Media

Kijken met Kita: films voor de feestdagen

27 november 2018 08:59 Aangepast: 30 november 2018 11:49
Christmas Chronicles Beeld © Netflix

Redacteur Kita van Slooten spit door het aanbod aan films en series (op tv, on demand en in de bioscoop) om de leukste eruit te vissen. Deze week: films vol Sinterklaasavonturen en een mierzoete kerstsfeer.

Om goed in de stemming te komen voor de naderende feestdagen kruip je onder een dekentje met een film vol sneeuw, familievreugde en kerstwonders. Nou is het helaas wel zo dat veel van de aangeboden films op Netflix en Videoland dertien-in-een-dozijn romantische drama's zijn met uiterst dunne en voorspelbare verhaallijntjes.

Niks mis met op z'n tijd een cheesy films als A Christmas Prince en Marry Me at Christmas, maar er is gelukkig meer dan alleen dat. Kerstkomedies, films voor het hele gezin of juist kerst- of Sintfilms met een rauw randje.

The Grinch

Te zien in de bioscoop

De groene mopperkont is terug, dit keer in een uitbundige, prachtig gemaakte animatie. Het verhaal, opgetekend door Dr. Seuss, kennen we van het boek uit 1957 en de films: de Grinch walgt alle kerstvreugde in het dorpje Whoville en hij verzint een plan om kerstmis te stelen, zodat iedereen snel ophoudt met al dat warme, feestelijke gedoe.

De Grinch gedraagt zich als een botte hork, totdat hij een lief, klein meisje ontmoet die hem anders naar de dingen laat kijken. Voor de Engelse versie sprak Benedict Cumberbatch de rol van de groene zeurpiet in. Pharrell Williams is te horen als de verteller. Dit is een film die je prima met het hele gezin kunt kijken, al zullen de kleintjes er wel iets meer van genieten dan de ouders. 

Deck the Halls (2006)

Te zien via Netflix, Google Play, iTunes

In deze komedie gaan Matthew Broderick en Danny DeVito de strijd met elkaar aan. Broderick speelt de keurige Steve,  een groot liefhebber van Kerstmis. Zijn nieuwe buurman Buddy is op veel vlakken zijn absolute tegenpool, maar één ding hebben ze gemeenschappelijk: ze willen beiden de mooiste kerstversiering van de buurt hebben.

Buddy pakt groots uit, want hij wil zijn huis zo verlichten dat het zichtbaar is vanuit de ruimte. Steve laat het er niet bij zitten en zijn plannen om Buddy te ondermijnen worden een obsessie. Vrouwen en kinderen kijken machteloos toe, terwijl de heren alles doen om elkaar te overtroeven. De komedie is geen hoogstandje, maar wat kerstsfeer betreft zit je met dit lichtjesfestijn helemaal goed.

Die Hard (1988)

Te zien via Pathé Thuis, Google Play, Ziggo Mediabox

Die Hard een kerstfilm? De meningen blijven verdeeld, maar wij vinden dat hij in dit rijtje thuis hoort. Want kerst draait om het samenzijn met familie en dat is precies waar John McClane in deze actiefilm zo zijn best voor doet: de New Yorkse politieagent reist op kerstavond naar Los Angeles in de hoop het weer goed te maken met zijn ex-vrouw Holly.

Maar terwijl hij wacht tot het kerstfeestje op het kantoor van zijn vrouw is afgelopen, nemen terroristen het gebouw in beslag. Slechts gewapend met zijn dienstrevolver en slimme trucjes, begint McClane een eenmansoorlog tegen terrorist Hans Gruber en diens meedogenloze team. De film, met allerlei kerstklassiekers op de soundtrack, was een megahit en maakte hoofdrolspeler Bruce Willis in één klap een veelgevraagde actieheld.

Alles is Liefde (2007)

Te zien via Netflix, Pathe Thuis, Ziggo Mediabox

Ensemblefilms met verschillende verhaallijnen en een berg aan personages, die elkaar aan het einde van de film liefdevol omhelzen, zijn heerlijk om in de decembermaand te kijken. Love Actually is de Britse klassieker en wij hebben Alles is Liefde, die zich afspeelt in de dagen voor het Sinterklaasfeest.

De film volgt verschillende stelletjes, die allemaal zo hun eigen liefdesperikelen hebben. Met de komst van een mysterieuze Sinterklaas komen ook de happy endings voorzichtig dichterbij. Bekend is de scène waarin Carice van Houten, verkleed als levensgroot cadeautje, wordt opgetild door haar prins op het witte paard. Zoet, maar niet té, want de dialogen van Kim van Kooten zijn heerlijk scherp.

The Christmas Chronicles (2018)

Te zien via Netflix

De tienjarige Kate Pierce en haar oudere broer Teddy willen de kerstman vastleggen met de videocamera van hun overleden vader. Dat lukt, maar wanneer ze ook nog in zijn slee kruipen en hem de stuipen op het lijf jagen, raakt de kerstman zijn zak met cadeaus én zijn magische muts kwijt.

De film opent met een mierzoete montage van het jaarlijkse kerstfeest van het perfecte gezin Pierce. Het was altijd zo mooi, maar nu pa er niet meer is, is de kerststemming ver te zoeken. Moeder is uitgeput van haar lange diensten en de kinderen vechten elkaar de tent uit. Het mag geen verrassing heten dat het avontuur met de kerstman het gezin weer nader tot elkaar brengt.

Hoogtepunt van deze matige kerstfilm is Kurt Russell als de ietwat norse kerstman. Zijn charmante en komische vertolking redt de film. De leukste scène is dan ook wanneer de kerstman in de gevangenis terecht komt en een geweldige Elvis-imitator blijkt te zijn.

Sint (2010)

Te zien via Netflix, iTunes

Sinterklaasavond en volle maan zijn een slechte combinatie - in ieder geval in deze horrorfilm van Dick Maas. Als de twee samenvallen herrijst de kwaadaardige St. Niklas, die uit is op wraak en al vele doden op zijn naam heeft staan.

Met zijn bende moordende pieten gaat Niklas op strooptocht door Amsterdam, waar een jong stel samen met politie-rechercheur Goert hem proberen te stoppen. Een achtervolging over de besneeuwde daken van Amsterdam vormt een van de hoogtepunten van de film,  die vol zwarte humor en geslaagde schrikmomenten zit.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore