Koken met Hugo!

Een verwarmende maaltijd met pompoensoep, kaascroissants en zelfgemaakte kruidenolie

10 november 2021 17:12

Rond deze tijd van het jaar willen we niets liever dan een bord comfort food. Daarom maakt Hugo een kruidige pompoensoep met een groentebouillon. Als bijgerecht staan er heerlijke dinner-kaascroissants op het menu én hij laat je zien hoe je zelf verschillende kruidenoliën maakt.

Groentebouillon

Bouillon

Bereidingstijd: circa 40 minuten  

Ingrediënten:

  • 1 middelgrote winterpeen
  • 1 prei
  • 1 ui
  • 2 stengels bleekselderij en/of 1 kleine venkel
  • 1 klein bosje peterselie
  • 2 laurierblaadjes
  • zout en peper  

Pompoensoep met ricotta

Maaltijdsoep voor 4 personen

Bereidingstijd: circa 35 minuten  

Ingrediënten:

  • 850 gr. pompoen
  • 450 gr. iets kruimige aardappels
  • 2-3 tenen knoflook
  • neutrale olijfolie
  • 2 theelepels venkelzaad
  • zout en chilivlokken
  • 1 blik cherrytomaten
  • 600 ml kruidenbouillon
  • 150 gr. ricotta
  • 50 gr. Pecorino  

Extra benodigdheden:

  • pureestamper

Kaascroissants

Broodjes 6 stuks

Bereidingstijd: circa 20 minuten  

Ingrediënten:

  • 1 blik croissantdeeg
  • 1 eetlepel grove mosterd
  • 3-4 takken tijm
  • 100 gr. Pecorino of Parmezaan
  • 1 ei
  • 2 eetlepels pompoenpitten
  • zeezout

Aziatische kruidenolie:

  • 500 ml neutrale olie
  • 2 steranijs
  • 1 theelepels gedroogde knoflookstukjes
  • 1 gedroogde chilipeper
  • stuk limoenschil
  • 2 theelepels korianderzaad  

Mediterrane kruidenolie:

  • 500 ml olijfolie
  • Rozemarijn
  • Tijm
  • 1 theelepel gedroogde roze peperkorrels
  • 1 theelepels gedroogde knoflookstukjes  

Bereiden: Neem brandschone flessen en vul deze met de kruiden en specerijen en olijfolie. Laat een week of 2 trekken en zeef dan de kruiden uit de olie. Je kan ook eerst even proeven en dan bepalen of je het nog wat langer laat staan. Dit is heerlijk voor over een salade of pizzadeeg.

Bouillon boordevol groentes 

Een groentebouillon is ideaal voor als je veel overgebleven groente in je keuken hebt liggen en je niet weet wat je ermee moet.

Stap 1: snijd alle groenten in kleine blokjes

Stap 2: zet de groenten op met 1,5 liter water, zout en peper.

Stap 3: breng het tegen de kook aan, draai het vuur laag en laat een half uur trekken.

Stap 4: zeef de bouillon.

Kruidige pompoensoep met structuur

Stap 1: schil de pompoen, verwijder de zaden en snijd het vruchtvlees in blokjes. Flespompoenen kun je met schil eten, maar bij wat grotere en oudere pompoenen is het wel noodzaak om de schil eraf te halen. Dit is even een klusje.

Stap 2: schil en snijd de aardappels in even grote blokjes. Gebruik hier kruimige aardappels voor.

Stap 3: pel en snijd de knoflook fijn.

Stap 4: verhit een scheut olijfolie en fruit de knoflook.

Stap 5: vijzel het venkelzaad en voeg dit met de chili toe aan de pan.

Stap 6: voeg de pompoen en aardappel erbij.

Stap 7: doe de cherrytomaten en het sap erbij. Meng het door elkaar en voeg bouillon toe zodat het gerecht onderstaat.

Stap 8: laat het circa 25 minuten koken tot de groenten gaar zijn.

Stap 9: pureer de soep grof met een pureestamper. Zo kun je namelijk beter zelf de structuur bepalen (glad of grof). Voeg eventueel wat extra bouillon of water erbij. Breng op smaak met zout.

Stap 10: schep de soep in kommen met de ricotta zodat het wat romiger wordt. Bestrooi met Pecorino.

Dinner-croissants

Stap 1: verwarm de oven voor op 190°C (bovenonderwarmte).

Stap 2: haal het deeg uit de verpakking. Snijd het deeg los en besmeer het met mosterd. Strooi er daarna wat tijmblaadjes overheen.

Stap 3: rasp de kaas en strooi over het deeg.

Stap 4: rol de croissants losjes op (van breed naar smal) en bestrijk met losgeklopt ei. Bestrooi vervolgens met pompoenpitten en een snuf zeezout.

Stap 5: bak in circa 15 minuten goudbruin en gaar.

Miniatuurvoorbeeld
Elke week nieuwe inspiratie!

Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore