Appreview

Lekker frutten: de beste brei- en haakapps

11 oktober 2018 14:59 Aangepast: 12 oktober 2018 15:19

Buiten merk je er nu nog weinig van, maar binnenkort mogen we de warme vesten, sjaals, mutsen, handschoenen en kleedjes weer uit de kast trekken. En nog veel leuker, je kunt al deze items zelf maken. Schaf een stel breinaalden aan, download een van deze handige apps en begin met deze gezellige én handige nieuwe hobby!

Yarnie

De app Yarnie is perfect voor het bijhouden van verschillende breiprojecten. Je kunt toevoegen voor wie het project is, wat de afmetingen zijn, welke naald en garen je hebt gebruikt. Ook heeft de app een toerenteller zodat je precies weet waar je bent gebleven als je jouw breiprojecten even neerlegt om iets anders te gaan doen. Zo vergeet je nooit meer waar je bent gebleven tijdens het breien.

Prijs: Gratis, in-app aankopen.
Beschikbaar voor: iOS 
Pluspunten: Ideaal als je met meerdere breiprojecten bezig bent.
Minpunten: De reclames in de app, maar als je eenmalig 1,09 euro betaalt ben je er van verlost.
Waar voor je geld: Voor iemand die met meerdere projecten tegelijkertijd bezig is, is deze app een handige plek om van al je breiwerkjes een overzicht te hebben.

Knitting Genius

Knitting Genius is persoonlijk mijn favoriet uit het lijstje, zeker als je beginner bent. Je kunt kiezen uit super simpele patronen, zoals bijvoorbeeld een haarband voor in de winter om je oren warm te houden. Je kiest vervolgens een steek die je mooi vindt en wilt gebruiken. Vervolgens krijg je te zien wat je aan garen en breinaalden nodig hebt. Dan wordt je stap voor stap door het project heen geleid met handige schema’s en bijpassende video’s. Op deze manier krijg je de fijne kneepjes van het breien onder de knie en voor je het weet ben je jouw eerste trui aan het breien.

Prijs: Gratis.
Beschikbaar voor: iOS & Android
Pluspunten: Ideaal voor beginners.
Minpunten: De keuze uit projecten is minimaal. Als je bijvoorbeeld een speciale print op een trui wilt maken, zal je toch echt moeten switchen naar bijvoorbeeld Simply Knitting. Maar om de basics onder de knie te krijgen: een top app.
Waar voor je geld: Niet van toepassing.

Stash2Go: Raverly

De échte breier is vast wel bekend met de website Raverly. Een gratis website voor breiers en hakers. Stash2Go is de bijbehorende app. Wil je gebruik maken van deze app, dan dien je een profiel aan te maken op de website. Op de website (en dus ook in de app) vind je werkelijk alles wat met breien en haken te maken heeft. Denk aan unieke patronen, speciale steektechnieken, garen, tips en projecten. Alles wat je via de website vindt, kan je doorlinken naar de app zodat je jouw favorieten projecten en patronen altijd snel bij de hand hebt. Daarnaast kan je net als in Yarnie al je projecten in de app bijhouden. 

Prijs: Gratis of 6,99 euro.
Beschikbaar voor: iOS & Android
Pluspunten: Ideaal voor de professional.
Minpunten: Het connecten met de website. Ik heb liever direct alles in één app en switch dus liever niet tussen website en app. 
Waar voor je geld: Als je kijkt naar de hoeveelheid patronen, projecten, steken en al het andere dat je als pro nodig hebt, is dit een fijne app om alles in te verzamelen.

Simply Knitting

De app Simply Knitting vervangt eigenlijk gewoon de brei- en haaktijdschriften die je normaal gesproken in de winkel zou kopen. In de app vind je alle issues die ooit uitgebracht werden. Zelfs breimagazines uit het jaar 2009(!). Begin je net met breien? Ook dan is deze app ideaal, je vindt er namelijk ook een magazine in terug met allerlei tips voor beginners. Stap voor stap leer je op deze manier breien of haken.

Daarnaast staan in de magazines werkelijk alle patronen met allerlei printjes voor vesten, truien, sokken, sjaals, wanten, sleutelhangers en alles wat je verzinnen kan. Veel hangt aan een thema. Denk aan Halloweenprintjes, ugly Christmas sweaters of vrolijke figuurtjes om te maken voor je (klein)kinderen. 

Prijs: Gratis, in-app aankopen/ Je betaalt 6,99 euro per tijdschrift.
Beschikbaar voor: iOS & Android
Pluspunten: Superveel keuze uit verschillende thema's. Brei nu alvast je ugly Christmas sweater!
Minpunten: Je weet van te voren niet wat er allemaal in het magazine staat. Je krijgt wel een kleine preview maar ziet niet alles waar je voor betaalt.
Waar voor je geld: Geheel afhankelijk van het magazine en waar je naar op zoek bent. Maar ik denk dat iedereen wel iets in een van deze issues vindt.

Craftsy

Craftsy is een app waarin je meer do it yourself-hobby’s kunt vinden. Naast breien en haken besteden ze ook aandacht aan naaien, koken, fotografie en schilderen. De app is een verzamelplek voor alles wat je rondom deze hobby’s wilt weten. Voor breien vind je bijvoorbeeld verschillende videoworkshops waarmee je bepaalde kledingstukken kunt leren breien. Je vind er ook gereedschap en andere handige tools voor het breien en haken, kunt er wol in bestellen en patronen scoren. Het is eigenlijk een soort van webshop om alles voor je hobby te kunnen scoren.

Prijs: Gratis, in-app aankopen.
Beschikbaar voor: iOS & Android
Pluspunten: Uitleg in de vorm van video’s, je kunt filteren op je skills, maar ook op prijs.
Minpunten:  Alles in de app vind ik behoorlijk prijzig.
Waar voor je geld: Ik vind de app nogal aan de prijzige kant en zou eerder een magazine in Simply Knitting kopen dan dat ik hierin projecten in zou kopen. Om te kijken of dit iets voor je is, kan je de gratis breiklas downloaden.

Nina Verberne is vergroeid met haar smartphone en heeft haar eigen techwebsite voor vrouwen, Girl in a Tech World. Ze vindt niets leuker dan met jou haar favoriete apps en handige knowhow te delen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore