Ga naar de inhoud
RTL Wonen

Zo bewaar je sla en bladgroenten het best én blijft het langer houdbaar

Sla of bladgroenten zijn lekker bij je maaltijd, maar je kunt helaas niet al te lang genieten van een zakje sla of spinazie. Al na enkele dagen zal je zien dat de blaadjes bruin uitgeslagen zijn en helemaal vochtig zijn. Hoe kun je er toch voor zorgen dat sla of bladgroenten langer houdbaar blijven in de koelkast? Lees hier de tips!

Sla verliest veel vocht, en dat is ook precies de reden waarom er na enkele dagen een klein laagje water in het zakje ontstaat. Het is dus belangrijk om ervoor te zorgen dat je de sla fris en knapperig houdt met middelen die de vocht opvangen, want dat laagje water maakt de blaadjes slap.

Zakje sla

Een zakje sla uit de supermarkt is minder lang houdbaar dan een kropsla, maar je kunt er met een paar simpele tips toch voor zorgen dat sla langer goed blijft. Bij al deze tips geldt, haal de sla sowieso uit het voorverpakte zakje!

Tip 1: Doe de sla in een ruime kom en leg daarbovenop een stuk keukenpapier. Dek vervolgens de kom luchtdicht af met vershoudfolie en zet de kom onderaan in de koelkast. Doordat het keukenpapier het vocht absorbeert blijft de sla 5 dagen lang vers en knapperig.

Tip 2: Nadat je de sla uit het zakje van de winkel hebt gehaald, leg je de sla op een schone theedoek of handdoek en rol je deze op. De uiteinden verbind je met elastiekjes. De rol bewaar je in de koelkast, waarna de doek het vocht van de sla opvangt waardoor de sla knapperig blijft. Deze tip kun je overigens ook toepassen op een kropsla! 

Tip 3: Is er weinig ruimte in de koelkast en wil je de sla daarom liever in een afgesloten zakje bewaren? Leg er dan wat keukenpapier in, zodat het vocht kan worden opgenomen.

Kropsla

Heb je een verse krop sla gekocht en wil je ervoor zorgen dat die nog langer houdbaar blijft? Volg dan deze handige tips!

Tip 1: Verpak de krop na aankoop in vershoudfolie en leg in de koelkast, zo blijft de krop nog twee dagen langer vers.

Tip 2: Kies voor een kropsla waar de wortels nog aanzitten, deze is namelijk langer houdbaar. 

Tip 3: Haal het donkere stuk onderaan de kropsla weg en snijd op die plek een kruis in de sla. Zet de krop met inkeping op een bordje of in een kommetje met een klein laagje water en plaats het in de koelkast. Zorg dat je dagelijks het water op het bordje of kommetje ververst. Met deze truc blijft je sla een hele week vers!

Onthoud: Verse sla is langer houdbaar dan voorgesneden en voorverpakte sla. Wil je dus dat je sla langer houdbaar is? Begin dan met het kiezen voor verse sla en pas deze tips daarop toe, zo kun je lang genieten van je sla.

Bladgroenten

Niet alleen sla, maar ook bladgroenten zoals spinazie en andijvie gaan snel achteruit in je koelkast. Gelukkig bestaat er voor deze bladgroenten ook een trucje om zo lang mogelijk profijt van deze groenten te hebben. 

Tip: Voor bladgroenten als bijvoorbeeld spinazie kun je de truc toepassen door de blaadjes in keukenpapier te wikkelen en het in een afgesloten zak in de koelkast te bewaren. Het keukenpapier neemt het vocht op, waardoor de het lekker knapperig blijft. 

Is het al te laat voor deze tips en ligt je sla of bladgroente er toch echt verlept bij? Lees hieronder hoe je slappe sla en bladgroenten weer vers en knapperig krijgt!

Zo
Zo krijg je slappe sla en bladgroenten weer vers en knapperig
Zo krijg je slappe sla en bladgroenten weer vers en knapperig

Fotocredits

Headerfoto: somkku

Niks
Elke week nieuwe tips en inspiratie!
Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!
Voor meer artikelen van RTL Wonen, klik hier: