RTL Wonen

Dit wil je weten: Deze 8 dingen kunnen óók in de airfryer!

30 juni 2022 20:57

De airfryer is toch wel één van de allerhandigste apparaten in de keuken. Het is dan ook geen wonder dat het gros van Nederland er eentje heeft. Waarschijnlijk gebruik je het voor friet (of patat, die discussie gaan we hier niet aan) en snacks, maar er kan nog veel meer in worden bereid.

1. Vlees

Ja favoriete stukje vlees bak je vast in de pan met een flinke lik boter of bakolie. Maar al die bijkomende vetten zijn helemaal niet gezond voor je lijf. Weet dat je vlees prima in de airfryer kunt bereiden zonder dat er een klodder boter aan te pas komt.

2. Falafel

Voor ieder wat wils, want niet iedereen eet natuurlijk vlees. Ben je vegetariër, vegan of houd je gewoon van falafel, dan zal deze boodschap je goed doen. Falafel kan namelijk ook heel goed de airfryer in. Sterker nog: in de pan kan het nog wel eens aanbranden en dat gebeurt (bijna) niet in de airfryer.

3. Brood

Zelf brood bakken is iets wat menig mens graag thuis doet. In plaats van oldskool in de oven bakken, kun je ook eens met de airfryer aan de bak. Loop alle stappen door zoals je dat normaal ook doet, maar vervang de oven voor de airfryer. Het enige verschil is dat je brood in de airfryer iets langer moet bakken. Meer is het niet. Het wachten wordt beloond!

4. Afbakbroodjes

Naast huisgemaakt brood kun je net zo makkelijk afbakbroodjes in de airfryer afbakken. Op de verpakking vind je hoe hoog de oven moet, zet dan de airfryer 20 graden lager en bak ze in de helft van de tijd gaar. Lekker nieuws: deze bakroutine kun je ook herhalen met andere afbaksnacks, zoals worstenbroodjes.

5. Groenten

Geroosterde groenten zijn eigenlijk altijd een goede toevoeging aan je maaltijd. Nadeel is dat je - vanwege de olie - er best wat vet mee naar binnen hapt. Rooster daarom eens je groenten in de airfryer voor heerlijk knapperige én vetvrije groenten.

6. Cake, cupcakes en taart

Jazeker! Net als brood kun je ook heel simpel cake en cupcakes in de airfryer bakken. Zelfs zoetwaar, zoals cheesecake, appeltaart en kersenvlaai kunnen de airfryer in. Je loopt weer alle stappen door, zoals je dat normaal zou doen en vervangt de stap met de oven voor de airfryer.

7. Pannenkoeken

Huh? Het is heus! Hiervoor heb je wel een speciale vorm nodig voor in de airfryer. Giet je beslag in de vorm en bak je pannenkoeken in drie tot vijf minuten op 200ºC gaar. Simpel, snel en supermakkelijk!

8. Ei

In de airfryer kun je – net als pannenkoeken – met een speciale vorm eieren bakken. En dat zonder boter of olie. Je breekt je eitje in de vorm en schuift het zo de airfryer in.

En naast bakken, kun je zelfs je eieren in de airfryer koken. Prik in dat geval een gaatje in de eieren. Vervolgens ‘kook’ je de eieren vijftien minuten voor een hardgekookt ei en twaalf minuten voor een zachtgekookt ei. Geniet ervan!

Foutje!

Veel mensen gebruiken de airfryer en nu kun je dus nog meer erin bakken dan je al dacht. Wel zijn er een paar dingen waar je op moet letten als je met de airfryer aan de slag gaat. Lees hier de 6 meest gemaakte fouten.

Fotocredits

Miniatuurvoorbeeld
Elke week de nieuwste tips en inspiratie!

Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Dit is een artikel van

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore