister ook graag naar Billie Ellish, beetje meisjesmuziek. Meestal stel ik een playlist samen die het twee maanden volhoudt. Dan is het weer tijd voor iets nieuws. Alleen Fleetwood Mac en Spinvis keren altijd terug.”

Welke film kun je eindeloos opnieuw kijken?

“Pulp Fiction vanwege de dialogen. En Love Actually, die kijk ik ieder jaar weer met kerst.”