Ga naar de inhoud
RTL Wonen

Gerecht te pittig? Zo kun je het nog redden!

Heb je net de verkeerde sambal gebruikt of ben je uitgeschoten met de chilipoeder? Dit hoeft echt niet te betekenen dat je gerecht is verpest. Er zijn namelijk genoeg manieren om de pittige smaak te neutraliseren of milder te maken. We zetten ze voor je op een rij!

Zuivel

Zuivel is een effectief, friszurig ingrediënt om verkoeling te bieden aan een kruidig en pittig gerecht. Denk hierbij aan melk, zure room of yoghurt. Bovendien is het gemakkelijk te combineren met gerechten uit verschillende keukens. Let er wel op dat zuivel niet geschikt is om op hoog vuur te verhitten, anders gaat het schiften. Voeg het daarom het liefst als laatste toe aan het gerecht wanneer het vuur laag of uit staat.

Kokosmelk

Hoewel kokosmelk geen zuivelproduct is, helpt het wel om pittig eten af te zwakken door de hoeveelheid vet. Kokos heeft weliswaar een sterke smaak, dus voeg het stap voor stap toe en proef tussendoor of het gerecht niet zijn smaak verliest. Kokosmelk past vooral goed bij gerechten uit de Indiase keuken, maar ook de bekende Thaise Tom ka kai soep breng je er goed mee op smaak!

Niks
Elke week de leukste tips en inspiratie!
Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Suiker

Zoetstoffen kunnen in bepaalde gerechten de kruidigheid heel goed neutraliseren, maar let hierbij wel op dat je niet te veel suiker of honing gebruikt. Dit kan de smaak van een hartig gerecht natuurlijk enorm beïnvloeden.

Zetmeel

Aardappelen bevatten zetmeel, wat een hitteabsorberende werking heeft en hiermee het gerecht een stuk minder pittig doet lijken. Je kan het gerecht ook even laten afkoelen, want pittig eten voelt over het algemeen intenser wanneer het warm is. Volgens deze bron zijn de smaakmakende, actieve ingrediënten van kruiden afhankelijk van temperaturen. Net zoals dat we eten warm bereiden om het meer smaak te geven, zijn kruiden extra pittig als ze warm zijn. 
Zetmeel zit ook in graanproducten als rijst, pasta en couscous. Is je soep te pittig? Voeg er daarom gerust wat rijst aan toe en maak jouw eigen versie van een Chinese congee! 

Snelle
Zo maak je de Chinese rijstsoep
Snelle congee met kip en gekaramelliseerde ananas

Zuur

Surinaamse gerechten worden vaak geserveerd met peper en zuur. De zoetzure smaak van de – met azijn en suiker – aangemaakte komkommer neutraliseert de pittige smaak van de Madame Jeanette. Ook bij Indonesische en Koreaanse gerechten komt zure komkommer goed van pas. Past azijn niet helemaal bij jouw gerecht? Dan kan je ook zure ingrediënten als limoen en citroen gebruiken.

Mayonaise

Mayonaise bevat vaak eieren, olie, azijn en is rijk aan vetten. Net zoals kokosmelk zorgen de vetten ervoor dat het brandende gevoel verdwijnt. En in combinatie met de lichtzure smaak werkt het uitstekend!

Hoeveelheden van overige ingrediënten aanpassen

Als je het liefst niet afwijkt van het originele recept, dan kan je de hoeveelheden van de andere ingrediënten ook vergoten. In verhouding tot de andere ingrediënten zal je de pittigheid dan aanzienlijk verminderen.

Bron: To Good To Go

Fotocredits:

Voor meer artikelen van RTL Wonen, klik hier: