Koken met Hugo!

Begin je weekend cozy met Hugo’s appeltaart en verse chocolademelk

12 november 2021 17:12 Aangepast: 13 november 2021 12:16

Op vrijdag mag je best een ‘cheatdag’ houden. En daarom maakt Hugo de bekendste taart die in de Nederlandse keukens wordt gebakken: appeltaart! Daarnaast maakt hij verse chocolademelk met slagroom. Laat het koude en gure weer maar komen, want wij gaan lekker binnen warm en cozy van dit gerecht genieten.

Hugo’s appeltaart

Gebak voor 8-10 personen

Bereidingstijd: circa 1 uur en 45 minuten  

Ingrediënten:

Vulling

  • 100 ml amandellikeur
  • 50 gr. gedroogde abrikozen
  • 60 gr. rozijnen
  • 1,2 kg. appels: Goudreinet, Jonagold of Elstar
  • 1 citroen
  • 100 gr. suiker
  • 3 theelepels kaneel
  • 50 gr. ongezouten pecannoten
  • 50 gr. gedroogde cranberry's
  • 60 gr. paneermeel  

Deeg

  • 300 gr. bloem + extra om te bestuiven
  • 100 gr. suiker
  • ½ tl zout
  • 200 gr. koude boter + extra om in te vetten
  • 1 ei
  • 1-2 eetlepels ijskoud water  

Slagroom

  • 250 ml slagroom
  • 30 gr. suiker  

Extra benodigdheden:

  • keukenmachine
  • plasticfolie
  • springvorm van 24 cm
  • bakkwast

Chocolademelk

Drankje voor 2 personen

Bereidingstijd: circa 15 minuten  

Ingrediënten:

  • 500 ml volle melk
  • 100 ml slagroom
  • 1 theelepel vanille-extract
  • 2 eetlepels bruine basterdsuiker
  • 4 eetlepels cacaopoeder
  • Snufje zout
  • Eventueel voor erbij: geklopte slagroom of marshmallows

Iconische appeltaart met een twist

Appeltaart wordt al jarenlang gebakken. In het oudste Nederlandse kookboek was hier zelfs al een recept voor te vinden! Maar Hugo zou Hugo niet zijn als hij niet zijn eigen twist aan dit traditionele recept zou geven.

Stap 1: verwarm de likeur op het vuur tot de drank lauw is.

Stap 2: snijd de gedroogde abrikozen in stukjes.

Stap 3: wel de rozijnen en abrikozen in de warme drank. Zo geef je ze wat meer liefde en krijgen ze bovendien meer smaak.

Stap 4: klop het ei los.

Stap 5: draai met een keukenmachine een kruimelig deeg van de bloem, suiker, zout, koude boter en driekwart van het ei. Schenk 1-2 eetlepels water erbij en draai het tot een samenhangend deeg.

Stap 6: verpak het deeg in plasticfolie en laat dit 30 minuten goed rusten.

Stap 7: verwarm de oven voor op 180 ºC (onderbovenwarmte).

Stap 8: schil de appels, verwijder het klokhuis en snijd ze in grove blokjes.

Tip: De Goudreinet is een typische appel die vaak niet met de hand wordt gegeten. Deze appel heeft namelijk een dikkere schil dan de meeste appels. Maar deze is dus wel perfect voor de taart door de combinatie van frisheid, zurigheid en stevigheid van deze appel.

Stap 9: rasp de citroen en voeg met het sap toe aan de appels. Dit zal zorgen voor een frisse touch van de taart. Ook oxideert de appel hierdoor niet. Meng het met de suiker en kaneel.

Stap 10: hak de pecannoten grof. Rooster ze even kort zodat de smaak meer naar voren komt. Je kunt eventueel ook andere noten gebruiken.

Stap 11: haal de rozijnen en abrikozen uit de likeur en meng dit met de appel. Voeg ook de pecannoten en cranberries toe aan de appel en meng alles goed door elkaar.

Stap 12: vet de springvorm in en bekleed deze met het deeg. Hou een derde van het deeg apart om op het einde de iconische randjes van de taart mee te maken. Bestrooi de bodem met paneermeel.

Tip: Hou het deeg in beweging zodat het soepel blijft.

Stap 13: schep de vulling in de vorm en druk het stevig aan.

Stap 14: rol het overige deeg uit tot een dikte van circa 2 millimeter. Snijd lange repen van circa 1,5 centimeter breed en leg ze kruislings over de taart in een rastervorm. Laat hier jouw creativiteit spreken. Ga voor robuuste of juist dunne reepjes. Druk de randen goed aan.

Stap 15: roer een klein scheutje water door het overige ei. Bestrijk het deegraster ermee zodat het deeg mooi glimt en het er niet zo dof uitziet.

Stap 16: bak de taart in circa 1 uur goudbruin en gaar. Laat de taart afkoelen.

Stap 17: klop de slagroom met de suiker lobbig en serveer het bij de taart.

Miniatuurvoorbeeld
Elke week nieuwe inspiratie!

Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Verse choco XL

Stap 1: voeg alle ingrediënten toe aan een pan en zet op het vuur. 

Stap 2: blijf in de pan roeren tot de ingrediënten zijn opgelost en de chocomelk warm is.

Stap 3: serveer de chocolademelk met een toef slagroom of marshmallows.

Geniet van je weekend met dit heerlijke recept!

Dit is een artikel van

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore