De leukste series

Kijken met Kita: True crime

14 november 2018 16:24 Aangepast: 16 november 2018 12:07
Beeld © Making a Murderer

Redacteur Kita van Slooten spit door het aanbod aan films en series (op tv, on demand en in de bioscoop) om de leukste eruit te vissen. Deze week: True crime, want sommige waar gebeurde misdaadverhalen zijn zo bizar, dat niemand die ooit had durven verzinnen.

Afgelopen week werd er nog gegraven naar het lichaam van Willeke Dost, die in 1992 spoorloos verdween. En komende week begint het proces tegen de verdachte van de moord op Milica van Doorn, die 25 jaar na de misdaad werd aangehouden. Heropende cold cases, onopgeloste mysteries, vermeende daders die onschuldig achter de tralies zijn beland: het blijft fascinerend. En dat weten ze bij Netflix en Videoland maar al te goed. 

I Am a Killer - Netflix

In deze tiendelige docuserie komen moordenaars die in afwachting zijn van de doodstraf aan het woord. Vanuit hun eigen perspectief en soms in kille woorden vertellen ze over hun misdaden. Terwijl ze hun ijzingwekkende verhalen doen, zie je de gevangenen worstelen met hun naderende straf en hun geweten.

Anderen hebben geen spijt. Zo was James de erbarmelijke omstandigheden in de gevangenis zat: hij vermoordde zijn celgenoot, zodat hij doorgestuurd werd naar de dodencel, waar het leven iets beter is. Opmerkelijk is ook het verhaal van gedetineerde Deandra, die in een drugsroes drie mensen vermoordde, maar daar niets meer van afweet.

The Murder of Sadie Hartley - Videoland

In januari 2016 werd zakenvrouw Sadie Hartley met tientallen messteken om het leven gebracht in haar eigen huis. De documentaire volgt het politieonderzoek naar de moord die door de officier van justitie werd omschreven als gruwelijk en duivels. De familie van Hartley wordt geïnterviewd en de camera's zijn aanwezig wanneer de rechercheurs belangrijk bewijsmateriaal vinden.

Ook zijn de makers erbij wanneer hoofdverdachte Sarah Williams wordt aangehouden, gevolgd door de arrestatie van de medeplichtige Katrina Walsh. Tot in detail wordt duidelijk wat er precies is gebeurd en wat het motief is van de daders, die 18 maanden de tijd hadden genomen om de moord voor te bereiden.

Making a Murderer - Netflix

In 2015 had Netflix een hit van jewelste te pakken met deze documentaireserie over de verkrachting van en moord op de Amerikaanse Theresa Halbach. In de serie - gefilmd over een periode van tien jaar - wordt Steven Avery gevolgd. Hij en zijn neefje worden gearresteerd voor de moord en krijgen beiden levenslang. Hebben ze het echt gedaan of zijn ze onschuldig?

Avery's advocaten gaan in hoger beroep en duiken zich in herzieningsverzoeken. De serie maakte veel los en daar speelt seizoen twee uiteraard op in. Een prominente advocaat neemt de zaak over en keert alle stenen om, terwijl de familie van Avery tussen hoop en wanhoop heen en weer geslingerd wordt. Het vervolgseizoen is minder spannend dan het eerste, maar geeft wel een interessant kijkje in het Amerikaanse rechtssysteem.

Wrong Man - Videoland

In deze serie worden de zaken van drie gevangen opnieuw onderzocht. Alledrie de veroordeelden beweren namelijk onschuldig te zijn en dat zou zomaar kunnen, want er zitten naar schatting ruim 100.000 mensen onschuldig vast in Amerikaanse gevangenissen. Een team van experts en rechercheurs verdiepen zich in de misdaden waarvoor deze mannen al tientallen jaren vastzitten. 

Zo heeft Christopher Tapp de moord op en verkrachting van een 18-jarig meisje wel bekend, maar dat gebeurde nadat hij urenlang door de politie verhoord was. De moeder van het slachtoffer is ervan overtuigd dat de bekentenis gedwongen is en dat de verkeerde man in de cel zit. De forensische en juridische experts presenteren andere theorieën, mogelijke verdachten en nieuw bewijsmateriaal.

American Crime Story: The O.J. Simpson Trial - Netflix

Niet alle true crime programma's komen in documentairevorm. American Crime Story bestaat uit verfilmingen van rechtszaken en één seizoen is gewijd aan The People versus O.J Simpson, een van de meest spraakmakende zaken uit de Amerikaanse geschiedenis. De voormalig American football-speler werd in 1994, na een sensationele achtervolging, gearresteerd en aangeklaagd voor de moord op zijn ex-vrouw Nicole Brown en haar vriend Ron Goldman.

In de knap geschreven tiendelige serie kruipt Oscarwinnaar Cuba Gooding Jr. in de huid van Simpson en hij is niet de enige grote naam in de cast: David Schwimmer (Friends) en John Travolta spelen de advocaten die Simpson vrij proberen te krijgen. Naast lovende recensies kreeg de show ook nog een Emmy Award.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore