Koken met Hugo!

Trap de week relaxed af met een easy traybake van zalm en een Indiaas toetje

06 december 2021 17:12 Aangepast: 07 december 2021 10:51

Na alle drukte van het afgelopen sinterklaasweekend ben je vast toe aan een simpel en gezond gerecht op deze maandagavond. Gelukkig heeft Hugo een relaxte maaltijd in petto die in no time op tafel staat. Hij maakt een traybake van zalm en broccoli met een bietenchutney ernaast. Daarbij heeft hij een Indiaas toetje op het menu staan.

Zalm en broccoli traybake 

Hoofdgerecht voor 4 personen

Bereidingstijd: circa 35 min    

Ingrediënten:

  • 800 gr. krielaardappels
  • 120 gr. volle yoghurt
  • 2 tenen knoflook
  • 4 cm gember
  • 2 eetlepels garam masala
  • 2 theelepels chilipoeder
  • zout
  • 2 eetlepels tomatenpuree
  • 4 zalmfilets
  • neutrale olie
  • 250 gr. broccoli
  • een handvol koriander of munt
  • 1 limoen  

Extra benodigdheden:

  • bakplaat met papier
  • fijne rasp

Bietenchutney

Bijgerecht voor 4 personen

Bereidingstijd: 5-10 minuten  

Ingrediënten:

  • 1 theelepel venkelzaad
  • 1-2 voorgekookte of zelfgekookte bieten
  • 1 sjalotje
  • 2 eetlepels appelazijn
  • zout en peper
  • paar takjes munt

Indiase yoghurt - Shrikhand

Dessert voor 4 personen

Bereidingstijd: circa 10 minuten   

Ingrediënten:

  • 400 gr. volle Griekse yoghurt of hangop
  • 70 gr. fijne kristalsuiker
  • ¼ theelepel kardemom
  • ½ theelepel nootmuskaat
  • 3 eetlepels amandelschaafsel

Een easy traybake

Stap 1: halveer de krielen en kook ze circa 5 minuten voor in water met een snuf zout.

Stap 2: verwarm de oven voor op 220°C.

Stap 3: doe 100 gram van de yoghurt in een kom. Pel en rasp de knoflook en de gember boven de yoghurt. In India wordt een marinade op basis van yoghurt vaak toegepast in de keuken. Het zuur hiervan helpt namelijk om vlees en vis wat malser te maken.

Stap 4: voeg 1 eetlepel garam masala, het chilipoeder, zout en tomatenpuree toe.

Stap 5: leg de zalm in de marinade en masseer even in.

Stap 6: snijd de broccoli in roosjes.

Stap 7: besprenkel de krielaardappels en broccoli met olie en bestrooi het met 1 eetlepel garam masala. Verdeel dit over de bakplaat en bak het circa 10 minuten in de oven.

Stap 8: leg de gemarineerde zalmfilets op de groenten en rooster dit nog 6-8 minuten.

Stap 9: pluk de kruidenblaadjes.

Stap 10: rasp en pers de limoen uit boven een kommetje en meng met de overige yoghurt.

Stap 11: serveer de traybake met de limoenyoghurt en bestrooi het nog met wat koriander en/of munt.

Verse bietenchutney

Tip: Doe van tevoren handschoentjes aan zodat je vingers niet rood kleuren.

Stap 1: rooster het venkelzaad in een droge koekenpan.

Stap 2: snijd de (gekookte) bieten in heel kleine blokjes.

Stap 3: pel en snipper de sjalot ragfijn.

Stap 4: maak de bieten en sjalot aan met de azijn en breng op smaak met zout en peper.

Stap 5: vijzel (of kneus met de botte kant van het mes) het venkelzaad, snijd de munt en meng dit door de chutney.

Indiase Shrikhand

Stap 1: doe de yoghurt in een grote kom en voeg hier de suiker aan toe. Roer dit goed door zodat er geen klonten in de yoghurt komen.

Stap 2: voeg de kardemom en nootmuskaat toe.

Stap 3: rooster het amandelschaafsel kort in een droge koekenpan. Hou dit goed in de gaten want dit kan snel aanbranden.

Stap 4: doe de yoghurt in kommetjes en maak het af met de amandelen.  

Miniatuurvoorbeeld
Elke week nieuwe inspiratie!

Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Dit is een artikel van

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore