Ga naar de inhoud
RTL Wonen

Waarom te veel zout in je eten zo slecht is

We weten allemaal hoe het gaat: tijdens het koken voeg je een lekkere snuf zou toe, aan het einde breng je het nog wat extra op smaak en op tafel komt de zoutmolen ook nog op tafel te staan. Maar ook in al je andere dagelijkse voeding zit al heel veel zout, meer dan je denkt waarschijnlijk! Waarom dat zo'n probleem is? We leggen het je uit.

Verborgen zouten

Het zout dat we binnenkrijgen komt lang niet allemaal uit je eigen zoutmolen, sterker nog je krijgt het grootste gedeelte zelfs ongemerkt binnen. Een groot deel van het zout in ons eten komt uit bewerkte voedingsmiddelen die je bijvoorbeeld op je brood eet, zoals kaas en vleeswaren, maar ook vleesvervangers zijn bewerkt en bevatten daarom dus veel onopgemerkt zout.

Daarnaast krijg je veel zout binnen via kant-en-klaar maaltijden. Denk aan de makkelijke gerechten die je het liefst snel opeet voor de televisie, zoals een diepvriespizza, magnetronmaaltijden, kant-en-klare soepen en sauzen. Maar vergeet ook de smaakmakers niet, zoals bouillonblokjes en bijvoorbeeld sambal. 

Wat is dan te veel zout?

De aanbevolen hoeveelheid zout die je dagelijks mag binnenkrijgen is 6 gram, wat neerkomt op zo’n anderhalve theelepel fijn keukenzout. Maar in werkelijkheid krijgen vrouwen gemiddeld 7,5 gram zout per dag binnen en mannen zelfs bijna 10 gram.

Gevolgen van te veel zout

Dat te veel zout eten niet goed voor je is weten de meeste mensen wel, maar wat de daadwerkelijke gevolgen zijn wordt nog wel eens onderschat. En dat terwijl de gevolgen niet mals zijn. Een teveel aan zout – dus overschrijding van 6 gram per dag – kan leiden tot een verhoogde bloeddruk, hart- en vaatziekten, nierziekten, maagkanker en botontkalking.

Vooral voor mensen met een hoge bloeddruk, overgewicht of ouderen is het verstandig om de zoutconsumptie te verlagen, omdat deze groepen extra veel risico lopen op de gezondheidsgevolgen.

Het effect op het lichaam

Bij het eten van te veel zout, houdt het lichaam meer vocht vast dan normaal. Doordat er natrium in zout zit – hetgeen dat het vochtbalans in je lichaam regelt – moeten je nieren overuren draaien om dit weer uit het lichaam te verwijderen.

Je lijf houdt dus meer vocht vast, waaronder ook in je bloedvaten. Het hart moet harder werken om het bloed rond te pompen en daardoor verhoogt je bloeddruk. Deze effecten kunnen leiden tot de bovengenoemde gevolgen voor de gezondheid.

Denk niet alleen aan de zoutmolen 

Het zoutmolentje van tafel laten en ook geen zout meer toevoegen aan je eten tijdens het koken is goed, maar dit verlaagt niet in een keer je zoutconsumptie naar de aanbevolen hoeveelheid. Verminder vooral in het consumeren van bewerkte voedingsmiddelen, want daar zit het overgrote deel zout in verwerkt!

Fotocredits

Headerfoto: Neustockimages - iStock

Niks
Elke week nieuwe tips en inspiratie!
Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!
Voor meer artikelen van RTL Wonen, klik hier: