Media

Kijken met Kita: suiker, suiker, overal suiker

21 november 2018 13:51 Aangepast: 23 november 2018 11:32
Beeld © That Sugar Film

Redacteur Kita van Slooten spit door het aanbod aan films en series (op tv, on demand en in de bioscoop) om de leukste eruit te vissen. Deze week: documentaires over suiker en films vol snoep.

30.000 Nederlanders eten op dit moment een week lang geen toegevoegde suikers. Ze doen mee aan de Nationale Suiker Challenge, een initiatief van het Diabetes Fonds. Zou jij het kunnen, zeven lange dagen zonder koekjes, snoep, chips of taart? Of zelfs maar een glas vruchtensap of een lekker toetje? En dat in deze tijd van het jaar... Daarom deze week wat extra (kennis over) suiker in onze kijkrubriek!

Titel: In Defense of Food
Wat: Documentaire
Waar: Videoland
Lengte: 53 minuten

In deze documentaire, gebaseerd op het gelijknamige boek, kijkt prijswinnend journalist van Michael Pollan kritisch naar onze westerse eetgewoonten. Hij ontmaskert op slechte wetenschap gebaseerde diëten en onderzoekt wat mensen die gezonder willen leven het beste kunnen eten.

Dat blijkt niet zo eenvoudig, omdat er de laatste decennia zoveel ongezond voedsel in de supermarkten is verschenen en we van alle kanten worden gemanipuleerd. Zestig procent van wat binnen krijgen bestaat uit bewerkt eten. En dat is niet zonder gevolg: er is een snel stijgende lijn te zien in het aantal gezondheidsklachten waarvan ongezond voedsel de oorzaak lijkt te zijn. 

Titel: Charlie and the Chocolate Factory
Wat: Film
Waar: Pathé Thuis, Google Play, KPN on Demand, Ziggo Mediabox

Het is één groot suikerfestijn in de magische chocoladefabriek van Willy Wonka. Tim Burton verfilmde het bekende verhaal van Roald Dahl en Johnny Depp kroop in de huid van de eigenaardige Wonka, die op zoek is naar een erfgenaam en vijf gouden tickets verstopt in zijn chocoladerepen.

De vijf kinderen die zo'n ticket vinden, mogen samen met hun ouders de fabriek komen bekijken. Charlie, afkomstig uit een arm arbeidersgezin, is een van de geluksvogels. Omringd door Oempa Loempa's en de bergen aan snoep is het voor de kinderen lastig de verleidingen te weerstaan.

Titel: That Sugar Film
Wat: Documentaire
Waar: Videoland, iTunes
Lengte: 100 minuten

De Australische Damon Gameau zet zijn eigen lichaam in voor een bizar experiment: hij zal zestig dagen lang elke dag veertig theelepels suiker naar binnen werken. De gemiddelde inname van zijn landgenoten. En dat doet hij niet door bakken ijs en repen chocolade op schoot te nemen, maar juist door zogenaamd gezond voedsel te eten. Vruchtendrankjes, mueslirepen en allerlei low fat producten

De documentaire is ontzettend confronterend, want halverwege zijn experiment is Damons buikomvang al 7 centimeter gegroeid en ziet hij er een stuk minder energiek uit. De Australiër, die normaal heel gezond eet, wordt begeleid door dokters en wetenschappers. Ook Hugh Jackman en Stephen Fry duiken in de vlotte docu op om ons over suiker te informeren.

Titel: Cake Boss
Wat: Televisieprogramma
Waar: TLC
Lengte: 10 seizoenen, afleveringen van 30 minuten

Een realitysoap over taarten bakken? Jazeker, dat bestaat. Al sinds 2009 heeft de enthousiaste Bartlo 'Buddy' Valastro zijn eigen show, waarin hij en zijn Italiaans-Amerikaanse familie gevolgd worden. Het bakken van taarten staat centraal, want dat is waar Buddy steengoed in is en de meeste van zijn familieleden werken mee in het bedrijf.

Terwijl Buddy zijn imperium uitbreidt, blijft hij druk met het maken van de meest uitbundige creaties. Denk aan een biertaart voor de Oktoberfesten, een Bollywood-bruidstaart met special effects en een cactussen cake voor de botanische tuinen van New York. Je kunt het zo gek niet bedenken of Buddy bakt het.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore