Boeken

Lezen en laten lezen

21 november 2018 15:19 Aangepast: 19 december 2018 15:42
Beeld © iStock

Open deur: lezen is goed voor je. Het maakt je gezonder en gevoeliger. Twee leesfans vertellen waarom zij graag zo vaak mogelijk even in een boek verdwijnen.

Deze week werd de NS Publieksprijs uitgereikt, Zolang er leven is van Hendrik Groen werd de grote winnaar. Op de shortlist stonden de 6 titels die het meest verkocht werden tussen 1 juli 2017 en 1 juli 2018. Want ja, we doen het nog best, boeken kopen. Ondanks de concurrentie van altijd en overal Netflix of Videoland, een schier oneindige stroom aan interessante podcasts en de eeuwige afleiding van onze smartphones, nemen veel van ons toch de tijd om af en toe in een mooi boek te duiken. Ook Deborah en Tessa doen niets liever. 

‘Niets is fijner dan in een boek te verdwijnen’: Deborah van de Vliet (48) werkt als bibliothecaris, en is ook thuis niet uit boeken weg te slaan.

"Lezen is iets dat bij me hoort. Ik heb het altijd gedaan, vanaf het moment dat ik het kon. Er is niets fijners dan in een boek te duiken en even helemaal te verdwijnen. Ik lees elke dag. Niet echt op een vast moment, meer als het me uitkomt, of op gestolen momentjes. In plaats van tv kijken of YouTubefilmpjes openen, pak ik er een boek bij. In de avond lees ik het meest. Ook voor het slapengaan, in bed. Dan vallen soms mijn ogen vrij snel dicht. Niet omdat het saai is – integendeel – maar omdat het zo ontspannend werkt.

Ik ben denk ik invoelender doordat ik lees. Je kunt je heel veel voorstellen, omdat je heel veel hebt gelezen. Tuurlijk, empathie is ook een karaktereigenschap, maar ik denk wel dat je die vergroot door over gevoelens van anderen te lezen.

Soms lees ik een boek, en dan denk ik na tien pagina’s: het trekt me niet, ik word er niet in mee gezogen. Dan leg ik het weg. Maar als ik halverwege ben, dan wíl ik het willens en wetens uit lezen en weten hoe het een personage vergaat.

Ik heb geen stok achter de deur nodig om te lezen, maar op Pinterest doe ik wel mee aan een leeschallenge: een boek per week lezen. Dat maakt dat ik er 52 per jaar lees. Ik ben dol op detectives en Scandinavische thrillers, zoals die van Camilla Läckberg. Ook vind ik romans prachtig, laatst las ik Zondagskind van Judith Visser – in mijn ogen één van de mooiste boeken van het jaar.

Voor mijn werk lees ik ook veel kinderboeken, en dat is echt geen straf. Op mijn blog bespreek ik dagelijks een prentenboek. Ik hou van die mooie illustraties, en dan de verhalen eromheen. Daarom gaat mijn voorkeur uit naar het papieren boek. Ik ben niet principieel tegen de e-reader, hoor, vooral op vakantie is-ie handig. Maar een écht boek… Ja… Dan vóél je de pagina’s, kun je ze omslaan. Mijn liefde voor papier is groot. We hebben al zo veel schermpjes in ons leven."

Waarom is lezen nou zo goed? Iedereen zegt het. Lezen is goed voor je. Docenten, ouders, ouderen. Maar waaróm is lezen goed voor je? Uit dertig (!) studies blijkt dat mensen die regelmatig lezen (vooral fictie), meer inzicht in andere mensen hebben. Ook kunnen ze zich beter inleven, begrip tonen en emoties van anderen herkennen.  Verhalen over romantiek, of verhalen die spanning bevatten, hebben het beste effect op ons inlevingsvermogen.

Dat positieve effect van lezen ontstaat trouwens al in onze kindertijd. Kinderen die veel prentenboeken zien en voorgelezen krijgen, kunnen beter onderscheid maken tussen eigen gevoelens en gedachten, en die van een ander. Dat is een onderdeel van de sociaal-emotionele ontwikkeling van kinderen. Bovendien scoren mensen die als kind al veel lazen, hoger op intelligentietesten. Ook hebben ze een betere kans op de arbeidsmarkt.

Lezen bevordert daarnaast onze gezondheid. Een Canadese onderzoeker toonde aan dat mensen die veel lezen, 28 procent meer kans hebben om fit te zijn in vergelijking met mensen die amper lezen. De reden daarvoor kán zijn dat mensen die veel lezen, meer en beter in staat zijn informatie over hun gezondheid (denk aan folders bij de huisarts, informatie over beter leven) tot zich te nemen. Daarnaast blijkt uit onderzoek dat veel lezen de kans op dementie vermindert.

Bron: Leesmonitor

‘Met een boek kan ik even ontsnappen’: Tessa Heitmeijer (33) leest twee à drie boeken per maand. Best veel, zeker als je bedenkt dat ze een zoon van 2,5 en een dochter van 6 maanden heeft.

“Het klinkt misschien heel stom, maar ik heb boeken nodig om te ontsnappen. Niet dat ik ongelukkig ben hoor, echt niet, maar ik heb het soms even nodig om niet in mijn eigen drukke leven te zijn maar in dat van een ander. In dat van een personage.

Ik ben een echte boekenwurm. Nu ik twee kinderen heb, lees ik wel minder. Maar alsnog lees ik twee à drie boeken per maand. Ik heb wel een e-reader, want dan heb ik één hand vrij voor mijn zoon of dochter. Als je moeder bent, kun je niet meer zo makkelijk in een papieren boek verdwijnen. Dat is nou eenmaal lastig. Daarom lees ik ook minder literatuur. Ik ben dol op de boeken van Hannah Bervoets, Griet Op de Beeck, Stefan Brijs, en de Japanse schrijver Haruki Murakami. Van hem heb ik twee jaar lang elke maand een boek gelezen en gerecenseerd.

Bij Tessa thuis staan overal boeken. Deze standaard is voor haar dochtertje. Bij Tessa thuis staan overal boeken. Deze standaard is voor haar dochtertje.

Maar nu ik naast een zoon ook een dochtertje heb, ben ik meer van de makkelijkere boeken. Thrillers van Karin Slaughter, romans, dat soort dingen. Waar je iets minder je concentratievermogen voor nodig hebt. Ik ben ook dol op series, je loopt lekker lang mee met het leven van een personage. Dan kan ik echt op een feestje zijn en denken: oh vanavond weer lekker naar huis, lekker lezen. Zo schreef Nicci French er een over Frieda Klein. Fantastisch. Toen ik alle boeken uit had, viel ik echt even in een zwart gat.

Lezen maakt je een empathischer mens. Daarom lees ik mijn kinderen ook veel voor: ik hoop ze dat mee te kunnen geven. Het is bovendien supergoed voor hun woordenschat. Ik probeer elke avond voor te lezen. Daar maak ik dan ook een mooi, magisch momentje van. ‘Kies maar een mooi boek uit, dan gaan we samen even lezen’. Gisteren kwam mijn zoon met Dikkie Dik aan. Daar geniet ik denk ik net zo veel van als hij. En ik ben ook al de klassieke kinderboeken - Thea Beckman, Jan Terlouw - aan het verzamelen. Voor de kinderen leuk om te lezen zodra ze het kunnen, en voor mama stiekem heerlijk om te herlezen.”

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore