Ga naar de inhoud
Lijstje van de week

Black Friday: 5 tips voor de ultieme koopjesjacht

Beeld © iStock

Het is bijna Black Friday! Dat betekent dat je zowel online als in winkels je slag kunt slaan. Of juist dingen koopt die je niet nodig hebt... Vijf tips om er het meeste uit te halen.

In de Verenigde Staten is Black Friday het startpunt van het kerstseizoen en ook bij ons begint het kopen van cadeaus - voor onszelf of voor anderen - steeds vaker op deze dag. Uit Amerika kennen we de hysterische beelden: mensen die om vijf uur 's ochtends voor een winkel liggen en elkaar omver duwen en trekken zodra de deuren open gaan. Dergelijke toestanden zien we in Nederland niet, maar dat wil niet zeggen dat wij te nuchter zijn voor Black Friday.

Aanbiedingsgeil volk

Integendeel, zegt marketingdeskundige Paul Moers: "Nederlanders letten graag op geld en we worden helemaal wild van koopjes. Kijk maar om je heen: in de supermarkt is continu 25% van de producten in de aanbiedingen en bij de drogist is dat wel 45%. Dat laat wel zien wij een aanbiedingsgeil volk zijn."

Daarnaast komt het toenemende succes van Black Friday doordat we met zijn allen meer te besteden hebben. Moers: "De economie loopt als een trein. Zowel in Amerika, Europa en Azië gaat het heel erg goed en we weten van gekkigheid niet wat we met onze centen moeten. Die branden in onze zak en winkels proberen daar natuurlijk het maximale uit te kloppen."

Want ook al zijn de prijzen nog zo laag de winkelier houdt er altijd iets aan over. Moers: "Een winkelier heeft minder winstmarge, maar wel over veel meer artikelen. Winkels doen mee om mensen om mensen naar binnen te trekken. Je komt voor één aanbieding, maar dan snuffel je nog even verder en reken je uiteindelijk ook nog andere producten af. En dat werkt in webwinkels precies zo."

Met deze vijf tips kom je Black Friday zo voordelig mogelijk door.

Weet wat je wil

Wie als een kip zonder kop de winkels binnen loopt, wordt overdonderd door de aanbiedingen. De kans op impulsieve onzinaankopen is dan groot. Bovendien ben je zo makkelijk uren kwijt op winkelafdelingen waar je misschien niks nodig hebt. Bedenk dus van tevoren wat je wil kopen, verdiep je in het product door recensies te lezen en ga in de winkel direct op je doel af.

Vergelijk de prijzen

Een goede voorbereiding is het halve werk. Zeker op Black Friday. Moers: "Dankzij internet en social media kunnen winkels ons niet zo makkelijk meer voor de gek houden. Het is volledig transparant wat overal de prijzen zijn. Stel je bent op zoek naar een bepaalde fotocamera, snuffel dan van tevoren de verschillende sites af. " Want het loont om daar eens goed in te duiken en te kijken welke winkel het door jouw gewilde product het goedkoopste aanbiedt.

Wees op tijd

Voor veel aanbiedingen geldt: op = op. Dus wacht niet tot vrijdagavond als je iets echt graag wilt hebben. Toch te laat? Kijk dan nog eens bij andere winkels. Het grote koopjesfeest vindt namelijk niet alleen op vrijdag plaats, ook de dagen daarna duiken er nog allerlei aanbiedingen op. Amazon en andere webwinkels knallen de grote aanbiedingen er pas op maandag uit, op wat zij Cyber Monday noemen.

 

Web of winkelstraat?

Je kunt vanuit je luie stoel shoppen, maar ook naar de winkel gaan. Moers: "Het is een combinatie, waarbij je helemaal zelf bepaalt hoe je het aanpakt. Je kunt van tevoren even de winkel in om die camera toch eerst te bekijken of dat tasje even te voelen. En het dan uiteindelijk online kopen. Anderen kiezen Black Friday voor de gezelligheid van het winkelen en dan meteen een hapje eten en ergens wat drinken. Die maken er echt een dag van."

Beheers jezelf

Het aanbod is gigantisch en met de betaalbare prijzen is het heel aantrekkelijk om je winkelmandje vol te laden. Moers: "We willen heel graag ons geld uitgeven en juist met die aanbiedingen weten de winkels ons te verleiden." Dus voor je het weet heb je een splinternieuwe televisie in huis, terwijl je ging voor een koelkast en er eigenlijk niks mis was met de tv die je al had. Dan kan de aanbieding nog zo geweldig zijn: het kopen van iets wat je niet nodig hebt, is zonde van het geld.

Vraag jij je ook af of winkeliers niet stiekem eerst gewoon de prijzen verhogen om ze met Black Friday tegen de normale prijs 'in de aanbieding' doen? RTL Z weet het antwoord.