Koken met Hugo!

Een heerlijke borrelplank speciaal voor pakjesavond

03 december 2021 17:17

Hoor wie klopt daar zachtjes tegen het raam? Het is kookpiet Hugo! Speciaal voor pakjesavond dit weekend gaat hij aan de slag met een Sinterklaasborrelplank. Deze plank is gevuld met heerlijke Turkse hapjes, aangezien de Goedheiligman daar natuurlijk oorspronkelijk vandaan komt.

Hartige banketletter

Borrelplankgerecht voor 8 personen

Bereiding circa 1 uur inclusief bakken  

Ingrediënten:

  • 1 ui
  • 2 tenen knoflook
  • ½ rode peper
  • handje munt
  • 250 gr. rundergehakt
  • 250 gr. lamsgehakt
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • 1 theelepel baharat
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • zout en peper
  • 2 eieren
  • 3-4 eetlepels paneermeel
  • 1 rol roomboterbladerdeeg
  • zeezoutvlokken voor bestrooien
  • 2 eetlepels zwart sesamzaad  

Extra benodigdheden:

  • fijne rasp
  • bakpapier  

Turkse linzensoep

Borrelplankgerecht 8 personen

Bereiding circa 35 minuten  

Ingrediënten:

  • 1 ui
  • 3 eetlepels roomboter
  • 1 teen knoflook
  • 70 gr. tomatenpuree
  • 1 theelepel komijn
  • 3 theelepels Pul biber
  • 2 vastkokende aardappels
  • 1 winterpeen
  • 300 gr. rode linzen
  • 2 liter groente- of kippenbouillon
  • paar takjes munt
  • zout en peper

Heerlijk, warme banketletter

Stap 1: verwarm de oven voor op 200°C.

Stap 2: pel en snipper de ui en snijd de chili fijn (verwijder eventueel de zaadlijsten). Pel en rasp de knoflook, rol de munt op en snijd deze in reepjes.

Stap 3: meng het gehakt met de ui, knoflook, chili, tomatenpuree, baharat, paprikapoeder, munt, zout, peper, 1 ei en paneermeel in een kom.

Tip: Voeg de paneermeel niet direct toe. Kneed eerst alle overige ingrediënten door elkaar en voel dan hoe vet je gehakt is om te bepalen hoeveel paneermeel het nodig heeft.

Stap 4: rol de bladerdeegrol uit en snijd deze in de lengte doormidden. Maak van de twee lappen deeg op het bakpapier één lange lap van ongeveer 1 meter.

Stap 5: leg een lange rol gehakt aan één kant van het deeg, maar laat de randjes onbedekt. Vouw het deeg dicht en rol de naad naar de onderkant. Vorm de letter S en leg de banketletter op een met bakpapier beklede bakplaat.

Stap 6: bestrijk het deeg met losgeklopt ei en bestrooi met zout en sesamzaad.

Stap 7: bak de banketletter in circa 40 minuten gaar en goudbruin.

Miniatuurvoorbeeld
Elke week de nieuwste inspiratie

Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Linzensoep met Turks tintje

Stap 1: pel en snipper de ui.

Stap 2: verwarm 1 eetlepel boter in de pan en fruit de ui.

Stap 3: pel en hak de knoflook en voeg bij de ui.

Stap 4: voeg de tomatenpuree, komijn en twee theelepels Pul biber toe.

Stap 5: schil de aardappels en peen en snijd in kleine blokjes. Voeg ze toe aan de pan.

Stap 6: was de linzen en doe met de bouillon in de pan.

Stap 7: kook circa 15 minuten.

Stap 8: hak de munt. Smelt 2 eetlepels boter in een steelpan en voeg één theelepel Pul biber, zout en munt toe.

Stap 9: breng de soep op smaak met zout en peper. Serveer en garneer met de Pul biber-munt boter.

Dit is een artikel van

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore