Ga naar de inhoud
Appreview

Lief voor dieren

Beeld © GettyImages

Het is de Week Zonder Vlees. Maar ook in de overige 51 weken in het jaar is het best aan te raden om wat minder dieren te eten: dat is lekker, gezond en goed voor je portemonnee. Eet je graag (af en toe) lekker groen en diervrij, maar kan je wel wat inspiratie gebruiken? Dan zijn deze apps voor jou.

1. HappyCow

HappyCow is al behoorlijk bekend. De app is vooral geschikt als je in een andere stad of in het buitenland bent en uit eten wil gaan. Hij laat je namelijk zien waar je in de buurt veganistische gerechten kunt eten aan de hand van de gps in je telefoon. En niet alleen cafés en restaurants, ook winkels en zelfs verkopers van street food kun je in de app vinden. De app zorgt ervoor dat je tijdens je vakantie niet eindeloos hoeft te dwalen op zoek naar een locatie waar je zonder dierlijke producten kunt eten. Hartstikke handig dus om op je telefoon te hebben.

Prijs: 4,49 euro.
Beschikbaar voor: iOS & Android.
Pluspunten: In de app vind je een menu ‘trips’ waardoor je alvast wat ‘huiswerk’ kunt doen voor je vakantie en leuke veganistische eettentjes op kunt zoeken. 
Minpunten: Geen.
Waar voor je geld: Ja, absoluut.

2. Veggie app

Doe je deze week mee aan de Week zonder Vlees? Dan moet je zeker even de Veggie app checken. De app laat je zien hoeveel je hebt bespaard als je afgelopen week vlees en vis hebt laten staan. Probeer dit in de toekomst wat vaker te doen en je ziet wat voor een impact deze ‘kleine beetjes’ hebben op het grotere geheel. Daarnaast vind je in de app recepten en tips voor iedereen die niet weet wat-ie vanavond nou weer moet eten. Ideaal als je gewend bent om altijd met dierlijke producten te koken.

Prijs: Gratis.
Beschikbaar voor: iOS & Android.
Pluspunten: De ‘wat eten we vandaag’-functie. Ik vind het heerlijk als iemand anders deze vraag voor mij beantwoordt.
Minpunten: Na twee weken heb je de app qua recepten wel gezien. Zoveel staan er helaas niet in. Zelf verder creatief verder variëren met hun recepten kan natuurlijk wel altijd.
Waar voor je geld: Niet van toepassing.

3. Is it Vegan?

Een ei is niet veganistisch en een banaan wel, dat is nog wel te onthouden. Maar bij bewerkte voedingsmiddelen is het soms nog best lastig om te bepalen of iets vegan is of niet. Met de app ‘Is it Vegan’ kun je barcodes van deze producten scannen om te checken of het product echt volledig veganistisch is. De app is dé oplossing als je even niet uit alle voedingsmiddelen in een samengesteld product komt.

Prijs: Gratis.
Beschikbaar voor: iOS & Android.
Pluspunten: Je hebt ook de mogelijkheid om de barcode handmatig in te voeren - mocht je camera de code niet goed pakken.
Minpunten: Ik had prima 1 euro willen betalen om verlost te worden van alle vervelende advertenties in deze app, maar die optie bieden ze niet.
Waar voor je geld: Niet van toepassing.

Green Kitchen

Als je niet gewend bent om vegetarisch of veganistisch te koken, zal je af en toe wel even moeten peinzen op diervrije recepten. De app Green Kitchen zit bomvol vegetarische en zelfs veganistische gerechten zodat je voor jezelf iedere dag genoeg inspiratie hebt om weer iets nieuws te maken. De gerechten worden allemaal stap voor stap uitgelegd met prachtige foto’s, waarbij je tijdens het koken iedere keer fases kunt afstrepen. Zo weet je precies bij welke stap je gebleven bent. De gerechten zijn daarnaast allemaal prachtig gefotografeerd waardoor het water je direct in je mond loopt. En daar heb je echt geen vlees of vis bij nodig.

Prijs: 4,49 euro.
Beschikbaar voor: iOS.
Pluspunten:  In de app kun je jouw voorkeuren aangeven. Denk aan maalttijdtype, dieetwensen of levensstijl.
Minpunten: De app is een tikkeltje gedateerd.
Waar voor je geld: Ja, als je vaak inspiratieloos bent, is dit een fijne app met ongeveer 150 verschillende vegetarische en veganistische gerechten.

5. Cruelty Cutter

Helaas worden er nog genoeg producten gemaakt die niet diervriendelijk zijn. Als je het dan ook echt goed wilt doen, is ’t handig om deze app een keer te downloaden en te kijken wat de achtergrond is van jouw beautyproducten. In de app zit een barcode scanner die je direct vertelt of jouw product zonder dierenleed is gemaakt of dat je beter iets anders kan kopen. Zo draag je simpel iets bij aan een mooiere wereld.

Prijs: Gratis.
Beschikbaar voor: iOS & Android.
Pluspunten: Een supersimpele en gebruiksvriendelijke app.
Minpunten: Niet alle producten staan er in.
Waar voor je geld: Niet van toepassing.

Nina Verberne is vergroeid met haar smartphone en heeft haar eigen techwebsite voor vrouwen, Girl in a Tech World. Ze vindt niets leuker dan met jou haar favoriete apps en handige knowhow te delen.