Ga naar de inhoud
RTL Wonen

Dit is het verschil tussen quinoa, bulgur en couscous (en dit is de gezondste keuze)

In een warm gerecht als vervanger voor rijst of in een koude maaltijdsalade, met bulgur, couscous en quinoa kun je alle kanten op. Het mooie aan deze toevoeging aan een gerecht is dat ze gemakkelijk kruiden en oliën absorberen voor extra smaak. Maar welke soort is eigenlijk de gezondste variant?

Vooral bulgur en couscous lijken veel van elkaar weg te hebben. Op het eerste oog zijn ze bijna niet van elkaar te onderscheiden. Het zijn allebei graansoorten die, ondanks hun uiterlijke gelijkenissen, toch erg van elkaar verschillen in voedingswaarde.

Bulgur

Bulgur is een graanproduct dat boordevol voedingsstoffen en vezels zit. Het is gemaakt van gebroken tarwegries en gedeeltelijk voorgekookt, gedroogd en gemalen voordat het in de winkel ligt. Hierdoor is het in tegenstelling tot andere graansoorten heel makkelijk en snel te bereiden door het enkel te weken of het even te koken.

Vegetarische
Een lekker recept met bulgur
Vegetarische bulgur met champignons en feta én een dessert van geroosterde vijgen

Couscous

Couscous is een grof gemalen durumtarwekorrel gemaakt van griesmeel. Het bevat dus gluten, omdat het eigenlijk een soort pasta is. Traditioneel werden de griesmeelkorrels met de hand gerold, gezeefd en gedroogd. Je koopt ze tegenwoordig gewoon kant-en-klaar als gedroogde korrels om ze vervolgens te 'koken', of beter gezegd te stomen op de Marokkaanse wijze. Je hebt ze ook in grotere korrels, dit wordt parelcouscous genoemd.

Wist je dat?

Als Marokkaanse traditie wordt couscous vaak gegeten op de vrijdag, om stil te staan bij de religieuze dag. Ze eten het dan graag met groenten en kip.

Heerlijke
Zo maak je Hugo's recept
Heerlijke Marokkaanse stoof met pompoen en kip én parelcouscous

Quinoa

In tegenstelling tot bulgur en couscous, is quinoa géén graansoort, maar zijn het zaadjes. Het bevat daarom ook geen gluten. De zaadjes van de quinoaplant lijken wel op granen en worden dan ook op deze manier gekookt en verwerkt in gerechten, als een vervanger voor rijst of couscous. Dit is een heel gezond alternatief, want quinoa zit vol met eiwitten, vezels, foliumzuur en magnesium!

Quinoasalade
Zin in een frisse salade?
Quinoasalade met amandel & munt

De gezondste keuze

Let je in je eetpatroon op je calorie-inname óf heb je een glutenintolerantie? Dan is couscous niet de beste keuze, aangezien deze graansoort erg calorierijk is en gluten bevat. Bij een glutenvrij dieet kun je het beste voor quinoa kiezen. Dit is de enige glutenvrije graansoort. Wel bevat quinoa meer calorieën en vetten dan bulgur. Maar voor de stoelgang is bulgur dan weer goed, omdat deze de meeste vezels bevat. Beide zitten vol vitamines en daarom is er niet per se een betere keuze. Lees vooral de ingrediëntenlijst en kijk aan de hand daarvan welke voedingsstoffen, mineralen en vitamines jij nodig hebt.

Voor meer artikelen van RTL Wonen, klik hier: