Koken met Hugo!

Aan de slag met een winterse risotto en een salade met een verrassende groente

01 december 2021 17:34 Aangepast: 01 december 2021 21:31

Hugo gaat vandaag aan de slag met een groente die niet veel mensen kennen, namelijk de aardpeer. Een heel gangbaar product, waar je prima een heerlijke salade mee kunt maken. Als kers op de taart staat er ook een winterse risotto met pompoen op het menu.

Pompoenrisotto met salie

Hoofdgerecht 4 personen

Bereiding circa 30 minuten  

Ingrediënten:

  • 400 gr. flespompoen
  • neutrale olijfolie
  • ½ prei
  • 1 teen knoflook
  • 200 gr. risottorijst
  • paar blaadjes salie
  • 100 ml droge witte wijn
  • 900 ml groentebouillon
  • 2 eetlepels roomboter
  • ½ theelepel nootmuskaat (liefst vers geraspt)
  • zout en peper
  • 50 gr. Parmezaanse kaas  

Aardpeersalade met mandarijn

Bijgerecht 4 personen

Bereiding circa 40 minuten (waarvan 30 minuten roosteren)  

Ingrediënten:

  • 750 gr. aardperen
  • neutrale olie
  • 2 takjes rozemarijn
  • 2 eetlepels vloeibare honing
  • zout en peper
  • 3 mandarijnen
  • 100 gr. gepelde walnoten
  • 2 eetlepels olijfolie extra vergine
  • 1 citroen
  • 80 gr. rucola  

Extra benodigdheden:

  • bakplaat
  • bakpapier
  • dunschiller

Risotto met een lifehack

Stap 1: schil en snijd de flespompoen in blokjes.

Wist je dat de schil van een flespompoen, en veel andere pompoenen, eetbaar is?

Stap 2: snijd de prei in dunne (halve) ringetjes.

Stap 3: verhit een scheut olie in een braadpan en bak hierin de pompoenblokjes en prei.

Stap 4: pel en rasp de knoflook boven de pan. Bak circa 7 minuten.

Stap 5: voeg de risottorijst toe aan de pan en roer tot de rijstkorrels gaan glanzen.

Stap 6: voeg de witte wijn erbij en laat iets inkoken. Schenk hierna ook alle bouillon erbij.

Tip: Voeg alle bouillon in één keer toe. Je hoeft geen uur bij het fornuis te staan om telkens een beetje toe te voegen. 

Stap 7: snijd de salie in dunne reepjes. Voeg toe aan de risotto.

Stap 8: doe de deksel op de pan, zet het vuur laag en laat circa 15 to 20 minuten zacht koken, tot de rijstkorrels gaar zijn, maar nog wel een bite hebben. Roer een paar keer even door.

Stap 9: roer de boter door de risotto en breng op smaak met nootmuskaat, zout en peper.

Stap 10: rasp de Parmezaanse kaas en roer door de risotto. Serveer in diepe borden en maak af met meer geraspte Parmezaan.

Miniatuurvoorbeeld
Elke week de nieuwste inspiratie

Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Verfrissende aardpeersalade

Stap 1: verwarm de oven voor op 210°C.

Stap 2: schil de aardperen en snijd in parten.

Stap 3: Meng op een met bakpapier beklede bakplaat met de aardperen met olie, rozemarijn, honing, zout en peper. Rooster het geheel circa 30 minuten in de oven.

Stap 4: pel de mandarijnen en haal de partjes uit elkaar.

Stap 5: rooster de walnoten in een droge koekenpan.

Stap 6: meng voor de dressing de olijfolie, zout, peper, citroenrasp en citroensap.

Stap 7: meng de rucola, aardpeer, mandarijn en walnoot door elkaar. Voeg op het laatste moment de dressing toe.

Dit is een artikel van

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore