Koken met Hugo!

Vier Sint-Maarten met Japanse gevulde pannenkoeken en een zoete Fudge

11 november 2021 17:12

Het is vandaag Sint-Maarten! Om in thema te blijven (en om alle kinderen blij te maken), maakt Hugo een zoete Fudge. Daarnaast maakt hij gevulde pannenkoeken op de Japanse manier. Een ideaal gerecht voor het (vroege) weekend om gezellig samen te maken!

Japanse gevulde pannenkoek - Okonomiyaki

Hoofdgerecht voor 4 personen

Bereidingstijd: circa 35 minuten + 1 uur weken  

Ingrediënten:

Dashi

  • 1 vel kombu
  • 5 eetlepel bonito flakes  

Beslag

  • 125 gr. bloem
  • 250 ml dashi
  • 1 ei
  • 50 gr. Chinese yam (toko)
  • 2 eetlepels ingelegde gember
  • 250 gr. witte kool
  • 1 bosje lente-uien
  • 100 gr. ontbijtspek
  • neutrale olie  

Okonomiyakisaus of tonkatsusaus

  • Japanse mayonaise
  • 2 vellen nori
  • 4 eetlepels gedroogde bonito flakes  

Extra benodigdheden:

  • fijne rasp
  • mandoline

Fudge

Snoepgoed, ongeveer 500 gr.

Bereidingstijd: circa 30 minuten + 1 uur afkoelen  

Ingrediënten:

  • 200 gr. gezouten boter
  • 850 gr. kristalsuiker
  • 200 ml water
  • 1 blik gecondenseerde melk – 397g
  • ½ theelepel vanille-extract
  • discodip en/of suikerhartjes om erover te strooien (taartdecoratie)  

Extra benodigdheden:

  • ovenschaal bekleed met bakpapier

Smaakvolle Japanse pannenkoekjes 

Stap 1: maak als eerste de dashi. Dit doe je door de kombu een uur te weken in een steelpan met warm water.

Stap 2: voeg de bonito flakes toe. Breng op temperatuur maar breng niet aan de kook. Laat 5 minuten staan en zeef de dashi. De dashi heeft een licht ziltige smaak wat perfect combineert met de andere ingrediënten. 

Stap 3: meng in een kom de bloem met de dashi en het ei tot een glad beslag.

Stap 4: schil en rasp de yam (doe dit eventueel met handschoenen aan) boven het beslag en schep het erdoor. De yam zorgt voor de binding van het beslag.

Stap 5: snijd of rasp de kool heel fijn met een mandoline of mes. Voeg het daarna toe aan het beslag.

Stap 6: hak de gember fijn en meng het door het beslag.

Stap 7: snijd de lente-uien in ringetjes. Houd de helft apart en schep de andere helft door het beslag.

Stap 8: verwarm een scheutje olie in een koekenpan. Bak hierin het spek.

Stap 9: snijd of knip de nori in stukjes.

Stap 10: keer de spek om en schep het beslag erop. Bak rustig tot de onderkant goudbruin gebakken is. Keer de okonomiyaki (met behulp van een bord of deksel).

Stap 11: bak tot de andere kant ook mooi goudbruin gebakken is. Laat de okonomiyaki op een plank glijden.

Stap 12: maak strepen okonomiyakisaus of tonkatsusaus en lijntjes mayonaise over de bovenkant.

Stap 13: bestrooi de pannenkoek met nori snippers, bonito flakes en lente-ui en serveer!

Zoete Fudge

Stap 1: doe de boter, suiker en water in een pan en breng aan de kook. Roer er af en toe doorheen.

Stap 2: kook het mengsel 10 minuten en blijf regelmatig roeren zodat het een bruinige karamelstroop wordt.

Stap 3: haal de pan van het vuur en roer de gecondenseerde melk erdoor. Zet de pan terug op het vuur en breng opnieuw aan de kook. Kook al roerend 10-15 minuten tot het begint in te dikken.

Stap 4: haal de pan van het vuur en voeg het vanille-extract toe. Wees wel voorzichtig, want het mengsel is erg heet! Schenk het in een ovenschaal met bakpapier en laat afkoelen.

Stap 5: snijd de Fudge in vierkantjes en bestrooi het eventueel met wat discodip of suikerhartjes. Dat wordt smullen voor de kinderen uit de buurt!

Miniatuurvoorbeeld
Elke week nieuwe inspiratie!

Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore