Koken met Hugo!

Op Zuid-Afrikaanse toeren met cape kedgeree en een frisse salade

16 november 2021 17:08

Er komt vandaag een heerlijk Zuid-Afrikaans rijstgerecht met schelvis op tafel, namelijk een cape kedgeree. Deze hartige en kruidige maaltijd combineert Hugo met een frisse en luchtige salade vol citrustonen.

Zuid-Afrikaanse rijst – cape kedgeree

Hoofdgerecht 4 personen

Bereiding circa 35 minuten  

Ingrediënten:

  • 500 gr. schelvisfilet of kabeljauwfilet
  • 2 laurierblaadjes
  • 300 ml volle melk
  • 1 theelepel gerookt paprikapoeder
  • 1 ui
  • 4 cm gember
  • neutrale olie
  • 1 theelepel gemalen koriander
  • 1 theelepel kurkuma
  • 2 eetlepels kerriepoeder
  • 300 gr. basmatirijst
  • zout en peper
  • 4 eieren
  • 1 bosje peterselie en/of koriander  

Salade met citrus en avocado

Salade voor 4 personen

Bereiding circa 15 minuten  

Ingrediënten:

  • 3 eetlepels sherryazijn of andere wijnazijn
  • 6 eetlepels olijfolie extra vergine
  • zout en peper
  • 1 bosje bieslook
  • 1 handsinaasappel
  • 1 grapefruit
  • 1-2 avocado’s
  • 100 gr. veldsla
  • 75 gr. macadamianoten

Cape kedgeree

Stap 1: breng in een steelpan de vis, laurier, melk en het gerookte paprikapoeder langzaam tegen de kook aan. Draai vervolgens het vuur heel laag en laat de vis 8 minuten pocheren. Giet de melk daarna af.

Stap 2: pel en snipper de ui. Schil en rasp vervolgens de gember.

Stap 3: verwarm een scheut olie in een braadpan en fruit hierin de ui en de gember 5 minuten op laag vuur.

Stap 4: voeg de gemalen koriander, kurkuma en kerriepoeder toe aan de braadpan en bak nog 3 minuten.

Stap 5: was de rijst en voeg deze met 600 ml water toe aan de braadpan. Breng aan de kook, dek af en laat 10 minuten zachtjes koken. Breng op smaak met zout en peper.

Stap 6: zet het vuur uit, laat afgedekt nog 10 minuten staan. Haal de deksel gedurende die 10 minuten niet van de pan.

Stap 7: kook intussen de eieren in 6-7 minuten hard. Laat schrikken onder koud water.

Tip: Bewaar je de eieren in de koelkast? Zet ze dan in koud water op het vuur. Zou je ze in kokend water toevoegen knappen ze sneller. Wanneer je ze niet in de koelkast bewaart kun je ze gewoon in kokend water leggen.

Stap 8: hak de kruiden en roer door de kedgeree.

Stap 9: pel en halveer de eieren.

Stap 10: pluk de vis in stukjes en meng voorzichtig door de kedgeree. Schep de rijst op de borden en leg de eieren erop.

Miniatuurvoorbeeld
Elke week de nieuwste inspiratie

Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Een frisse salade

Stap 1: klop in een kom een dressing van de azijn en olie. Breng op smaak met zout en peper.

Stap 2: snijd de schil van de sinaasappel en grapefruit, en snijd met een scherp mes de partjes tussen de vliesjes uit.

Stap 3: snij de bieslook en voeg deze, samen met de partjes sinaasappel en grapefruit toe aan de dressing.

Stap 4: voeg ook de veldsla toe aan de kom met dressing en meng het rustig met je handen door elkaar. Maak het op een bord mooi op.

Stap 5: maak de avocado schoon en snijd in stukjes of plakjes. Verdeel over de salade.

Stap 6: hak de noten grof en strooi over de salade.

Dit is een artikel van

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore