Ga naar de inhoud
Koken met Hugo!

Makkelijke traybake met tofu en broccolisalade én kokosrijst

Hugo gaat vandaag aan de slag met een traybake met tofu en broccoli. Daarnaast maakt hij kokosrijst én laat hij zien hoe je een broccoli duurzaam kunt bereiden. Hij gooit namelijk niets weg en maakt van de stam een lekkere salade. We starten met de traybake en de broccolisalade. Verderop lees je hoe je de kokosrijst moet bereiden.

Traybake met tofu en broccoli met broccolisalade (vegan)

  • Hoofdgerecht voor 4 personen 
  • Bereidingstijd: circa 40 minuten

Ingrediënten:

  • 400 gr. stevige tofu
  • 2 stronken broccoli
  • 5 lente-uien
  • 1 bos radijzen
  • 2-3 limoenen
  • 3 eetlepels arachide- of zonnebloemolie
  • 3-4 eetlepels sojasaus
  • zout en peper
  • 2 theelepels gemalen kurkuma
  • 2 snufjes lichtbruine basterdsuiker
  • 50 gr. kokosrasp
  • 2 theelepels sesamolie

Extra benodigdheden:

  • bakplaat met bakpapier
  • fijne rasp

Bereidingswijze:

Stap 1: Verwarm de oven voor op 180 ºC. Snijd vervolgens de tofu in blokjes van 1 cm bij 1 cm en snijd de broccoli in roosjes. Let op: bewaar de stam! 

Stap 2: Snijd 1 limoen in dunne plakjes. Doe vervolgens de tofu, broccoli en limoenplakjes op een met bakpapier beklede bakplaat.

Stap 3: Besprenkel dit met olie en sojasaus en bestrooi het met kurkuma en een snuf basterdsuiker. Hussel het vervolgens goed en bak het circa 15 minuten in de oven.

Tip: Van kurkuma krijg je heel snel gele handen, wat soms lastig schoon te krijgen is. Het is dus wijsheid om voor het husselen handschoentjes aan te trekken of om voorzichtig met een spatel te husselen.

Stap 4: Rooster de kokos in een droge koekenpan lichtbruin en snijd de lente-ui in stukken van circa 5 cm. Bewaar wat groen voor de garnering.

Stap 5: Voeg de lente-ui na 15 minuten toe aan de bakplaat, schep het allemaal nog een keer om en bak het nog eens 10-15 minuten.

Stap 6: Intussen kun je aan de slag met de salade. Rasp en pers 1 limoen boven een kom. Roer er 2 eetlepels sojasaus, de sesamolie en een snuf basterdsuiker doorheen.

Stap 7: Snijd of schaaf de broccolistam met een mandoline, kaasschaaf of dunschiller in heel dunne plakjes. Snijd ook de radijzen in plakjes en meng de twee met de dressing.

Stap 8: Haal de bakplaat uit de oven. Proef even en breng het eventueel op smaak met limoensap.

Stap 9: Verdeel de rijst (zie recept hieronder), de traybake en de broccolisalade over 4 borden. Snijd de overgebleven lente-ui fijn en strooi deze en de geroosterde kokos over het gerecht.

Hete
Lees ook eens dit lekkere recept!
Hete kip met geroosterde spruitjes en kokosrijst

Kokosrijst

  • Bijgerecht voor 4 personen
  • Bereidingstijd: circa 30 minuten

Ingrediënten:

  • 300 gr. pandanrijst
  • 200 ml kokosmelk (1 klein blikje)
  • 250 ml water
  • zout

Bereidingswijze:

Stap 1: Spoel de rijst in een zeef onder de koude kraan tot het water dat ervan afkomt helder is.

Stap 2: Doe de rijst en de kokosmelk met water en een snuf zout in een pan en breng het aan de kook. Doe vervolgens de deksel op de pan en draai het vuur laag.

Stap 3: Kook de rijst circa 15 minuten, of tot al het vocht is verdampt. Zet het vuur uit en laat de rijst nog 10 minuten met de deksel op de pan staan. Serveer het uit samen met de traybake en broccolisalade (zie recept).

Eet smakelijk!

Niks
Elke week de nieuwste tips en inspiratie!
Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!
Dit is een artikel van