Koken met Hugo!

Koude dagen verdienen een warme ovenschotel met een ouderwets toetje

15 november 2021 17:22

De sint is weer in het land en dat is voor Hugo hét teken dat de winter is begonnen. Om deze koude periode te omarmen staat er een warme ovenschotel met gehakt en kool op het menu. Daarnaast bereidt Hugo ook nog een ouderwets toetje met een touch van Sinterklaas.

Gegratineerde ovenschotel met gehakt en kool

Hoofdgerecht 4 personen

Bereiding circa 40 minuten  

Ingrediënten:

  • 800 gr. kruimige aardappels
  • Zout en peper
  • 1 spitskool
  • 1 eetlepel curry madras
  • Neutrale olie
  • 1 ui
  • 1 winterpeen
  • 350 gr. rundergehakt
  • 100 ml melk
  • 30 gr. roomboter
  • ½ theelepel geraspte nootmuskaat
  • 150-200 gr. belegen (boeren)kaas
  • 4-6 eetlepels paneermeel  

Extra benodigdheden:

  • ovenschaal
  • grove rasp  

Romige en kruidige rijstebrij

Nagerecht 4 personen

Bereiding circa 30 minuten

 

Ingrediënten:

  • 150 gr. risottorijst
  • 500 ml volle melk + eventueel 100 ml extra
  • 3 kruidnagels
  • 3 kardemompeulen
  • 1 kaneelstokje
  • Stuk sinaasappelschil
  • Zout
  • 100 ml slagroom
  • Nootmuskaat
  • 60 gr. bruine basterdsuiker

Ovenschotel volgens familierecept

Stap 1: snijd de lelijke plekjes van de aardappels en snijd ze in gelijke stukken. Zet ze hierna met water en een snuf zout op het vuur en kook ze in circa 20 minuten gaar.

Stap 2: schil de peen en snijd vervolgens in kleine blokjes. Verhit een scheut olie in een koekenpan en voeg de peen hieraan toe.

Stap 3: pel en snipper de ui. Voeg deze daarna samen met het gehakt en een halve eetlepel curry madras toe aan de koekenpan.

Stap 4: snijd de kool in reepjes. Verhit een scheut olie in een wok en roerbak de kool met een halve eetlepel curry madras beetgaar.

Tip: ben je geen fan van hele lange repen kool, snij ze dan eerst in parten voordat je er reepjes van maakt.

Stap 5: verwarm de oven voor op 200 graden.

Stap 6: giet de aardappels af. Voeg een scheut melk, de roomboter en nootmuskaat toe en stamp het geheel tot een smeuïge puree.

Stap 7: maak in een ovenschaal de lagen op. Eerst een laag kool, dan gehakt en verdeel daarna de puree hierover.

Tip: je kunt de ovenschotel met verschillende dunne laagjes opbouwen, maar je kunt er ook voor kiezen om van ieder deel één laag te gebruiken.

Stap 8: rasp de kaas en strooi deze over het gerecht. Strooi hier ook het paneermeel over en laat in de oven warm worden en mooi gratineren.

Miniatuurvoorbeeld
Elke week de nieuwste inspiratie

Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Een ouderwets toetje

Stap 1: breng in een pan de melk met de rijst, specerijen, sinaasappelschil en een snuf zout aan de kook. Zet het vuur laag en laat circa 20 minuten zachtjes koken tot de rijst gaar is. Voeg eventueel wat extra melk toe als de rijst eerder al te droog is.

Stap 2: vis de specerijen en sinaasappelschil uit de rijst.

Tip: tel even hoeveel kruidnagels je in het gerecht stopt, dan weet je ook wanneer je alles eruit gehaald hebt.

Stap 3: roer de slagroom erdoor.

Stap 4: schep de warme rijst in kommetjes, rasp er wat nootmuskaat over en bestrooi met bruine basterdsuiker.

Dit is een artikel van

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore