Media

Kijken met Kita: Uit de kast

11 oktober 2018 09:43 Aangepast: 12 oktober 2018 12:06
Everything Sucks Beeld © Netflix

Redacteur Kita van Slooten spit door het aanbod aan films en series (op tv, on demand en in de bioscoop) om de leukste eruit te vissen. Deze week: 11 oktober is Coming Outdag, de dag waarop we vieren dat iedereen voor zijn seksuele voorkeur mag uitkomen, maar er ook bij stilstaan dat dat ook nu nog voor lang niet iedereen even makkelijk is.

Titel: Love, Simon
Wat: Film
Waar: Pathé Thuis, KPN on demand, Ziggo Mediabox
Lengte: 110 minuten

De zeventienjarige Simon valt niet op meisjes, maar hij houdt zijn seksuele geaardheid angstvallig voor zich. Tiener zijn is immers al ingewikkeld genoeg en Simon vreest dat zijn leven er niet prettiger op wordt als hij aan zijn vrienden de waarheid vertelt. Een schoolgenoot met wie hij anoniem mailtjes uitwisselt blijkt in hetzelfde schuitje te zitten.

Simon deelt via de mail zijn gevoelens, maar ook in het echte leven wordt het steeds moeiljker zijn geheim te bewaren. De meeste films rondom homoseksualiteit en uit de kast komen, zijn zware drama's waarin de hoofdpersoon door diepe dalen moet om zich als mens geaccepteerd te voelen. Deze boekverfilming is opvallend luchtig van toon. Een echte feelgood coming-out!

Titel: Everything Sucks
Wat: Serie
Waar: Netflix
Lengte: 1 seizoen

In het Amerikaanse stadje Boring beginnen Luke en zijn vrienden aan hun eerste jaar op de middelbare school. Het drietal is niet stoer of cool, maar dat weerhoudt Luke er niet van de dochter van de directeur voor het oog van de hele school mee uit te vragen. Helaas voor Luke stelt hun prille verkering weinig voor, want Kate is heimelijk verliefd op iemand anders: de populaire Emaline.

Deze serie speelt zich af in 1996, de tijd van VHS-banden, Alanis Morissette en inbellen op internet. Terwijl de tieners, maar ook hun ouders, worstelen met al hun liefdesperikelen, zorgen de makers voor allerlei leuke verwijzingen naar de jaren negentig. Een charmante, nostalgische show met een lief verhaal, waarin de  buitenbeentjes en de populaire kids samenkomen en Kate de moed verzamelt hardop te zeggen dat ze lesbisch is.

Titel: Carol
Wat: Film
Waar: Pathé Thuis, iTunes
Lengte: 118 minuten

In de jaren vijftig was openlijk uitkomen voor je seksualiteit op zijn zachtst gezegd niet eenvoudig. Dus wanneer in een New Yorks warenhuis de vonk overslaat tussen Therese en de oudere Carol is dat het begin van een gecompliceerde affaire. Zowel Therese en Carol hebben al een relatie. Beiden met een man en allebei zijn ze daar niet gelukkig mee.

Carol wil scheiden van haar man, maar als deze in de rechtbank dreigt haar lesbische aard te onthullen, betekent dat dat ze haar kinderen niet meer mag zien. Terwijl de liefde tussen Carol en Therese groeit, worden de risico's steeds groter. Een prachtig verteld drama met twee ijzersterke hoofdrollen van Rooney Mara en Cate Blanchett.

Titel: Ouders uit de Kast
Wat: Serie
Waar: Uitzending gemist
Lengte: 6 afleveringen

Op Facebook plots moeten lezen dat je moeder lesbisch is, is nogal shockerend. Het overkwam een van de deelnemers van dit programma, waarin Sofie van den Enk jongeren volgt nadat hun vader of moeder na een jarenlang heterohuwelijk uit de kast is gekomen. We horen hun verhaal, maar ook dat van de ouders.

Er is verdriet, onbegrip en teleurstelling, maar ook acceptatie en heel veel liefde. In bijna alle gevallen moet er nog heel veel uitgepraat worden en blijkt dat vooral het gebrek aan communicatie voor de pijn heeft gezorgd. Het programma is een vervolg op Uit de kast uit 2015, waarin Arie Boomsma jonge homo's en lesbiennes volgde bij hun coming-out.

Titel: Alex Strangelove
Wat: Film
Waar: Netflix
Lengte: 99 minuten

Hoe weet je dat je homo bent? Het is een vraag die tiener Alex zichzelf stelt, want hij is niet meer zeker van zijn zaak. Hij heeft een leuke vriendin, die hem zal gaan ontmaagden, maar dat plan wordt in de war geschopt als hij Elliot ontmoet, die openlijk homo is.

Alex voelt wat voor Elliot, maar moet hij dat nou serieus nemen of horen al die verwarrende gevoelens gewoon bij het tienerleven? Deze komedie windt er geen doekjes om: jezelf ontdekken is niet eenvoudig. Alex Strangelove is opgebouwd als een dertien-in-een-dozijn tiener-romkom, maar wel eentje met een open, moderne blik.

`