Koken met Hugo!

Easy Friday: klassieke erwtensoep met roggebrood en een verrassingstoetje

26 november 2021 17:12

Voor deze Easy Friday maakt Hugo een familierecept: klassieke erwtensoep met roggebrood. Erwtensoep wordt al eeuwenlang gemaakt en gegeten en is een ideaal gerecht om het weekend relaxed in te luiden. Als verrassing maakt Hugo ook nog een oud-Hollandse chocoladevla als toetje!

Erwtensoep met roggebrood

Hoofdgerecht voor 6 personen

Bereidingstijd: circa 2½ uur  

Ingrediënten:

  • 500 gr. spliterwten
  • 200 gr. zuurkoolspek
  • 1 laurierblad
  • 300 gr. schouderkarbonade
  • 1 prei
  • 1 ui
  • 3 vastkokende aardappels
  • 1 winterpeen
  • 400 gr. knolselderij
  • 1 rookworst
  • bosje bladpeterselie
  • zout en peper
  • roggebrood
  • 100 gr. katenspek

Chocoladevla met witte chocoladekrullen

Dessert voor 6 personen

Bereidingstijd: circa 10 minuten + afkoelen  

Ingrediënten:

  • ½ theelepel vanille extract
  • 1 liter melk
  • 100 gr. suiker
  • 50 gr. cacaopoeder
  • 40 gr. maiszetmeel
  • een snufje zout
  • 4 eidooiers
  • optioneel: 100 gr. chocolade voor chocoladekrullen/schaafsel ter decoratie

Traditionele erwtensoep

Het is bij het maken van erwtensoep vooral een kwestie van een goede voorbereiding en alle ingrediënten opzetten in een pan. Daarna kun je het lekker z'n gang laten gaan. Het is daarbij een ideale soep om lekker veel van te maken. Je kunt het namelijk erg makkelijk invriezen.

Erwtensoep is geen moeilijke soep om te maken, maar wel een soep die wat langer duurt. Maar dan heb je ook wat!

Stap 1: week de spliterwten een nacht in water.

Stap 2: doe het spek met de laurier en karbonade in een pan.

Stap 3: spoel de spliterwten en voeg deze erbij.

Stap 4: breng het aan de kook en draai het vuur laag. Laat het op laag vuur circa 10 minuten trekken. Schuim de bovenkant af en toe af.

Miniatuurvoorbeeld
Elke week nieuwe inspiratie!

Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Stap 5: halveer de prei in de lengte en snijd in dunne halve ringen.

Stap 6: pel en snipper de ui. Schil en snijd de aardappels, wortels en knolselderij in blokjes en voeg het toe aan de soep. Laat de soep minstens 2 uur op laag vuur zachtjes koken.

Stap 7: verwarm de rookworst in de soep.

Stap 8: schep de worst, varkenskarbonades en de spek uit de soep. Snijd alles in stukken.

Stap 9: snijd de peterselie grof en voeg deze toe aan de soep. Breng op smaak met zout en peper.

Stap 10: beleg het roggebrood met katenspek.

Weetje: Erwtensoep is niet hetzelfde als snert. Erwtensoep is de verse variant die je meteen opeet nadat het klaar is en snert is de variant van de soep die je de volgende dag opwarmt en dan als 'restje' eet. Doordat de erwten en de aardappel ’s nachts meer binding geven aan de soep wordt de soep ook dikker waardoor het op de typische snert lijkt.

Chocoladevla als toetje

Stap 1: doe 900 milliliter van de melk in een pan samen met het vanille extract. Breng het aan de kook.

Stap 2: meng de suiker, maiszetmeel (zorgt voor de binding voor een stevige vla) en de cacao met de overige 100 milliliter melk en een snufje zout. Klop de eierdooiers erdoor en meng tot een egale massa.

Stap 3: het is belangrijk dat je al roerend de helft van de hete melk op het eimengsel giet. Roer goed door. Voeg het hierna toe aan de pan. Breng het aan de kook en blijf roeren.

Stap 4: laat de vla 1-2 minuten doorkoken. Laat het daarna afkoelen. Roer tussendoor goed of bedek de vla met plasticfolie of een laagje suiker om velvorming voorkomen.

Stap 5: laat de vla afkoelen en klop het voordat de vla gegeten wordt nog even door met een garde.

Stap 6: als finishing touch kun je nog een topping aan de vla toevoegen. Laat chocolade au bain-marie smelten. Strijk het uit over een koude marmeren plaat of bakplaat. Laat het uitharden en maak met behulp van een paletmes chocoladekrullen/schaafsel. Decoreer de vla ermee zodat het toetje helemaal af is.

Dit is een artikel van

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore