Speciaal voor het einde van dit jaar maakt Hugo een heerlijke feestborrelplank waar niks aan mag ontbreken! Er staan allerlei lekkere gerechtjes op het menu waar iedereen van kan smullen, of je nu vegetarisch bent of niet. En zo sluiten we dit seizoen boordevol heerlijke recepten met een knaller af! Eet smakelijk!
Yoghurtdip
- Borrelplankgerecht voor 4 personen
- Bereidingstijd: circa 10 minuten + 4 tot 5 uur uitlekken
Ingrediënten:
- 1 liter volle yoghurt
- zoutvlokken
Met hazelnoot & sesam (dukkah)
- 75 gr. hazelnoten
- 3-4 eetlepels sesamzaad
- 1 eetlepel komijnzaad
- 1 eetlepel korianderzaad
- 2 theelepels anijszaad
- een snuf chiliflakes
- 1 sinaasappel
- olijfolie extra vergine
- 1 bosje bladpeterselie, munt en/of koriander
- flatbread voor erbij
Extra benodigdheden:
- stevig keukenpapier of kaasdoek
- vijzel
Eipotjes met forel
- Borrelplankgerecht voor 6 personen
- Bereidingstijd: circa 20 minuten
Ingrediënten:
- 150 gr. gerookte forel
- 1 bosje bieslook
- een paar takjes dragon of dille
- 3 eetlepels doperwten (diepvries)
- boter voor het invetten
- 6 eieren
- circa 200 ml slagroom
- zout en peper
Extra benodigdheden:
- 4 ovenschaaltjes (ramekins)
Franse uientaart (Pissaladière)
- Hoofdgerecht voor 4 personen
- Bereidingstijd: circa 50 minuten
Ingrediënten:
- 1,5 kg uien
- 30 gr. roomboter of neutrale olijfolie
- 1 rol hartige taartdeeg / flammkuchendeeg
- 2-3 blikjes ansjovis (90 gr.) en/of 1-2 rode paprika’s
- 75 gr. zwarte olijven
- zout en peper
Vegan salade met gekruid flatbread
- Borrelplankgerecht voor 6 personen
- Bereidingstijd: circa 15 minuten
Ingrediënten:
- 1 blik kikkererwten (400 gr.)
- 1 rode ui
- 2 eetlepels kappertjes
- 2 vellen nori
- 1 theelepel pikant paprikapoeder
- 2 eetlepels vegan mayonaise
- 1 citroen
- zout en peper
- 2 kropjes little gem
- 100 gr. (taggiasche) olijven
- 2 eetlepels kapperappels
- 200 gr. semi gedroogde tomaat (koeling)
- 6 stuks flatbread
- olijfolie
- 2 eetlepels za’atar
Extra benodigdheden
- stamper
Inspiratie voor overige gerechten:
- stokbrood
- druiven
- kazen
- stokbrood
- dadels en vijgen
- charcuterie
- gemengde olijven
- gemarineerde artisjokken
- gerookte amandelen
- feta (met pul biber/Aleppopeper of chilivlokken en oreganoblaadjes en een scheut olijfolie erover)
Kruidige yoghurtdip
Stap 1: meng de yoghurt met een goeie snuf zout. Beleg een zeef met een kaasdoek of een paar stukken stevig keukenpapier en schenk de yoghurt hierin. Hang de yoghurt boven een kom, dek het af met een bord en zet het dan koud weg. Laat dit 4 tot 5 uur of een nacht uitlekken.
Stap 2: rooster de hazelnoten lichtbruin in een droge koekenpan of in de oven.
Stap 3: rooster het sesamzaad in een droge koekenpan.
Stap 4: rooster ook de specerijen in een droge koekenpan tot het lekker gaat geuren. Zo komen uiteindelijk alle smaken het best vrij.
Stap 5: maal de specerijen in de vijzel. Voeg de hazelnoten erbij en maal het grof (kneuzen). Voeg ook het sesamzaad, de chiliflakes en zout naar smaak toe.
Stap 6: verdeel de dikke yoghurt over een diep bord. Maak met behulp van een lepel wat kuiltjes in de yoghurt.
Stap 7: bestrooi de yoghurt met het hazelnootmengsel (dit noem je dukkah).
Stap 8: besprenkel het daarna met olijfolie, rasp er sinaasappelschil boven en decoreer het met koriander, munt of peterselieblaadjes.
Stap 9: serveer met flatbread.
Tip: Heb je dukkah over? Doe dit dan in een kommetje, zet er een kommetje olijfolie naast en geef er brood bij. Dip het brood eerst in de olie en vervolgens in de dukkah. Dit is een onwijs lekkere dip.
Je kunt dukkah ook kant-en-klaar kopen in het Arabische schap in de supermarkt.
Eipotjes
Stap 1: verwarm de oven voor op 170°C.
Stap 2: pluk de vis in stukjes. Snijd de bieslook fijn en snijd ook de dragon.
Stap 3: vet de ovenschaaltjes in en doe de vis met de doperwten, dragon en de helft van de bieslook in de potjes.
Stap 4: breek voorzichtig in elk ovenschaaltje een ei.
Stap 5: schenk een scheutje slagroom in de potjes (naast de dooier, zodat deze heel blijft). Bestrooi het vervolgens met zout en peper en zet de potjes 10-12 minuten in de oven.
Stap 6: bestrooi na het bakken de eipotjes met de overige bieslook.

Een uienpizza met ansjovis en olijven
Stap 1: pel en snijd de uien in halve ringen.
Stap 2: verhit de boter of olie in een grote pan en bak de uien met zout en peper op niet al te hoog vuur 15 tot 20 minuten. Het is de bedoeling dat de uien lichtbruin, zacht en zoet worden.
Stap 3: verwarm de oven voor op 200°C.
Stap 4: rol het deeg uit op een bakplaat en verdeel de gebakken uien erover. Verdeel vervolgens de ansjovis kruislings over de uientaart en leg daarna de zwarte olijven in deze rasters.
Stap 5: bak de uientaart circa 20 minuten in de voorverwarmde oven. Dek hem tussentijds af met aluminiumfolie als hij te donker wordt.
Tip: Vervang voor vegetariërs de ansjovis door repen paprika.
Vegan 'tonijnsalade'
Stap 1: spoel de kikkererwten af en laat deze uitlekken.
Stap 2: stamp in een kom de kikkererwten (niet al te fijn).
Stap 3: pel en snipper de rode ui fijn en hak de kappertjes grof.
Stap 4: vouw de nori een paar keer dubbel en snijd het in dunne reepjes.
Stap 5: meng de kikkererwten met paprikapoeder, ui, kappertjes en nori.
Stap 6: maak de mayonaise op smaak met rasp en sap van de halve citroen, zout en peper.
Stap 7: trek de slablaadjes los en leg deze op een schaal. Verdeel het kikkererwtenmengsel erover en lepel de mayonaise erover.
Stap 8: maak het gerecht af met olijven, kapperappels en gedroogde tomaten.
Stap 9: verwarm de oven voor op 180°C.
Stap 10: besprenkel het flatbread met een scheutje olijfolie en bestrooi het met za’atar, zout en peper. Leg het een paar minuten in de hete oven en geef dit dan bij de salade.