Koken met Hugo!

Canadese borrelplank vol pittige en zoete smaken

19 november 2021 17:14

Het is vrijdag en dat betekent dat er weer een borrelplank voor je klaarstaat. Deze week staat er een pittige Canadese variant op het menu. Een stevige maaltijd met typische gerechtjes in een mix van pittige en zoete smaken.

Gegratineerde frieten – Poutine

Hoofdgerecht 4 personen

Bereiding circa 50 minuten  

Ingrediënten:

  • 1 kg. kruimige aardappels
  • Zout
  • Zonnebloemolie
  • 200 gr. belegen kaas
  • 200 ml uienjus (zie recept)
  • Paar takjes platte peterselie en/of lente-ui  

Extra benodigdheden:

  • Bakplaat
  • Dunschiller  

Uienjus

Saus 4 personen

Bereiding circa 45 minuten  

Ingrediënten:

  • 4 uien
  • 200 gr. kastanjechampignons
  • Paar blaadjes salie
  • 25 gr. roomboter
  • 1 eetlepel bloem
  • 250 ml witte wijn
  • 200 ml paddenstoel- of groentebouillon
  • Zout en peper  

Canadese pecantaartjes

Gebak 8 taartjes

Bereiding circa 30 minuten + rusten van deeg  

Ingrediënten:

Deeg

  • 225 gr. bloem + extra voor bestuiven
  • 100 gr. koude roomboter
  • 50 gr. poedersuiker
  • 1 eidooier
  • Snufje zout
  • Scheutje koud water  

Vulling

  • 165 gr. bruine basterdsuiker
  • 75 gr. boter + extra voor invetten
  • 1 eetlepel slagroom
  • 1 theelepel vanille-extract
  • 1 ei
  • 50 gr. pecannoten  

Extra benodigdheden:

  • Muffinvorm met gaten (diameter van 8 cm)
  • Uitsteekringen (diameter 10 cm)
  • Afkoelrek of rooster

Een heerlijke poutine

Stap 1: verwarm de oven voor op 200°C.

Stap 2: schil de aardappels en snijd in frietjes. Kook 5 minuten voor in gezouten water en giet ze af.

Let op: Zorg ervoor dat de aardappels hierna goed droog zijn.

Stap 3: verdeel de frietjes over een bakplaat, voeg zonnebloemolie toe en hussel door elkaar. Bestrooi ze met wat zout en bak circa 30 minuten in de oven.

Stap 4: rasp de kaas met een grove rasp. Verdeel het over de frietjes en bak nog circa 5 minuten in de oven.

Stap 5: haal de friet uit de oven, verdeel de jus erover en maak af met wat grof gehakte peterselie en/of in ringen gesneden lente-ui.

Miniatuurvoorbeeld
Elke week de nieuwste inspiratie

Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Maak zelf uienjus

Stap 1: pel en snipper de uien fijn. Snijd de champignons in stukjes. Rol de salieblaadjes op en snijd in reepjes.

Tip: Voeg niet direct te veel salie toe, het heeft een redelijk sterke, typische smaak.

Stap 2: fruit de uien, paddenstoelen en salie in de boter en bak circa 35 minuten op laag vuur, tot ze mooi donkerbruin zijn.

Stap 3: voeg de bloem toe, roer goed door en bak 2 minuten mee.

Stap 4: schenk de wijn erbij en laat tot de helft inkoken.

Tip: wil je geen wijn gebruiken kies dan voor een alcoholvrije variant of meng water met een beetje wijnazijn.

Stap 5: voeg de bouillon toe. Breng aan de kook en breng op smaak met zout en peper.

Canadese pecantaartjes

Stap 1: verwarm de oven voor op 190°C.

Stap 2: maal in de keukenmachine de bloem met de boter, suiker, zout en eidooier tot een kruimelig deeg.

Stap 3: voeg een scheutje koud water erbij en draai tot een samenhangend deeg. Maak hier een bal van en laat 20-30 minuten rusten.

Stap 4: verwarm in een steelpan de boter met de suiker, room en vanille-extract tot de suiker is opgelost.

Stap 5: laat 5 minuten afkoelen en roer dan het ei erdoor. Hak de pecannoten en roer ook deze door de vulling.

Stap 6: rol het deeg uit en steek er cirkels, met een diameter van 10 cm, uit  

Stap 7: vet de muffinvorm in en leg de deegcirkels erin. Voeg de vulling toe en bak 13-15 minuten in de oven tot het deeg goudbruin is en de binnenkant van de taartjes gesmolten. Laat afkoelen op een afkoelrek.

Dit is een artikel van

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore