Lijstje van de week

Veel gezelliger wordt het niet: de leukste bordspellen

13 november 2018 11:39 Aangepast: 16 november 2018 12:04
Beeld © iStock

Nu de avonden langer worden en de regen steeds vaker tegen de ramen tikt, is het reuze knus om samen met vrienden of familie een spelletje te spelen. Zeker als je een van deze bordspelen op tafel zet.

De tijd dat je voor het spelen van een bordspel kon kiezen uit Ganzenbord, Monopoly en Mens Erger Je Niet is allang voorbij. Elk jaar komen er tientallen spellen bij en bijna elke stad heeft een spelwinkel met een enorm aanbod. Sommige bordspellen richten zich op de ervaren speler, andere zijn geschikt voor een groter publiek. Wij keken naar de nieuwste familiespellen, die je ook met kinderen kunt spelen.

Azul

2 tot 4 spelers, vanaf 8 jaar

Wie weet er met kleurrijke steentjes het mooiste paleis te creëren? In Azul - winnaar van de Nederlandse Spellenprijs 2018 - word je uitgedaagd om de muren van het koninklijke paleis de Portugese koning Manuel I te decoreren. Haal de juiste nieuwe tegels bij de fabrieken op om zoveel mogelijk punten te scoren. Met die tegels vorm je sierlijke patronen. Voor bepaalde patronen en completerende sets, scoor je extra punten. Maar koop niet teveel stenen in, want bij verspilling gaat je score weer achteruit. De regels zijn simpel en je bent als speler lekker creatief bezig.

 

All You Need is Love

3 tot 6 spelers, vanaf 12 jaar

Tijdens dit spel, gebaseerd op het populaire tv-programma, leer je elkaar steeds beter kennen. Iedere speler moet om de beurt in de liefdescaravan. De andere spelers moeten persoonlijke vragen over degene in de caravan beantwoorden. Geef je het goede antwoord, dan krijgen jij en je teamgenoot een hartje. Lever de hartjes in om een pion op het speelbord te verplaatsen en een plek te verdienen in het midden van het bord. De twee spelers die als eerste samen in het midden van het bord staan, bewijzen dat zij de ultieme vriendschap of liefde delen.

Droomhuis

2 tot 4 spelers, vanaf 7 jaar

Dit spel zit zo in elkaar dat het voor zowel kinderen als volwassenen leuk is om te spelen. Het idee is dat iedereen zijn of haar eigen droomhuis ontwerpt en realiseert. Hoe groot moet de slaapkamer worden? Hoe wil je de woonkamer inrichten. Je bedenkt en bepaalt het zelf. Dankzij de eenvoudige regels en behapbare speelduur van zo'n dertig minuten zijn de kleintjes snel aan boord. Maar ook de wat oudere architecten kunnen hun creativiteit prima kwijt.

Ticket to Ride Europe

2 tot 5 spelers, vanaf 8 jaar

Dit spel is een moderne klassieker. De originele, Amerikaanse versie kwam uit in 2004 en een jaar later verscheen deze Europese variant. Dertien jaar later staat Ticket to Ride Europe nog altijd in de lijst bestverkopende bordspellen. In het spel reis je per trein over het hele continent. Spelers moeten de routes op hun bestemmingskaarten volbrengen. Dit doe je door verbindingen tussen steden te claimen, die je mag bouwen als je de juiste kaartencombinaties in handen hebt. Wie de meeste punten verzamelt met zijn of haar treinnetwerk is de winnaar.

Regenwormen

2 tot 7 spelers, vanaf 8 jaar

Dit dobbelspel is al jaren populair en dat is niet voor niks. Vanwege het compacte formaat kan het spel overal mee naar toe genomen worden. Handig voor op reis, maar de Sint vindt het ook een leuk schoencadeautje. Als je aan de beurt bent, gooi je met 8 dobbelstenen. De spelers leggen dobbelstenen met een door hen gekozen symbool opzij, om zo te sparen voor een portie regenwormen. Neem je teveel risico en gooi je alleen maar getallen die je al eens hebt gepakt, dan moet je de boel weer inleveren. Degene die eindigt met de meeste regenwormen is de winnaar.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore