Ga naar de inhoud
RTL Wonen

Gerecht te zout? Zo kun je het nog redden!

Als een gerecht net iets te zout uitpakt, kunnen bepaalde ingrediënten de zoute smaak gelukkig verminderen. Het zou immers zonde zijn als je door de hoeveelheid zout de andere smaken niet meer proeft. Gooi je eten daarom niet weg, maar pas het recept gewoon een beetje aan!

Water

Aan vloeistofrijke gerechten als soepen en stoofpotjes kun je simpelweg wat water toevoegen om de hoeveelheid zout in balans te brengen. Heb je nog wat extra ingrediënten over? Maak hoeveelheid van het gerecht dan wat groter. Wanneer je veel water toevoegt zal je gerecht wel dunner worden.  

Aardappelen, pasta en rijst

Wil je jouw gerecht juist niet verdunnen? Dan kun je net zoals bij pittig eten, de zoute smaak verminderen door ingrediënten met zetmeel toe te voegen, zoals brood, pasta, rijst of aardappelen. Zetmeel zorgt er namelijk voor dat  het zout geabsorbeerd kan worden. Een makkelijke oplossing, want bij elke keuken past wel een bepaalde vorm van zetmeel.

Suiker

Een snufje suiker of honing kan helpen om de zoute smaken in balans te brengen. Voeg beetje bij beetje de zoetstof toe, om te voorkomen dat het gerecht een overheersend zoete smaak krijgt en verandert in een dessert of ongezond gerecht.

Gerecht
Ook een te pittig gerecht valt nog te redden
Gerecht te pittig? Zo kun je het nog redden!
Niks
Elke week de leukste tips en inspiratie!
Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Zuivel

Zuivelproducten zoals melk, crème fraîche of yoghurt helpen om de zoute smaken te verminderen én zijn soms ook een mooie aanvulling in een gerecht. De textuur zal hiermee dikker en romiger worden en de smaak milder. Eet je geen zuivel? Dan kan je ook kiezen voor kokosmelk. Maar let er wel op dat dit een overheersende smaak kan hebben.

Zuur

De zoute smaak kan je neutraliseren door andere smaakpupillen te activeren. Net zoals suiker, werken ook zure producten perfect om het gerecht te neutraliseren. Citroen- en limoen(sap), verschillende soorten azijn en tomaten(puree) geven je gerecht weer een boost.

Tip

Het eten te zout kruiden ligt al snel op de loer wanneer je afwijkt van receptinstructies. Vraagt het recept om natriumarme kaas, sojasaus of ongezouten boter? Dan is dit ook bepalend voor de smaak van het gerecht. Kies je ervoor om wél zoute varianten toe te voegen? Houd er dan rekening mee dat je de andere zoute ingrediënten misschien achterwege moet laten.

Ook is het goed om te onthouden dat bijvoorbeeld bouillonblokjes of sojasaus al zout zijn van zichzelf, dus dat je voorzichtig moet zijn met het extra toevoegen van zout. Proef – indien mogelijk– daarom altijd eerst voor je zomaar zout toevoegt. 

Bron: To Good To Go

Fotocredits:

Voor meer artikelen van RTL Wonen, klik hier: