Koken met Hugo!

Typisch Chinese pannenkoekjes met een salade en sesam-sojadressing

28 oktober 2021 17:23 Aangepast: 28 oktober 2021 20:19

We reizen vandaag af naar Froukjes favoriete keuken. Hugo maakt Chinese pannenkoeken met behulp van de slakroltechniek en een heerlijke salade met radijs en komkommer. Ook maakt hij hier een frisse sesam-sojadressing bij. Een lekker gerecht om te dippen en er vervolgens je vingers bij af te likken.

Krokante Chinese pannenkoeken met lente-ui

  • 4 pannenkoeken
  • bereiding circa 40 minuten  

Ingrediënten:

  • 360 g bloem + extra voor uitrollen
  • zout of zoutvlokken
  • 280 ml kokend water
  • 3 theelepels sesamolie
  • zonnebloemolie of arachideolie
  • 1 bosje lente-uien  

Dipsaus

  • 3 eetlepels lichte sojasaus
  • 3 eetlepels (liefst zwarte) rijstazijn
  • een snufje kristalsuiker
  • 1 theelepel chiliolie

Extra nodig:

  • deegroller of rolstok
  • kwastje
  • keukenpapier  

Salade met sesam-sojadressing

  • salade 4 personen
  • bereiding circa 15 minuten + 15-20 minuten wachttijd  

Ingrediënten:

  • 8 snackkomkommers
  • 1 bos radijzen
  • 1 teentje knoflook
  • 1 theelepel fijne kristalsuiker
  • 2 eetlepels lichte sojasaus
  • 1-2 theelepels chili-olie
  • 1 eetlepels chinkiangazijn (=zwarte rijstazijn) of gewone rijstazijn
  • 2 theelepels sesamolie
  • ½ krop Romaanse sla
  • 1 eetlepel geroosterd sesamzaad  

Extra nodig:

  • vijzel

Scallion pancakes

Stap 1: doe de bloem met een snufje zout en de sesamolie in een kom en schenk het kokende water erop. Let erop dat het echt maar drie theelepels zijn, want sesamolie heeft een vrij sterke smaak (wel typisch voor de Aziatische keuken). Meng met een vork alles door elkaar.

Stap 2: kneed (voorzichtig, want het is heet) het deeg nog even goed door en laat minstens een half uur rusten. Dit deeg is steviger dan 'normaal' pannenkoekenbeslag.

Stap 3: roer de ingrediënten voor de dipsaus door elkaar en snij de lente-uien in fijne ringetjes.

Stap 4: verdeel het deeg in 4 stukken.

Stap 5: bestuif je werkblad met bloem.

Stap 6: rol een stuk deeg dun uit tot een rechthoek. Tip: zorg ervoor dat het deeg niet vastplakt door wat meer bloem te gebruiken. Bestrijk het dun met neutrale olie en bestrooi met wat zout.

Stap 7: het deeg krijgt uiteindelijk een bladerdeegstructuur. Dit effect krijg je door de slakroltechniek toe te passen. Leg het deeg horizontaal voor je neer. Rol het op tot een strakke rol (als een soort slang). Rol deze rol op als een slak of kaneelbroodje en druk deze nog goed aan!

Stap 8: rol dit deeg nogmaals op dezelfde manier uit en bestrijk het weer dun met olie. Bestrooi het nu met de lente-ui (dit hoeft geen dikke laag te zijn). Rol het deeg weer op tot een strakke rol en rol deze wederom op als een slak/kaneelbroodje.

Stap 9: rol het deeg uit tot een pannenkoek van 24 cm doorsnede (of hoe groot je koekenpan is).

Stap 10: verwarm een laag olie in de koekenpan en bak de pannenkoek goudbruin, krokant en gaar in 5-8 minuten.

Stap 11: laat de pannenkoekjes uitlekken op keukenpapier. Maak op deze manier 4 pannenkoeken.

Stap 12: snijd de pannenkoeken in punten en geef er de dipsaus bij.

Miniatuurvoorbeeld
Elke week nieuwe inspiratie!

Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Een frisse Chinese salade

Stap 1: snijd de komkommers in schuine, dikke stukken van ongeveer een centimeter dik.

Stap 2: kneus met een vijzel de radijzen, zodat ze wat openbarsten. Op deze manier gaat het vocht er beter uit en komt de dressing er mooier in. Als je geen vijzel hebt, kun je ze ook kapotmaken door er met de onderkant van een pan op te slaan.

Stap 3: bestrooi de radijzen en komkommer met zout. Doe deze in een vergiet of zeef en laat ze 15-20 minuten uitlekken. Zo gaat het overtollige vocht eruit waardoor de dressing straks mooier tot zijn recht komt.

Stap 4: spoel af en dep goed droog.

Stap 5: pel en rasp de knoflook boven een kom. Meng met de suiker, sojasaus, chiliolie, rijstazijn en sesamolie.

Stap 6: dep de groenten droog en meng het met de dressing.

Stap 7: scheur en verdeel de sla over een schaal en schep de radijs en komkommer erop.

Stap 8: strooi ten slotte het sesamzaad over de salade.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore