Ga naar de inhoud
Van onze partner Albert Heijn

Deze biologische boer bestrijdt luizen met lieveheersbeestjes

Biologisch boer Rinke Robbers Beeld © Albert Heijn

Samen met een vaste groep van honderden Nederlandse boeren en telers werkt Albert Heijn aan een duurzame toekomst. Biologisch is een van de speerpunten. Het is de bedoeling dat meer boeren biologisch gaan werken en consumenten vaker kiezen voor biologische producten. Maar die verandering gaat niet van de ene op de andere dag.

Midden in het groen van de Betuwe ligt De Terp. Wie deze prachtige plek bezoekt, snapt meteen waarom Jeroen Robbers in 1984 hier zijn biologische tuinderij begon. “Mijn vader is vanuit idealistische overweging biologisch gaan telen”, vertelt zijn zoon Rinke Robbers, die 10 jaar geleden in het familiebedrijf stapte. “Hij voelde en voelt een enorme verantwoordelijkheid voor hoe wij als mens met de natuur omgaan.”

Vader en zoon Robbers zijn gespecialiseerd in pompoenen, die ze al ruim 20 jaar aan Albert Heijn leveren. “De basis van biologische teelt is samenwerken met de natuur”, vertelt Robbers. “Dat begint en eindigt met een gezonde bodem vol leven. We gebruiken geen kunstmest maar compost en dierlijke mest van boerderijen om ons heen. Luizen bestrijden we met lieveheersbeestjes. En op onze akkers telen we elk jaar een ander gewas, zodat de grond gezond blijft. Bij biologisch boeren draait alles om natuurlijk evenwicht.”

Onafhankelijke controle

Biologisch is meer dan een mooi verhaal. Het is een wettelijk beschermde term en Skal Biocontrole in Zwolle, een onafhankelijke instantie, controleert of boeren en telers zich aan de regels houden. Wanneer er een groen blaadje met bio-kenmerk op een verpakking staat, weet je zeker dat een product is gemaakt met de extra eisen op het gebied van milieu en dierenwelzijn die bij biologisch komen kijken.

Zeewierburgers
Lees ook:
Zeewierburgers en vegan cheddar, ken jij deze vega(n) verrassingen al?

Om de voedselketen te verduurzamen, wil de Europese Commissie dat 25% van de landbouw in 2030 biologisch wordt. Nu is dat in heel Europa nog maar 8,5% en in Nederland slechts 4,1%. Ook Albert Heijn zet de komende jaren in op groei, het huidige assortiment van 1400 biologische producten wordt stevig uitgebreid. De supermarkt blijft jaarrond een ruime keuze aan biologische producten aanbieden en zal in alle productgroepen een biologisch alternatief geven.

Forse investering

Meer biologisch gaat niet van de ene op de andere dag. Boeren die overstappen zijn jaren bezig en het betekent een forse investering. Dat komt onder meer doordat biologische telers meer grond nodig hebben om dezelfde hoeveelheid voedsel te produceren en veetelers moeten voldoen aan hogere eisen op het gebied van dierenwelzijn. Om hun bedrijf rendabel te maken, krijgen biologische boeren en telers een passende vergoeding. Dat zie je terug in de prijs van biologische producten in winkels, die over het algemeen hoger ligt dan die van niet-biologische producten.

Lekker
Lees ook:
Lekker in je vel met je eigen leefstijlcoach-app

Volgende generaties

Na 35 jaar biologisch boeren weten vader en zoon Robbers zeker dat dit de enige manier is waarop ze willen werken. “Voor ons is dit een veelomvattende manier van denken die je terugziet in alles wat we doen. Met ons bedrijf dragen we zorg voor de aarde. Die willen we beter achterlaten voor de volgende generaties.”

Kom naar het AH Beter eten Festival

Op vrijdag 21 en zaterdag 22 januari organiseert Albert Heijn het eerste Beter eten Festival!
Proef hier het voedsel van vandaag en morgen. Ontmoet boeiende sprekers. Beleef interactieve workshops. En verzamel tips voor een lekkere en gezonde leefstijl. Zo gaan we samen op weg naar een toekomst waarin we de wereld een beetje beter achterlaten.