Ga naar de inhoud
RTL Wonen

Dit is de betekenis van de nummering op een ei

Beeld © Eigen foto

De nummers die je op een ei ziet staan zijn geen houdbaarheidsdatum, maar een eicode. Eicodes vertellen iets over de leefomstandigheden van de kip die het ei gelegd heeft én waar het ei vandaan komt. Zo weet je waarop je kunt letten bij het aankopen van eieren.

Het welzijnscijfer

Een eicode bestaat altijd uit 1 welzijnscijfer, 2 letters voor het land van herkomst en 7 cijfers voor het bedrijf. Volgens het Voedingscentrum werkt de welzijnsnummering als volgt:

  • 0= biologische ei
  • 1= vrije-uitloopei of grasei
  • 2= scharrelei of rondeel
  • 3= koloniehuisvesting

In sommige gevallen staat de bovenstaande codering ook nog uitgeschreven, zoals bij de foto hierboven. 

Koloniehuisvesting zegt je misschien niks, omdat Nederlandse eieren in de supermarkt nooit nummer 3 hebben. Dit zijn namelijk kooi-eieren, oftewel eieren die afkomstig zijn van kippen uit een legbatterij. Deze eieren zijn echter sinds 2012 verboden in supermarkten. Toch kunnen ze nog wel gebruikt worden bij het maken van producten die ei bevatten of verkocht worden op markten.

Eieren
Lees ook:
Eieren in de koelkast of erbuiten bewaren? Zo zit het!

Het is overigens wel zo dat er meerdere soorten eieren onder een nummer kunnen vallen. Onder code 0 vallen alle biologische eieren waar kippen speciale voeding krijgen en naar buiten kunnen met voldoende ruimte. De eieren kunnen daarom ook meerdere keurmerken hebben, omdat het gaat om het welzijn van de kip.

Hoe hoger de code, des te minder goed de kip heeft geleefd. Code 1 vrije-uitloop eieren en graseieren komen van kippen die al meer ruimte en vrijheid hebben dan scharrelkippen. Zo kunnen code 2 scharreleikippen helemaal niet naar buiten – al zou je dat met deze benaming misschien wel verwachten – en wordt hun snavel gedeeltelijk geslepen of gebrand.

Herkomst van het ei

In Nederland hebben we voldoende kippen en eieren, waardoor er bijna alleen eieren uit eigen land worden verkocht. De afkorting ‘NL’ in de nummering staat dan ook voor Nederland. De getallen na het land van herkomst staan voor het bedrijf waar de eieren vandaan komen. Zo kan het bedrijf gecontacteerd worden wanneer er iets mis blijkt te zijn met de eieren.

Tip voor in de supermarkt

Bij het aankopen van eieren is het makkelijker en verstandiger om te letten op het keurmerk, in plaats van de nummering. Via de Boodschappenhulp Dierenwelzijn zie je per nummer en keurmerk hoeveel ruimte de kippen hebben gehad, of ze naar buiten konden en wat ze voor voeding hebben gehad.

Fotocredits:

Niks
Elke week de leukste tips en inspiratie!
Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!
Voor meer artikelen van RTL Wonen, klik hier: