Kinderboekenweek

Met een boek in een hoek ben je uren zoek

02 oktober 2018 13:57 Aangepast: 05 oktober 2018 11:33
Beeld © iStock

Het is Kinderboekenweek! Lezen is natuurlijk hartstikke goed voor je kids, maar vooral ook zo ontzettend leuk en gezellig om te doen - samen en alleen. Dit jaar staat het thema vriendschap centraal. We vroegen kinderboekenverkoopster Jessica Jongkind naar haar favoriete aanbevelingen.

In kinderboekwinkel Kiekeboek staan ruim 5000 boeken voor kinderen van nul tot achttien jaar. Van lieve verhaaltjes tot mooie prentenboeken, van grappige voorleesboeken tot griezelverhalen. Eigenaresse Jessica Jongkind weet voor elk kind wel een geschikt boek te vinden, maar heeft ook zo haar persoonlijke favorieten. Dit zijn volgens Jongkind de leukste kinderboeken van het moment.

Spreek je chocola?

Dit is een boek voor kinderen van 10 jaar en ouder, waarin taal, humor, cultuurverschillen en uiteraard vriendschap de hoofdrollen spelen. De twaalfjarige Jaz is nieuwsgierig naar het nieuwe meisje in haar klas: Nadima, die met haar familie uit Syrië is gevlucht. De meiden spreken elkaars taal niet, maar met een reep chocola weet Jaz het ijs te breken en dat is het begin van een bijzondere vriendschap. Jongkind: "Dit is absoluut een van mijn tips voor deze kinderboekenweek. Het verhaal gaat over een actueel thema als integratie en vluchtelingen en wordt vol humor verteld. Zo vond ik zelf een scène waarin Jaz voor het eerst bij Nadima thuis komt heel geestig geschreven."

Code Kattenkruid: Hoe mijn opa vrolijk doodging

Geschreven door een van Nederlands meest bekende kinderboekenschrijvers Jacques Vriens. Ook dit boek is geschikt voor kinderen vanaf 10 jaar en behandelt een groot thema op een luchtige, hartverwarmende manier. De twaalfjarige Stijn en zijn opa zijn dikke vrienden. Ze hebben een meerdaagse fietstocht op de planning staan, maar dan krijgt opa te horen dat hij ongeneeslijk ziek is. Ze laten zich niet uit het veld slaan en de tocht gaat gewoon door. Het wordt een reis vol plezier en eerlijke gesprekken, ook over euthanasie, want dat is wat opa uiteindelijk wil. Jongkind: "Het verhaal gaat over een erg moeilijk onderwerp, maar toch is het niet te zwaar. Dat heeft Vriens echt heel goed gedaan."

De Kikkerbilletjes van de Koning

In dit sprookjesboek voor kinderen vanaf 7 jaar staan vijftien moderne sprookjes. Over een koning die smult van kikkerbilletjes, tot hij zelf plots in een kikker verandert. Maar ook over een vrouwelijke ridder die besluit de prins van haar dromen uit het kasteel van zijn ouders te bevrijden. Geen traditionele verhalen over clichématige helden, maar een verfrissende blik op de sprookjeswereld. Jongkind: "Dit is het splinternieuwe boek van Janneke Schotveld, de schrijfster van de populaire boeken over Superjuffie. Ik vind het leuk om nu iets totaal anders van haar te kunnen lezen en ben heel benieuwd wat ze ervan gemaakt heeft. De verwachtingen zijn hooggespannen en ik ben ervan overtuigd dat ze die waar maakt."

Laat een boodschap achter in het zand

Van koeien tot pinguïns. Bibi Dumon Tak schreef al meerdere non-fictie boeken over dieren en won daar vijf Zilveren en één Gouden Griffel mee. Daarnaast kreeg ze vorige maand de Theo Thijssenprijs overhandigd, de belangrijkste Nederlandse oeuvre-prijs voor kinderboekenschrijvers. Jongkind: "Dumon Tak kan ontzettend leuk vertellen over dieren. Dit is haar eerste gedichtenbundel, die ook over dieren gaat." De gedichten over onder meer het knobbelzwijn en de tapir zijn grappig en informatief, ook leuk voor volwassenen om te lezen. Als bonus is het boek voorzien van hele mooie illustraties. "Dat spreekt kinderen erg aan. Je ziet dat ze sneller een boek oppakken als het sprekende illustraties heeft."

De tuinen van Dorr

Naast alle nieuwe boeken tipt Jongkind deze klassieker uit 1969: "Het bekendste boek van de bekroonde schrijver Paul Biegel is De grote kleine kapitein, maar zelf vind ik De Tuinen van Dorr bijzonder mooi." Het boek gaat over Prinses Mijnewel en tuinmansjongen Jouweniet. De twee zijn dol op elkaar, maar boze heks Sirdis dwarsboomt hun liefde door Jouweniet in een bloem te veranderen. Mijnewel moet het zaadje van de bloem op de juiste plek zien te planten om de betovering te verbreken. Haar zoektocht brengt haar naar de spookstad Dorr. Jongkind: "Het boek is heel sprookjesachtig en erg leuk om voor te lezen." Een verhaal dat al generaties mee gaat en ook nu nog de fantasie van veel kinderen prikkelt.

`