Koken met Hugo!

Lekker ouderwetse andijviestamppot met saucijzen en zelfgemaakte mosterd

09 november 2021 17:12

Voor het recept van vandaag blijven we in de traditionele Nederlandse keuken. Hugo maakt een klassieke andijviestamppot met saucijzen in een tomatenjus. Ook maakt hij iets wat hij nog nooit eerder heeft gedaan, namelijk zelfgemaakte mosterd! Hoe zal dat uitpakken?

Andijviestamppot met krokante spekjes 

Hoofdgerecht voor 4 personen

Bereidingstijd: circa 35 minuten

Ingrediënten:

  • 1 kilo kruimige aardappels
  • 1 teen knoflook
  • 200 gr. gerookte spekreepjes
  • 500 gr. andijvie (bij voorkeur een verse krop)
  • 40 gr. boter
  • 75 ml volle melk
  • zout en peper
  • voor erbij: mosterd en piccalilly  

Extra benodigdheden: 

  • stamper

Saucijzen met tomatenjus

Bijgerecht voor 4 personen

Bereidingstijd: circa 20 minuten  

Ingrediënten:

  • 50 gr. roomboter
  • neutrale olie
  • 4 varkenssaucijzen
  • zout en peper
  • 3 sjalotten
  • 2 tomaten
  • 3 blaadjes salie of 1 tak rozemarijn
  • 1 eetlepel bloem
  • ½-1 eetlepel mosterd
  • 50 ml water

Grove mosterd

Saus

Bereidingstijd: circa 10 minuten + een nacht weken  

Ingrediënten:

  • 100 gr. zwarte mosterdzaadjes
  • 200 gr. gele mosterdzaadjes
  • 200 ml pilsener
  • 150 ml rode wijnazijn
  • 1 eetlepel zout
  • 2 eetlepels vloeibare honing  

Extra benodigdheden:

  • hakmolentje
  • schone pot met inhoud van 500 ml

Traditionele andijviestamppot

Stap 1: schil de aardappels en zet ze net onder water. Breng de aardappels daarna aan de kook en kook ze in circa 20 minuten gaar.

Stap 2: kneus de knoflookteen.

Stap 3: bak in een droge koekenpan (zonder olie dus!) de spekreepjes uit met de knoflook. Dan laat het vet van het spek namelijk beter los. De zoutige smaak hiervan past perfect bij het gure herfstweer!

Stap 4: spoel de andijvie af onder water en snijd deze dan fijn.

Stap 5: giet de aardappels af. Voeg de boter en de melk toe aan de aardappelen met wat zout en peper.

Stap 6: stamp de aardappelen en schep op het laatste moment de andijvie met het spek (zonder de knoflookteen) erdoorheen.

Sauzijnen in jus van tomaat

Stap 1: verwarm de boter en een scheutje olie in een braadpan.

Stap 2: bak de worsten 1 minuut op hoog vuur rondom bruin. Breng op smaak met zout en peper. Zet daarna het vuur laag.

Stap 3: pel en snijd de sjalotten in partjes. Snijd ook de tomaten in partjes en snijd de salie. Voeg dit toe aan de pan en bak 10-12 minuten.

Stap 4: haal de worsten uit de pan. Voeg een klein beetje bloem toe voor de binding en roer goed door.

Stap 5: bak 1 minuut en voeg dan de mosterd (verder in het recept uitgelegd) en het water toe.

Stap 6: serveer de worsten in de jus.

Miniatuurvoorbeeld
Elke week nieuwe inspiratie!

Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Zelfgemaakte mosterd

Stap 1: doe het mosterdzaad in een kom en schenk het bier erover. Laat dit een nacht staan.

Stap 2: maal de helft van het mosterdzaad met de azijn, honing en het zout tot een vrij gladde pasta.

Stap 3: meng het met het overige mosterdzaad.

Stap 4: bewaar het in een gesteriliseerde pot en je hebt altijd verse mosterd bij de hand!

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore