GTST

Als fictie werkelijkheid wordt...

29 november 2018 10:22 Aangepast: 30 november 2018 12:55

Boeken in boeken, soaps in series, dagboeken in films - het bestaat allemaal. En soms worden die zo populair dat ze ook in de echte wereld worden uitgebracht.

Fictionele personages zijn vaak nét echte mensen. Ze kijken naar soaps, bingen een serie of lezen een boek. Of schrijven er een: deze week presenteerde Janine Elschot in GTST haar thriller Kwaad Bloed. Een superspannend verhaal dat ook z'n weerslag heeft in de echte wereld - en dan hebben we het over de 'echte' wereld van Meerdijk, maar ook over onze eigen werkelijkheid. 

Het gebeurt wel vaker dat fictie-in-fictie een klein overstapje maakt naar de werkelijkheid. Kijk maar naar deze zeven voorbeelden:

1. Kwaad bloed

Vier vrienden van de middelbare school vinden elkaar na jaren weer terug, nadat ze allemaal een rode envelop met een mysterieuze uitnodiging op hun deurmat hebben gevonden. Daarna raken ze verwikkeld in een spannende serie onverklaarbare gebeurtenissen. Wie probeert hen wat aan te doen? Dat is het uitgangspunt van het luisterboek Kwaad Bloed, geschreven door Janine Elschot. 

Maar al snel begint de werkelijkheid van Kwaad Bloed te vervloeien met die van GTST, als bepaalde personages daar óók zo'n rode envelop ontvangen. En zo ligt in het verhaal van Kwaad Bloed een sleutel tot de gebeurtenissen in Meerdijk. En wie die sleutel in handen wil krijgen, kan het hele boek zelf ook helemaal beluisteren via Storytel, voorgelezen door Janine Elschot zelf. In de auto, tijdens de afwas of in bed voor het slapengaan: uren luisterspanning gegarandeerd...

2. Fantastic beasts and where to find them

In de wereld van Harry Potter kan je overal zomaar een 'fantastische beest' tegenkomen. Geen wonder dus dat er op Hogwarts ook les over wordt gegeven, want wat moet je doen als je ineens oog in oog staat met een Billywig of een Bowtruckle? Die informatie vinden de Hogwarts-studenten in het tekstboek Fantastic beasts and where to find them. In 2001 publiceerde Harry Potter-schrijfster J.K. Rowling het boekje in het echt, inclusief aantekeningen van Harry zelf en zijn vrienden Ron en Hermione. Alle opbrengsten gingen naar een goed doel.

En inmiddels zijn er van het schoolboek ook weer fantastische verfilmingen gemaakt, over de avonturen van de 'schrijver' van het boek, Newt Scamander. Op dit moment draait de tweede in de reeks, Fantastic Beasts: The Crimes of Grindelwald, en er staan nog drie films op het programma.  

3. Dr. Drake Ramoray

De schrijvers van de populaire jaren '90 sitcom Friends leverden ook een knap staaltje werkelijkheden mixen. Het personage Joey is namelijk acteur van beroep en krijgt een rol in een soap die we ook in onze eigen wereld kennen: Days of our lives. Hij speelt daar Dr. Drake Ramoray - een neurochirurg die overigens in de 'echte' Days of our lives niet voorkomt. 

Het wordt allemaal heel ingewikkeld als Joey een stalker krijgt die verliefd is op Dr. Drake Ramoray: de aantrekkelijke, maar bijzonder gestoorde Erica, gespeeld door Brooke Shields. Erica heeft nogal moeite de fictie van Days of our lives te onderscheiden van de werkelijkheid van Friends - volg je het nog? Dat levert natuurlijk allerlei problemen op, bijvoorbeeld als Joey in zijn rol als Drake een relatie heeft met een tegenspeelster, en Erica hem van daadwerkelijk vreemdgaan beticht. Extra grappig is dat er ook veel acteurs uit de 'echte' Days of our lives hun opwachting maakte in Friends

4. Echte liefde

Een van de leukste personages uit de hitserie Gooische Vrouwen moet toch wel Martin Morero zijn, de man van Cheryl. De volkszanger verloor zichzelf nog weleens in de roem en bijbehorende aandacht, maar liet toch altijd weer blijken dat Cheryl zijn grote liefde was - vaak met een liedje. En omdat die liedjes best goed vielen, werden ze ook gelijk maar op single uitgebracht: Echte liefde bereikte in 2005 nummer 11 in de Single top 100 

En zo kwam het dat Peter Paul Muller, in zijn rol als Martin Morero, in mei 2010 zomaar op het podium verscheen bij de Toppers, als gastartiest. Overigens stond zijn duifje Cheryl - Linda de Mol dus - ook in het publiek, omdat er ook opnames werden gemaakt voor de Gooische Vrouwen film. Maar dat maakte het optreden van Martin voor het publiek niets minder leuk.

5. God hates us all

Cultschrijver Hank Moody - gespeeld door David Duchovny en ster van de serie Californication - heeft een writer's block. Na de publicatie van zijn derde roman, God hates us all, krijgt hij eindelijk de erkenning waar hij naar verlangt, maar wat nu? Tegelijkertijd ziet hij met lede ogen aan hoe het boek verfilmd wordt - en bepaald niet naar zijn zin. A crazy little thing called love heet de filmversie, en Moody vindt 'm verschrikkelijk. 

Maar God hates us all maakte niet alleen de sprong naar het fictionele witte doek, maar ook naar de echte wereld. In 2009, aan het begin van het derde seizoen, werd het gepubliceerd met 'Hank Moody' als auteur, hoewel het werd geschreven door de relatief onbekende (maar wel echt bestaande) Jonathan Grotenstein. Hoewel het boek van recensenten niet dezelfde geweldige ontvangst kreeg als in de serie, waren veel fans van Californication er toch heel blij mee. 

6. Bad twin

Tussen 2004 en 2010 was iedereen in de ban van Lost, de serie over een groep overlevenden die na een vliegtuigcrash op een onbekend eiland belanden. Het programma bouwde een enorm fanatieke schare fans op, die maar wat graag speculeerden over de betekenis van de gebeurtenissen op het eiland. En dat werd door de producenten enthousiast gevoed met een keur aan zogeheten 'tie-ins': spelletjes, websites, fora, podcasts en inderdaad ook een boek.

Want een van de pasagiers - die overigens in de pilotaflevering al kassiewijle gaat - heeft een boek geschreven. Het gaat om de gerenommeerde schrijver Gary Troupe. Hij laat een manuscript van zijn roman Bad Twin achter in het vliegtuigwrak, waar andere personages het later vinden. Daarna werd het dus ook in onze eigen werkelijkheid uitgegeven. Niet tot ieders plezier overigens: fans hoopten er clues in te ontdekken voor de mysteries in de serie, maar het bleek toch vooral een gladde marketingproductie te zijn (hoewel er ook een theorie rondgaat dat Stephen King himself als ghostwriter fungeerde). 

7. The secret diary of Laura Palmer

Waar fans zich in de nullies konden storten op de mysteries van Lost, was in de nineties Twin Peaks de absolute cultklassieker. In de serie gaat special agent Dale Cooper van de FBI op zoek naar de moordenaar van het knappe schoolmeisje Laura Palmer. In het stadje Twin Peaks komt hij een hele trits aan bijzondere en bizarre karakters tegen, die worden geplaagd door bovennatuurlijke verschijnselen. En net als in Lost leende al die geheimzinnigheid zich uitstekend voor het creëren van een wereld buiten de televisieserie om. 

In 1990 en 1991 verscheen er een reeks boeken van de personages uit Twin Peaks. Het dagboek van Laura Palmer kwam als eerste uit en werd een bestseller - het was natuurlijk razend interessant om het verhaal voorafgaand aan de moord te zien uit het perspectief van het slachtoffer zelf. Ook een leuke uitgave: Dale Cooper spreekt in de serie de hele tijd op een taperecordertje tegen zijn (nooit in beeld verschijnende) assistente Diane. Die bandjes werden ook daadwerkelijk gepubliceerd, waar 'Dale Cooper' - acteur Kyle MacLachlan - zelfs een Grammy voor won. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore