Koken met Hugo!

Kaasliefhebbers opgelet: zo maak je de perfecte kaassoufflé uit de oven

24 november 2021 17:12

Voor het gerecht van vandaag is het belangrijk dat het met liefde bereid wordt: een kaassoufflé uit de oven! Hierbij denk je vast meteen aan de gefrituurde snack die je bij de snackbar op de hoek haalt, maar dit is een echte soufflé die moet rijzen. Timing is hierbij key! Daarbij maakt Hugo nog een salade met pastinaak, peen en granaatappel voor een frisse touch.

Kaassoufflés

Gerecht voor 4 personen

Bereidingstijd: circa 30 minuten + afkoelen saus  

Ingrediënten:

  • 50 gr. roomboter + extra voor invetten
  • 50 gr. bloem
  • 250 ml volle melk
  • 75 gr. belegen boerenkaas
  • 2 theelepels scherpe mosterd
  • nootmuskaat
  • zout en peper
  • 3 eieren  

Extra benodigdheden:

  • mixer
  • grove rasp
  • 4 ramekins (ovenschaaltjes)

Salade met pastinaak, peen en granaatappel

Salade voor 4 personen

Bereidingstijd: circa 15 minuten  

Ingrediënten:

  • 1 theelepel komijnzaad
  • ½ theelepel fijne kristalsuiker
  • 1 citroen
  • 4 eetlepels olijfolie extra vergine
  • 150 gr. pastinaak
  • 150 gr. winterpeen
  • zout en peper
  • 4 eetlepels pijnboompitten
  • 4 eetlepels granaatappelpitten
  • 75 gr. rucola

Kaassoufflés uit de oven

Stap 1: begin met het maken van een blanke roux voor een goede binding van de soufflé. Laat de boter smelten en zorg ervoor dat deze niet kleurt. Voeg in één keer de bloem toe aan de boter en laat dit op heel laag vuur al roerend garen.

Stap 2: schenk de melk er scheutje voor scheutje bij (om klonten te voorkomen) en blijf goed roeren tot je een gladde bechamelsaus krijgt. Draai dan het vuur uit.

Stap 3: rasp de kaas en laat het smelten in de warme saus.

Stap 4: breng de saus goed op smaak met de mosterd, nootmuskaat, zout en peper. Laat het daarna afkoelen. Het is nu van een bechamelsaus een echte kaassaus geworden.

Stap 5: verwarm de oven voor op 200˚C (onder- en bovenwarmte).

Stap 6: splits de eieren in twee kommen. Klop de eiwitten met een snuf zout stijf. Zorg ervoor dat de kom helemaal ontvet is door er met wat citroensap doorheen te wrijven.

Stap 7: roer de eidooiers door de afgekoelde saus en spatel de geklopte eiwitten er voorzichtig doorheen.

Stap 8: schenk de massa in de ingevette ovenschaaltjes. Vul het helemaal af tot net boven de rand.

Stap 9: bak de soufflés circa 15 minuten in de oven. Houd tijdens het bakken de ovendeur gesloten.

Stap 10: haal de soufflés uit de oven en serveer direct voor het mooiste resultaat. 

Een frisse salade

Stap 1: rooster het komijnzaad in een droge koekenpan tot het gaat geuren.

Stap 2: doe deze over in een grote kom en meng het met de suiker, citroenrasp, citroensap en olijfolie.

Stap 3: schil en rasp de pastinaak en schep het direct door de dressing.

Stap 4: schil en rasp ook de peen en voeg deze bij de pastinaak. Breng de salade op smaak met zout en peper.

Stap 5: rooster de pijnboompitten met een snufje zout lichtbruin in een droge koekenpan.

Stap 6: haal de granaatappelpitten uit de granaatappel. Dit kun je makkelijk doen door er met een spatel aan de achterkant op te slaan.

Stap 7: doe de rucola op de borden en schep de salade erop. Bestrooi de salade met granaatappelpitten en pijnboompitten om het helemaal af te maken.

Miniatuurvoorbeeld
Elke week nieuwe inspiratie!

Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Dit is een artikel van

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore