Hoge energieprijzen

Koken met magnetron om gas te besparen: 'Het is een prima hulpmiddel'

23 maart 2022 15:36 Aangepast: 24 maart 2022 09:42
Chefkok Don van Rooy Beeld © EditieNL

Ken jij de oude magnetronkookboeken nog? Die zouden zomaar weer eens van pas kunnen komen. Met de hoge energieprijzen lijkt de magnetron een goed alternatief voor het traditionele gasfornuis of de oven. "Je kunt er veel meer mee maken dan de meeste mensen denken."

De gasprijzen zijn mede door de oorlog in Oekraïne erg hoog. Veel mensen proberen hun verbruik te verminderen om zo de kosten te beperken. Een magnetron zou hun daarbij kunnen helpen, want die verbruikt minder energie dan bijvoorbeeld een oven of gasfornuis.

'Prima hulpmiddel'

Veel mensen gebruiken de magnetron nu alleen om eten op te warmen, maar je kunt het ook echt gebruiken om te koken, weet chef-kok Don van Rooy. "Ik had er eerst een vooroordeel over, maar het is een prima hulpmiddel. Als je bijvoorbeeld eten afdekt, krijg je gestoomde producten", zegt hij tegen EditieNL.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Leveranciers: wasmachines, ovens en magnetrons gewild door coronacrisis

Daarbij vindt hij dat het meer om het eindproduct gaat dan om hoe het eten gemaakt wordt. "Als het gezond is, goed van smaak en binnen een redelijke tijd op tafel staat, omarm ik het helemaal." Het koken in een magnetron biedt volgens de chef-kok ook nog voordelen. Zo kan eten bijvoorbeeld niet snel aanbakken.

Klein verschil

In de jaren zeventig en tachtig leek de magnetron dé nieuwe uitvinding voor in de keuken. Maar het imago van de magnetron veranderde. Er was weinig bekend over de straling, het apparaat werd geassocieerd met slechte kant-en-klare maaltijden en het kreeg de stempel 'makkelijk'.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kun je een mondkapje reinigen in de magnetron? 'Echt niet doen'

Joyce Donat van de consumentenbond Joyce Donat van de consumentenbond

Joyce Donat van de Consumentenbond verwacht niet dat de magnetron dé oplossing gaat zijn voor de dure gasrekening. Echt veel kosten besparen doe je namelijk niet door de magnetron te gebruiken. Het gasverbruik in de keuken is slechts drie tot vijf procent van het totale verbruik in huis. "Dus ondanks het wel efficiënter is en minder energie verbruikt, scheelt het niet heel veel op je totale rekening", zegt Donat tegen EditieNL.

Tips

Wil je toch wat energie besparen in de keuken, kun je naast de magnetron ook de waterkoker gebruiken om je water aan de kook te brengen. "Dat gaat sneller dan in de pan en kost minder energie. Als je wel in de pan je water laat koken, doe er dan een deksel op zodat het wat sneller gaat", legt Donat uit.  

Verslaggever Eise Pulles heeft vandaag getest of een maaltijd uit de magnetron net zo lekker is als wanneer het uit de oven komt. Je ziet het vanavond om 18.15 in EditieNL. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore