Ga naar de inhoud
RTL Wonen

Dit is het verschil tussen citroensap uit een flesje en een verse citroen

Citroenen zijn ontzettend populair in de keuken. In een marinade of dressing, door een drankje of zelfs om mee schoon te maken. Je kunt ze vers kopen en uitknijpen tot sap of je kunt een flesje met citroensap kopen, zodat je in een handomdraai sap tot je beschikking hebt. Maar is het sap uit een flesje wel hetzelfde? Wij zochten het voor je uit.

Uit een flesje

Geconcentreerd citroensap uit een flesje bevat meestal water, citroenolie en conserveringsmiddelen. Citroenolie dient als smaakversterker en de conserveringsmiddelen worden toegevoegd om de houdbaarheid van het sap te verlengen. De houdbaarheid is dan ook een groot voordeel. Daarbij kan je het gemakkelijk in de keuken gebruiken zonder veel tijd kwijt te zijn aan het uitpersen van citroenen.

Verse citroenen

Wanneer je zelf een citroen uitperst weet je zeker dat je de meest pure voedingsstoffen van de citroen binnenkrijgt. Hier is in vergelijking met citroensap uit concentraat niets aan toegevoegd, tenzij de citroen bespoten is. Was de citroen daarom altijd voor gebruik! Het nadeel van zelf persen is natuurlijk dat het een vervelend, bijtend gevoel kan geven wanneer je een klein wondje op je vingers hebt.

Gele
Lees hier meer over fruitsoorten
Gele of groene kiwi? Dit is het verschil en deze variant is het gezondst

Puur citroensap

Is het voor jou ideaal om een flesje te gebruiken? Dan kan je alsnog voor de meest pure vorm kiezen met 100% puur biologisch citroensap. Deze bestaat dus niet uit concentraat. Lees wel goed de ingrediëntenlijst, want zelfs aan biologische sappen zijn wel eens water en citroenolie toegevoegd.

Vers of uit een flesje?

De meest pure voedingsstoffen krijg je binnen met vers citroensap, direct vanuit de citroen dus. Daarbij zijn verse citroenen over het algemeen al een tot twee weken houdbaar en kun je ze in plakjes in de diepvries zelfs 8 tot 12 maanden bewaren. Het is gezonder om voor verse citroen te kiezen, aangezien conserveringsmiddelen geen bijdrage leveren aan gezonde voeding. Toch kan het handig zijn om altijd een flesje citroensap in huis te hebben wanneer je bijvoorbeeld haast hebt en de citroenen op zijn.

Citroen
Lees ook:
Citroen en limoen 3 tot 12 maanden bewaren? Het kan echt!

Fotocredits:

Niks
Elke week de leukste tips en inspiratie!
Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!
Voor meer artikelen van RTL Wonen, klik hier: